Внезапно изслушване на главния прокурор Иван Гешев в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията завърши с питане за оставката му и категоричен отговор: „Няма да я подам“.

Иван Гешев дойде в Народното събрание за „Изслушване относно медийно изнесени публикации и изявление на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент“, организирано от комисията. Освен него в заседанието, което се проведе докато течеше това в пленарната зала, а политическите сили една след друга отиваха на консултации при президента Румен Радев, участваха и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова (и двете от Партията на европейските социалисти), както и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов.

Повод за него беше заявеното от председателстващия комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски (Европейска народна партия), че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“, показва, че те са били манипулирани. Евродепутатът се позова на информация, която му е предоставена от българската прокуратура, че не може да се установи дали парите и кюлчетата на снимките и видеото са автентични.

Още преди началото на заседанието Иван Гешев заяви, че няма да отговаря на въпроси за конкретни досъдебни производства и в отговор на всяко питане за тях се позоваваше на Конституцията и решенията на Конституционния съд, включително и последното отпреди три дни, в което беше разяснено как трябва да протича взаимодействието между Народното събрание и ръководството на прокуратурата (повече виж тук).

Първият въпрос на депутатите към него беше защо информация за разследването за кюлчетата е предоставена на Европейския парламент, а не и на българския.

„Уважавам институцията Народно събрание и се постарах да дойда и се надявам, че това уважение ще е взаимно и поканите ще бъдат отправяни своевременно, а не в 16 ч. на предишния ден и с тях да не се иска информация, която противоречи на Конституцията“, започна отговора си Гешев. И заяви, че повече от година и половина прокуратурата е в постоянен контакт по различни въпроси с различни комисии и групи на ЕП, провеждани са много срещи тук и в Брюксел. „Това е интензивен процес, откакто аз съм главен прокурор“, заяви той.

Гешев отхвърли твърденията, че българското общество не разполага с информацията, която цитира евродепутатът Здеховски и изреди прессъобщения на прокуратурата, в които тя е огласявала данни за хода на разследването за снимките на златни кюлчета и пачки в евро в чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов. В първото се съобщава за назначаването на експертизи (виж тук), а във второто какви са заключенията на вещите лица (виж тук), като тогава е посочено, че разследването е спряно. Впоследствие не е огласявано да е възобновено.

Последваха остри възражения от опозицията първо за редовността на заседанието на комисията, а после и за предмета му. „На какво се намираме – на заседание, седянка, предизборна кампания, консултация?“, попита Тома Биков от ГЕРБ и се възмути, че на изслушването са поканени само евродепутати от ПЕС. Председателят на комисията Михаил Камбарев (ПП) заяви, че няма пречка да има и друго с представители на всички сили в ЕП.

„Няма как обявената тема да е тема на изслушване на главен прокурор. Ние няма да участваме в това нещо, защото е нелегитимно“, каза Александър Несторов от ДПС.

А Анна Александрова от ГЕРБ поиска „заседание по темата „Лена и Кирчо“, защото смятам, че обществото се интересува от тези актуални записи“. „Нека да разберем тези записи истински ли са, защото това е конфликт на интереси“, допълни Биков.

Все пак депутатите се върнаха към изслушването и последва въпрос от Рена Стефанова от ПП: „Не бих си позволила да навлизам в следствена тайна, но остана неразбрано каква е темата на заседанието, а тя е въпросното писмо, цитирано от евродепутат. То е от 10 юни 2022 г. и е подписано от зам.-главния прокурор Даниела Машева. В него са цитирани много подробности по висящо досъдебно производство. Това обичайна практика ли е в кореспонденцията с европейските партньори? Има ли други производства, по които прокуратурата е дала такава конкретна информация и кои са те?“.

„В конкретния случай информацията е предоставена след разрешение на наблюдаващ прокурор в обема, в който може да бъде предоставена, по въпроси, които многократно са поставяни на българската прокуратура. Има два случая, по които има изключително голям интерес от ЕП – този и т. нар. „Барселонагейт“, каза Иван Гешев. И допълни, че това са двата случая, по които е давана информация на европарламента.

Последва питане от Иван Димитров от ДБ, който посочи, че в писмото до евродепутата има „политически изказвания и констатации“ във връзка със закриването на сцепрокуратурата и как то ще се отрази на борбата с мафията. И попита Гешев: „Не уронват ли те престижа на българската държава? Колко дела за корупция са приключени откакто вие сте главен прокурор и дали това се дължи на наличието на специализирани съд и прокуратура?“.

„Това не са политически съждения, а са обосновани предположения за това, което предстои да се случи. Аз съм магистрат от 1995 г. и мога да ви изнеса лекция какво ще се случи и вярвайте ми, аз не мога да предвидя всичко – трагедията със СРС, със защитени свидетели, това ще има последиците на амнистия. Ще се постараем да спасим каквото и колкото можем от тези дела, но се опасявам, че това ще е минимална част“, отговори главният прокурор.

Димитров репликира, че това е само неговата оценка, а самият той е на мнение, че написаното до европаралмента не отговаря на истината. „След като вие имате право на мнение, защо българската прокуратура да не може да даде своето становище?“, отвърна Гешев.

Тогава се включи евродепутатката Цветелина Пенкова, която се възмути, че цялата бюджетна комисия на ЕП е била в България на среща с ръководството на прокуратурата, а информацията за разследването за кюлчетата е дадена само на колегата ѝ от ЕНП. И постави въпроса дали Здеховски е попречил на разследването с огласяването на информация от служебен характер, както и че я е използвал за вмешателство в българския политически живот.

„Българската прокуратура не е участник в политически процеси. Не е българският главен прокурор, който ще прави оценки на действия на евродепутат“, каза Гешев и посочи, че тъй като от ЕП се задават въпроси, прокуратурата им е отговорила. По думите му по-рано същата информация е изпратена и на комисията ЛИБЕ в европарламента, в която има членове от всички партии.

Константин Бачийски говори за ГКПП „Капитан Андреево“ и за корупцията там и попита тя дали е свързана с кюлчетата, тъй като тях ги няма в имуществената декларация на Бойко Борисов и попита дали е установено кой е правил снимките в спалнята на бившия премиер.

„Смислово съм объркан от вашия въпрос. У мен има съмнение, че ме бъркате с митничар. Препоръчвам ви теоретичното изложение за правомощията на главния прокурор и да прочетете конституционните решения – главният прокурор не може да дава информация по конкретни досъдебни производства. Няма как да ви отговоря“, каза Гешев.

А Бачийски уточни, че не пита кой е човекът, а дали се знае кой е, защото това е съществен въпрос за установяването дали наистина е имало кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов. „Не познавам в дълбочина 200 000-300 000 досъдебни производства“, беше отговорът на главния прокурор.

„Ако ще ни разправяте тук някакви приказки… Учудвам се от вашата незаинтересованост към може би най-сериозния сигнал с предположения за престъпления на човек, който е управлявал три мандата“, репликира депутатът от ПП.

„Българският главен прокурор не ми е известно да има право и задължение на заинтересованост. Негова работа е цялостната политика и резултатите на прокуратурата“, каза Гешев.

„Вие можете да отмените всяко постановление на всеки прокурор и опитът да се представяте като директор на NGO е несериозен. Вие имате пълната власт над разследването – корупцията по високите етажи на властта се разследва от следователи, които са под ваш върховен надзор. Опитвате се да се измъкнете от въпросите, като се представяте в роля на административен ръководител на районна прокуратура – Каспичан. Не може просто така с тези общи шикалкавения. Ако бяхме в друго Народно събрание за тях можеше да се налагат и санкции. Тук нямаме такива. Освен това Конституцията не ви пречи да давате отговори и по конкретни дела. Единственото, което каза КС е, че не може да бъдете задължен да давате отговори. Призовавам ви да се отнасяте сериозно към този парламент и тази комисия“, обърна се към Иван Гешев Атанас Славов от ДБ.

Наред за въпроси бяха ГЕРБ и Тома Биков попита главния прокурор следното: „В общественото пространство се появиха снимки и твърдения, според които в МС са влизали криминално проявени лица, които са носели наркотични вещества. Проверявате ли дали в сградата на МС са влизали криминално проявени лица и носени ли са наркотични вещества?“.

„Не виждам какво мога да отговаря. Очаквах професионален диспут, а разговорът в момента ми напомня предизборна кампания. Смятам, че не е мястото на главния прокурор да участва в такива процеси и предвид служебната ми ангажираност смятам да тръгвам“, каза Гешев.

Но все пак остана, тъй като всички партии не бяха задали въпросите си. Последва питане от Румен Гечев от БСП, който със загриженост за Бойко Борисов попита дали, след като снимките са манипулирани, се проверява „кой е злепоставил българския министър-председател“. „Борисов каза, че знае коя е госпожата. Взехте ли мерки срещу тези, които злепоставиха пред целия свят нашия любим министър-председател? Аз съм притеснен“, попита Гечев.

„И аз съм притеснен“, отговори Гешев и напомни, че разкриването на извършителите на престъпления е работа на МВР.

„Доста журналисти и депутати стискат палци на този въпрос да получат първи реален отговор“, започна питането си Иво Мирчев от ДБ. И продължи: „От писмото, което сте изпратили до ЕП, става ясно, че сте доста добре запознат с досъдебното производство и се надявам да можете да ми отговорите на ясни и прости въпроси без да изнасяте лекция и да ни пращате да четем помагала. На какъв етап е досъдебното производство? Претърсвана ли е резиденцията на Борисов? И в тази петорна експертиза поинтересували ли сте се от IP-адреса на изпращача на снимките?“.

„Ако цитиране на Конституцията и на решения на КС са празни приказни, е много тъжно“, каза Гешев и допълни: „Делото е на специален надзор на ВКП и на апелативната прокуратура и съм сигурен, че се прави всичко според българското законодателство, а дали резултатът ви устройва, е ваша политическа оценка“.

Тогава последва финалният въпрос, който беше поставен от Антоанета Цонева от ДБ: „Кога ще си подадете оставката?“.

А Иван Гешев отговори така: „Няма да я подам. Няма, защото няма защо. Защото се гордея с това, което направи българската прокуратура през последните две години. За пръв път бяха повдигнати обвинения и предадени на съд действащи министър и зам.-министър, замразени бяха 1,5 млрд. евро, за пръв път бяха повдигнати обвинения на хора, които някои смятаха за недосегаеми, помогнахме за битовата престъпност, за телефонните измами. Това, че някой ми иска оставката, е мотивировка от тези, които са с обвинения и срамът е за тези, които ги защитават и влизат в джиповете им“. И напусна заседанието.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк Мутриландия
Цирк Мутриландия
16 юли 2022 22:28
Гост

Магистрат нито си станал някога, нито си, нито ще бъдеш милиционерски наглец недоучил!С нищо няма да те запомни никой юрист, освен със съжаление, че такова недоразумение бе поставено от мафията на върха на институция, която превърна в кочина за обслужване на едно Прасе и партията му!

Анонимен
Анонимен
16 юли 2022 19:47
Гост

На изслушването в НС видяхме, че нямаме главен прокурор

https://bnr.bg/post/101677282/atanas-chobanov-tova-koeto-vidahme-na-izslushvaneto-v-ns-e-che-namame-glaven-prokuror

адвокат от САК
адвокат от САК
16 юли 2022 22:44
Гост

И кой беше атанас чобанов- той правоспособен юрист ли е, че да има право на пофесионална юридическа преценка относно казуса, м…Ето го разковничето- из статията Ви- “…Атанас Чобанов, главен редактор на BIRD.BG…“ т.е. това лице никога не е било и не е правоспособен юрист. И откога такива квазиюристи имат правото да дават компетентно ЮРИДИЧЕСКО СТАНОВИЩЕ дали главпрока има или няма качествата на главпрок, след като самите те не са правоспособни юристи и са ПРОДАЖНИ и за ПАРИ могат да напишат, че напр. родителите им не са биологичните им родители… Преди години плащаха по 500 лева за хвалебствена статия в капитал-… Покажи целия коментар »

Джуджета, тикви и каскети в Сибир!
Джуджета, тикви и каскети в Сибир!
17 юли 2022 9:53
Гост

За нормалните европейци това е разследваща журналистика, която те силно ценят. За троловете на Путлер, Тиквата и Каскета, това са чуждестранни агенти, неправоспособни юристи и врагове на народа.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2022 17:56
Гост

Гешев отново се изсмя над т.нар.народни представители. Ей, депутатите за няколко месеца, вода ще му носите, защото благодарение на него някой партии влязоха в Парламента. Само че се самозабравиха и решиха, че с руси лозунги ще свалят Гешев. Айде малко по сериозно, че мандата ви свърши, а той има още бая НС да премине, като гледам колко продължителни са.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2022 17:20
Гост

Прави ми впечатление, че ДБ са царете на “историческите компромиси”. Тия хора са исторически обречени да заблуждават избирателите си. До вчера бяха заедно с ГЕРБ и Христо Иванов променяше мащабно Конституцията, за да се докара дотам, че Гешев няма махане, а днес са с БСП и пак ще променят Конституцията, за да се докарат до поредния абсурд, до който сами се настаниха.. това, ако не е съдбовна предопределеност или проклятие, здраве му кажи! Жива прокоба!

Анонимен
Анонимен
16 юли 2022 18:32
Гост

И аз не знам колко пъти може да се настъпва мотиката.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2022 19:48
Гост

12 ноември 2021 – Христо Иванов
„Ние за БСП имаме една червена линия и тя е, че не можем да подкрепим управление с техен мандат, което означава те да имат инициативата да предложат премиер, състав на Министерски съвет, те да налагат дневния ред. И доказахме в два последователни парламента, че се придържаме към този свой ангажимент, въпреки че това ни носи някакви негативи.“

Адвокат
Адвокат
16 юли 2022 15:00
Гост

Да ви дадат Бобокови още 2 мил. Пък се напънете със сетни сили да го съборите. Иначе човека има още 5 години.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2022 19:50
Гост

При бай Ставри му се очертават повече от 5 години

Адвокат
Адвокат
17 юли 2022 15:01
Гост

Качвай се пак на джипа, Ице, да получиш следващите указания…че тоя няма махане a Бобокови нямат време да ровят новите боклуци!

Анонимен
Анонимен
16 юли 2022 12:06
Гост

Гешев прояви голямо уважение като се яви точно в тази, а не в комисиите по туризъм и селско стопанство, където му е експертизата и където некомпетентността и простотията му няма така да се набиват в очи.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
16 юли 2022 5:18
Гост

Как може да гласуват Главен прокурор, който не е завършил развитието си като учен и се самообразова в движение. Васил Мръчков навремето е Главен прокурор и съвсем адекватно отговаря на теми извън наказателното право. При това е не от обща култура, а съвсем прецизно. Уж е тоталитарен прокурор. Цялото законодателство плаче за основен ремонт, Наказателното право се гради на възпитанието на социалистическият човек, което е демоде, но се притаява дейността на Главният прокурор и се действа спорадично. Има нужда да се изхвърлят няколко кофи с ненужни членове от Кодекса – материалният, не е много работа. Трябва енергично да се заемат… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
15 юли 2022 23:31
Гост

Специално за троловете на пп- ето доказателство, че сред вас- платените протестъри, ИМА криминално проявени лица, ултраси, и че съвсем не сте “божи кравички“ и примерни бг граждани, за каквито се представяте; “…Боят станал след забележка към ултрасите да не безпокоят посетителите в дискотеката. Футболните фенове се хвърлили към мъжете, които им направили забележка без да подозират, че те са цивилни полицаи….По неофициална информация част от нападателите са вече известни, като двама от тях криминално проявени и с хулигански прояви от стадиони И СТОЛИЧНИ ПРОТЕСТИ…“
https://dariknews.bg/regioni/burgas/masov-boj-mezhdu-futbolni-fenove-i-policai-v-diskoteka-v-sozopol-2318165

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
16 юли 2022 2:28
Гост

Официално ти имам IP адреса 🙂

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 юли 2022 10:37
Гост

Официално на какво основание?

Анонимен
Анонимен
16 юли 2022 12:10
Гост

Това са протестиращите в подкрепа на избора на Гешев за главен прокурор. Татуировки, бради, анцузи… същите мутри като него, само че на много по-ниско ниво в йерархията.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
15 юли 2022 20:04
Гост

Сам си го избра, Каскет, краят ти ще е трагичен, мъчен и жесток. С огън и ярост ти ще бъдеш премахнат, както премахнаха извънредния съд и извънредната ти прокуратура !!! С ОГЪН И ЯРОСТ !!!

Анонимен
Анонимен
15 юли 2022 21:30
Гост

Пийте си ги тия хапчета, бре!

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
16 юли 2022 2:27
Гост

На Каскета се надявам да му пръснат кофата 🙂

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
17 юли 2022 10:05
Гост

След като постоянно се изкарвам жертва на политически атаки срещу ръководената от мен институция, сега е удобен момент да се изкарам жертва и на физически закани. Хубава заплаха си отправих, сега ще кажа на Сийчето да подготви шумна пресконференция, а специално за ЕК ще разпоредя петорна експертиза по случая и ще се оплача как ми взеха бюрото за охрана, за да се опитат олигарсите (не тези, над които съм опънал чадър, а другите) да ме отстранят.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2022 18:40
Гост

Тия от НС верно ли мислят, че ще изпитват Гешев по висящи ДП или да го питат кога ще си подаде оставката. Та те съвсем скоро вече няма да са народни представители, даже някой от тях въобще няма повече да влязат в НС, а Гешев ще продължи да е Гл.прокурор. То и русата това го попита и сега и тя ще е безработна. Смях, голям смях.

койо
койо
15 юли 2022 17:50
Гост

Съдебната власт си орави каквото иска. Почиват без пари по базите си, обикновените хора по 125 лв на ден те 10 лв на ден, а и крият в лозенец на станцията на Захарова има болни от ковид, от почиващите персонала е положителен, но траят за да почиват дебелите и бедни съдии. Да Ви имам държавата

Анонимен
Анонимен
15 юли 2022 16:40
Гост

За пореден път най-позорно се измъкна по терлички. Ама нормално, като не може да каже дви приказки на кръст…

Бях отвлечен като ме назначаваха за гл. прокурор
Бях отвлечен като ме назначаваха за гл. прокурор
15 юли 2022 16:37
Гост

comment image

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 юли 2022 16:32
Гост

Браво на Гешев. Много точни на място отговори и поведение, отговарящо на длъжността главен прокурор.

Ох, не, ни могЪ, ривЪ!!!...
Ох, не, ни могЪ, ривЪ!!!...
15 юли 2022 16:41
Гост

хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха

Бонев
Бонев
15 юли 2022 16:54
Гост

Тоя трол направо изплиска легена. Такава рецензия за Гешев не може даже Сийка Милева да напише, че ще й трепери ръката от смях.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 юли 2022 20:03
Гост

Абе как ве се получава, че на тези изслушвания политиците „реформатори“ изглеждат като неориентирани и невежи палета. Държат се нагло и арогантно, а накрая с пръст в уста и резултати нула. Каквото си искате говорете, но пеи всеки един дебат Гешев може и да е смешен, но неговите „инквизитори“ са много много по-неадекватни.

Анонимеен
Анонимеен
15 юли 2022 16:20
Гост

Викат на него, че говори общи приказки, а те го правят с още по-голяма сила, цялата власт беше в тях 7 месеца можеха да си направят каквито промени искат. Мирчев как врещя, много ми е смешен, щял да му предостави IP, било правено претърсване и изземване, направо да им беше показал протоколите. Мани, мани такива, които не са виждали разследване, цялата им кариера е по някакви НПО–та или някакви журналисти, които хал хабер си нямат от разследване, но се правят на следователи не очаквам резултати. Не очаквайте от тези някакви качествени реформи, направо като ги гледах атакуват през главния прокурор… Покажи целия коментар »

Пух и перушина
Пух и перушина
15 юли 2022 16:09
Гост

Пълни смешки! И тези с претенции да управляват ПАК България?!?!!!

Гешев милиционера е като академик пред тях! Смятайте!

Пълни смешки!!!
Пълни смешки!!!
15 юли 2022 16:38
Гост

Гешев може да е академик само в областта на аграрно-милиционерските науки.

Нестор
Нестор
15 юли 2022 16:08
Гост

Нито Гешев трябва да е главен прокурор, нито Йорданова – министър на правосъдието! За съжаление, двамата НЕ са първите, няма и да са последните лица, избрани на тези постове без да имат нужните качества…

Красимир Таков
Красимир Таков
15 юли 2022 15:58
Гост

Тия хубаво го хейтят Гешев, ама много елементарно го правят

Клаудия с ШЛифер
Клаудия с ШЛифер
15 юли 2022 16:00
Гост

Решили са преди да се разпуснат да се поупражняват 😃

Ненчо
Ненчо
15 юли 2022 15:57
Гост

А стига бе

Драстично Безполезен
Драстично Безполезен
15 юли 2022 15:54
Гост

Що го притеснявате Гешев, тъй добре се живее на хладно в съдебната палата

анонимен
анонимен
15 юли 2022 15:54
Гост

Сой друг за пита, освен Тони Цони

Дис ИС да куесчън
Дис ИС да куесчън
15 юли 2022 15:52
Гост

“ помогнахме за битовата престъпност, за телефонните измами”, казва Гешев.
Помогнаха им или помогнаха за предотвратяването им, питам аз

Мехмед Али
Мехмед Али
15 юли 2022 15:49
Гост

И Биков е блеснал с въпрос! 😂😂😂

Маргарита
Маргарита
15 юли 2022 15:47
Гост

Оставаше и да подаде… чудо се що въобще го питат

Развеселен гражданин
Развеселен гражданин
15 юли 2022 15:46
Гост

Ама, не бъркайте каскета с митничарска фурашка

Давид
Давид
15 юли 2022 15:44
Гост

Славов какво против има РП Каспичан