Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание при встъпването си във втория им мандат, а депутатите от ГЕРБ напуснаха тържествената церемония, след като държавният глава отново определи управлението им като авторитарно и корумпирано.

В първото си обръщение Радев каза, че демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да бъде възстановен и изброи кризите, с които управлението трябва да се справи, без да се отклонява от стратегическите приоритети, сред които са овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот.

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше“, заяви Радев и открои протестите от 2020 г. „срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието“. При тези му думи депутатите от ГЕРБ напуснаха залата, а тези от управляващата коалиция го аплодираха.

„Наивно е да мислим, че след като повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията“, каза от парламентарната трибуна Радев.

По думите му, първото предусловие за успеха на обществото са свободата и достойнството на личността.

„Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим“, заяви президентът и подчерта, че в момента в България е налице „антимафиотски консенсус“, обединяващ огромно мнозинство от почтени българи, които са гласували за различни партии, но с надежда за справедливост и законност.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта Румен Радев и посочи, че сега има историческа възможност България да се върне в руслото на закона.

По думите му без бърз и решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система, ще се отвори път за реванш на статуквото. Той призова обаче за конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в частта за прокуратурата, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението и засилване на гаранциите за защита на човешките права.

„След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, допълни Радев и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия.

Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус. „Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, подчерта държавният глава. Според него е нужен консенсус и около каузата за просветена и образована нация. В заключение той каза, че ще е отворен за диалог, ще споделя отговорността за непопулярни, но необходими мерки, но ще бъде и критичен към властта, когато намира решенията ѝ за неправилни.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат със сак
Адвокат със сак
19 януари 2022 18:23
Гост

Много представителен Президент, не е мекотело, но – мафията не можем да я преборим, напротив – вече е толкова заякнала, че трябва едва ли не – поименно да ги проверяват.

Мафиотите са нагли, те пускат навсякъде пипала – преструват се на обикновени хора, но имат жесток нрав.

Но началото е сложено, така или иначе, едно по-едно.

Трудна работа.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 17:16
Гост

Масона ми говори за съкрушаване на корупцията!!! Алоооо, нормален ли си вееее??? Другарите по ложа ще ти набият канчето

за протокола
за протокола
19 януари 2022 13:48
Гост

Има мушмули.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2022 13:47
Гост

Радев да спре да се изживява като носител на някаква „промяна“. Тежестта на президентската институция девалвира с подобни крайно политизирани актове. Ако иска да променя формата на управление да си го каже, а не да се прави на водач в борбата срещу мафията ( ама без Бобокови и Прокопий, а вероятно и ТИМ).
КСНС стана втори министерски съвет. Толкова често го свиква за „справка“, че все едно сме във военно положение.

Димчо
Димчо
19 януари 2022 13:43
Гост

Добре им го каза за прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите.

Доньо Донев
Доньо Донев
19 януари 2022 13:43
Гост

Манифактурката на тримцата-Боко, Делянчо и Гешев.

от Центъра за управление на полета
от Центъра за управление на полета
19 януари 2022 13:42
Гост

Ще бъде съкрушена. Ама следващия път.

Гери
Гери
19 януари 2022 13:41
Гост

Дано започнат да работят върху повишаването на стандарта и качеството на живот.

Красимир
Красимир
19 януари 2022 13:35
Гост

Депутатите от ГЕРБ няма какво да го играят на обидени. Голата истина е, че са корумпирани отвсякъде.

Влахов
Влахов
19 януари 2022 13:44
Гост

А Кирчо и Кокорчо и коалиционните им другари ич не са корумпирани отвсякъде. Даже са пробити ексбългари с канадско гражданство и американско лицемерие (и финансиране).

Адвокат със сак
Адвокат със сак
19 януари 2022 18:26
Гост

Това пък как го измислихте.

И защо обиждате така – Кирчо и Кокорчо.

Аз ако ме обидят така – лепим на стената с лице към нея, лицето, обидило ме.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 13:27
Гост

До “0909 19 януари 2022 13:13Гост…Иначе, тези заклинания с незаконните протести са ми много смешни. Хубаво, нека се незаконни. И какво от това? “ Олелееее…. Нека всички видят, че за протестърите НЯМА ЗНАЧЕНИЕ дали се спазва или нарушават законите от самите тях, но…. когато ДРУГ ги нарушава- аааа, не може, врякат за върховенство на закона и т.н…. И казваш- какво значение има, че сте нарушили “някакви си закони“- “ваше дело правое, въй победили“;D Дете, ти учило ли си в средното образование учебният предмет “Право“ или си мислиш, че е достатъчно да си намериш глутницата и по силата на младостта ти,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 13:31
Гост

Вие отговаряте ли на някой или сам си говорите? Защото има един бутон „Отговор“, но явно гласовете които чувате ви говорят друго.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 13:26
Гост

Браво на президента! Мафията трябва да бъде преборена!

Dimo
Dimo
19 януари 2022 13:36
Гост

Навсякъде има корупция. Тя не може да бъде изкоренена. Обаче бандата на Боко просто прекали.

Ecce Homo
Ecce Homo
19 януари 2022 13:13
Гост

Баце и шайката. Дотук добре. А после?

Къде са ти кадрите, селекцията, топките, а … ама не е лесно да си Новак в играта.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
19 януари 2022 18:33
Гост

Ще се намерят, животът си продължава.

Какво го хвалите Новак, играе спорт, но – това ли е критерият, трябва и да има качества от друг сорт.

То на този принцип – не знам какво, това е мъчна задача, обществената дейност, селекцията, кадрите, топките, смешки.

Да сравняваш тенисист, с образован човек, след няколко години Ноле ще е пенсионер, както и да е – напечелил се е.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 12:58
Гост

Заглавието ще звучи още по-вярно, ако започва „Има мафиотски консенсус…“ Реално ще борят ГЕРБ-аджийските схеми, за да ги сменят със свои. Вчера бившата шефкта на АПИ обясни при Цветанка Ризова каква „борба“ пада.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
19 януари 2022 13:15
Гост

Тая „шефка“ да си заминава в палатката и да продължава да стачкува!

От таквиз ми ти кадри се докарахме дотук! По-точно ни докараха дотук. Кадрите на Кирчо и Кокорчо решават всичко, ама всичко – не само войната.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
19 януари 2022 18:36
Гост

Имате ли някакви умения, говорите глупости – Кирчо и Кокорчо.

Вие сте тогава – Льольо.

А Деси е от моята група – 16-та и е свестен човек, учеше си уроците.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 12:58
Гост

До “0909 19 януари 2022 12:23Гост“ Моята истина е юридическият доказан факт, който се състои в това, че всички ЧУХМЕ как божков командва тълпата платени протестъри. Моята истина е, че 363 последователни календарни дни тези “протести“ бяха незаконни, защото нарушаваха не само КРБ, а и поне 3 други закона на Р.България. Има обаче една разлика- че “моята истина“ МОЖЕ да бъде доказана с доказателства, годни за съд, в едно законно съдебно заседание, а Вашата “истина“ е въпрос на субективно Ваше лично мнение, което няма нищо общо с обективното ми правно становище в качеството ми на аполитичен български адвокат, чието конституционно… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 13:08
Гост

“като извършихме“ да се чете “като извършихТЕ“.
Допълнение- нали искате върховенство на закона, уж спазвате и се подчинявате на законите- е, да видим какво казва Закона по отношение на извършено самоуправство НК Чл. 323. (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 13:27
Гост

На вас определено ви се причеват разни гласове. Така е като гледате Каскет ТВ.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 12:54
Гост

И така= има ли и други коментатори, които искат да спорят с мен, че около 363 дни техните “протести“ бяха абсолютютно незаконни, че с тях се наруши конституционното право на 1.5 МИЛИОНА бг. граждани- софиянци и гости на София, на свободно придвижване…Ако сте подковани само с политика за този спор, се откажете- спорът е юридически и в това е вашият проблем. Никой не може да черпи права от противоправното си поведение- кажете това на юристите на партията ви и ги попитайте- след като по начин на провеждане, време и място, т. нар. “протести“ инициираха манифестиране на противопрабно поведение, защо лицата,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 13:29
Гост

Прав сте и вие и гласовете, които чувате. Само си пийте хапчетата редовно.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
19 януари 2022 18:40
Гост

Но премахнахме ГЕРБ, това е важното, едни неофашисти, то поне да бяха работливи, нещо да направят, а то – 12 години застой.

Доброволно Бойко Борисов нямаше да отстъпи, той е темерут, така че, трябваше митинги.

Сега се живее в пъти по-леко, има надежда – приживе да се нахраним, да имаме нормален живот, а не някакви обещания.

истината боли
истината боли
19 януари 2022 11:55
Гост

ГЕБ излизат от залата! Що за просташко поведение. Трябва да търпят критика. Народът неслучайно не им даде мнозинство. Но истината боли, нали

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 11:59
Гост

Каквото повикало, такова се обадило.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
19 януари 2022 18:45
Гост

Те са непризнати гении, само като си спомня как се мъдреха по телевизии, какви ги обясняваха и колко бях надути.

Докато ние – хората нямаме пари – те преминаха всички граници, все едно са абонирани за пожизнено ползване.

Има сега млади кадри, които са склонни да реформи, а не от типа на Бойко Борисов, той искаше всичко той да дава акъл.

Това е Баце – нищо лично – слуга на народа си – като не вършиш работа – чао, аз не си търпя сътрудниците по 12 години.

Ако не върши работа – да се маха.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 11:55
Гост

Поклон пред думите на президента. И пред силата му да ги превърне в дела. Неслучайно беше избран със съкрушителна преднина от 2/3 на балотажа на последните избори.

Отврат
Отврат
19 януари 2022 12:19
Гост

Айде без поклони чак, малко по-възпитано и самоуважително, че бетер от комсомолци сте в радевите колони.

Лозан
Лозан
19 януари 2022 13:38
Гост

Безспорно не е голословен като предшественика си.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 11:46
Гост

Празни думи на празни хора, заети с една единствена мисъл- как да се задържат по-дълго на власт, защото диктатурата е сладка работа…Ще повярвам в политическото им послание, само когато новите управляващи започнат да прочистват от корупция и клиентелизъм собствените си редици, а това няма да се случи. Забелязвам един парадокс- привържениците на протестърските партии, чиито лидери в 21 век гориха медицински маски на площада, и на техният създател от президентската институция, не се отказват от изповядването на новата религия- конспиративните теории, въпреки, че именно техните любимци са в управлението. Много ми е чудно как шефовете на всички протестърски партии в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 11:57
Гост

Диктаторът-тиква се опитваше всякак да се задържи по-дълго на власт. За щастие народът реши обратното.

Пипи
Пипи
19 януари 2022 13:39
Гост

Той достатъчно се задържа. Сега ще видим как ще му се оправят бакиите.

0909
0909
19 януари 2022 11:57
Гост

Защо обобщаваш и слагаш всички под крилото на чалгарите на Слави?

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 12:11
Гост

До “0909 19 януари 2022 11:57“ Защото пред фактите и боговете мълчат. Някои много се “кефиха“,че техните партии станаха част от 47НС и с гордост обявяваха,че са протестъри, сърдиха се, когато други имахме мнения, различни от техните, по повод “масовият морал“ на протестърите, а после се опитаха да си откъснат опашката- като гъщерите- т.е. да приемат като аксиома, че платени незаконни протести не е имало, че ако е имало, те не са участвали в тях; че протестите не били платени и че масово протестърите не са били лица с наркозависимост… Истината има една специфика- колкото и да бъде скривана или… Покажи целия коментар »

0909
0909
19 януари 2022 12:23
Гост

Toeст, твоята истина е истината на Гешев, че Черепа е организирал протестите, а не се опитал просто да се вклини там с няколко платени боклуци? Ами да ти кажа не съм и не бих взел и стотинка от него, а и от който и да е, за да протестирам или да контрапротестирам. Но за сметка на това, няколко пъти събирах приятели да ходим и да викаме след работа.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 12:49
Гост

До “0909 19 януари 2022 12:23Гост“ Моята истина е юридическият доказан факт, а той е, че всички ЧУХМЕ как божков командва тъплата платени протестъри. Моята истина е, че 363 последователни календарни дни тези “протести“ бяха незаконни, защото нарушаваха не само КРБ, а и поне 3 други закона на Р.България. Има обаче една разлика- че “моята истина“ МОЖЕ да бъде доказана с доказателства, годни за съд, в едно законно съдебно заседание, а Вашата “истина“ е въпрос на субективно Ваше лично мнение, което няма нищо общо с обективното ми правно становище в качеството ми на аполитичен български адвокат, чието конституционно закрапено право… Покажи целия коментар »

0909
0909
19 януари 2022 13:13
Гост

Юридически доказан факт? Ти сигурен ли си, че си адвокат? Всички чухме записа, но аз не чух божков да командва тълпата, а само един боклук, който е бил готов да му се предложи. Иначе, тези заклинания с незаконните протести са ми много смешни. Хубаво, нека се незаконни. И какво от това? Това в крайна сметка е протест, а не манифестация. Ако искаш да предложим и на Франция да премахне републиката, щото революцията е била незаконна?

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 13:22
Гост

До “0909 19 януари 2022 13:13“ Твоите субективни възприятия са без значение. Пак питам- знаеш ли точно колко закона нарушихте с незаконните си протести и вашите шефове не ви ли обясниха, че ВАШИТЕ ПРАВА СВЪРШВАТ ТАМ, КЪДЕТО ЗАПОЧВАТ ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ и че ИМАТЕ ПРАВО ДА ПРОТЕСТИРАТЕ САМО ЗАКОННО- като СПАЗВАТЕ закона, в който има възведени ПРАВНИ ПРАВИЛА ЗА НАЧИНА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЕДИН ПРОТЕСТ. Протест не значи да чупите, рушите всичко по пътя си, протест не значи да пречите на другите да преминат с мпс през кръстовището на Орлов мост, в КРБ съществуват чл.57 ал.2 и чл.58, в които… Покажи целия коментар »

0909
0909
19 януари 2022 13:31
Гост

Разбирам болката ти, но не мога да те съжалявам. Иначе, признавам, че съм участвал в протест след края на времето, в което е бил позволен, но никога не съм чупил и рушил нищо, не съм и блокирал кръстовища. Но като те чета, оставам с впечатление, че подкрепят и путинския подход за справяне с незаконните протести.
А, да, и да знаеш, че главните букви не помагат за засилване на позицията.

ПКП
ПКП
19 януари 2022 13:19
Гост

Що не ходиш пеша троле, а?! Здравословно е, а освен това лично др. кърджалийска патица го препоръчва.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
19 януари 2022 18:49
Гост

Специално – това Правителство е перфектно, ако ги обидим, идват пак талибаните, но явно ги предпочитате.

ГЕРБ искаше да стане диктатура, но 2020 ги спряхме, така както е трябвало да спрат Хитлер навремето.

Другите съображения са в сферата на конспирации,слухове и откровено суеверие.
Но всеки има право да се изказва.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2022 23:18
Гост

Ко? ББ нямаше как да стане диктатор. Не е толкова умен за това. Най-много нещо такова като Орбан. Не се вкарвайте в излишни филми.