В 32 къщи за гости от проверените засега 110 са установени нарушения и са наложени санкции за пълното възстановяване на субсидиите от над 9 млн. лева. Това е съобщил земеделският министър Румен Порожанов в началото на днешното правителствено заседание, съобщиха от Министерския съвет.

Общо 746 са къщите за гости, изградени чрез Програмата за развитие на селските райони. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши тотална проверка на всички. Тя идва след казуса с вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Миналата седмица окръжната прокуратура в Благоевград го обвини, че е подбудил и помогнал на Ана Димитрова да представи неверни сведения, за да получи европейско финансиране за построяване на къща за гости в местността „Чинар куши“ край Сандански. В резултат на представените документи пред фонд „Земеделие“, през 2015 г. са получени 391 160 лева от програмата за развитие на селските райони за построяване на къща за гости. По закон сградата трябва да функционира като къща за гости поне 5 години.

Манолев пък твърди, че е продал имота на фирмата на Димитрова „Агротрейд“ през 2012 г. и след това посещавал къщата като клиент, за което имал документи. Фирмата обаче не развива никаква дейност, нямало признаци вилата да работи като къща за гости, а през годините не е отчитала никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал.

Разследването установи, че Манолев е дал на Димитрова да ползва и негов лозов масив, когато тя още е била непълнолетна, заради което прокуратурата предполага, че тя е била подставено лице.

Днес земеделският министър е уточнил, че общият размер на наложените санкции е над 10 млн. лева, като в тях влизат тези 9 млн. лева, които трябва да бъдат напълно възстановени. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана, е пояснил Порожанов, който преди да оглави земеделското министерство, беше шеф на Държавния фонд „Земеделие“.

Проблемът определено е, че има недобросъвестни бенефициенти. Да, те са направени, те са изпълнени съгласно проектите и изискванията, в конкретни случаи, където има зони „Натура“, там след като има решение на общината за строеж – това значи попада в урбанизираната територия и няма проблем за строителството. Това, което в момента активизираме, разбира се, по линията на Разплащателна агенция – да бъдат проверени всички къщи за гости, независимо от това дали е изтекъл мониторинговия период или не е изтекъл. Там, където се установи, че не е изпълнен бизнес-планът, не са използвани по предназначение, отново ще се пристъпи към предявяване на сумата за възстановяване. Само за информация – допустимата субсидия е до 200 000 евро на къща за гости, която е била използвана“, е посочил още Порожанов.

Премиерът Бойко Борисов на свой ред е разпоредил следното: „Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно! Аз нито съм ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знам. Плащаме, и то добри заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията“.

Борисов е обяснил, че проверки извършват още МВР, прокуратурата и Националната агенция за приходите. Той е уточнил, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме, изтъкнал Борисов.

Той е отбелязал и че е разпоредил да бъдат проверени и бизнес-плановете, защото според тях къщите за гости трябва да имат определен брой нощувки и трябва да се установи дали плановете са спазени или не.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бедни народе
Бедни народе
07 май 2019 16:40
Гост

Проверили са толкова малко къщи досега, а вече в близо една трета от тях има нарушения! Представяте ли си какво ще се случи когато проверят всички!

Ленторез
Ленторез
30 април 2019 16:45
Гост

Този сега ли се светна, че масово се опорочават проектите, финансирани с европари. Ама нали е постоянно зает с неговите магистрали.

Не ме трийте.
Не ме трийте.
30 април 2019 16:41
Гост

Интересен казус. Въобще не говоря за конкретният случай и нямам за цел да обидя някого. Плащаш на някого за нещо. Твърдиш, че имаш документ, който обаче не предоставяш. Този отсреща пък не предлага услугата, за която си му платил. Остава да си се издължил в натура.

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 15:06
Гост

Бойко набра инерция с неговия аршин.

За едно кебабче
За едно кебабче
30 април 2019 23:58
Гост

Вече е ясно. Имиджът ще бъде изпран до неузнаваемост. Явно пак ще се гласува за ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 14:23
Гост

Това е сериозен процент на нарушения. Каква ли ще е статистиката след края на проверката.