Правителството удължи срока за подаване на документи на желаещите да станат европейски прокурор до 25 януари, а изслушването на допуснатите кандидати ще бъде публично.

Министерският съвет промени правилата за подбор на тримата български кандидати за европейски прокурор по искане на министъра на правосъдието и след предложение на комисията по подбор.

Промяната е следствие на писмо на еврокомисарите за правосъдието Вера Йоурова и за бюджета Гюнтер Йотингер. В него двамата приканят българското правителство да предприеме необходимите действия за представяне на тримата български кандидати за европейски прокурор до края на март 2019 година. Вера Йоурова и Гюнтер Йотингер посочват още, че Комитетът по подбора съгласно Регламента за Европейската прокуратура, ще извърши преценка на кандидатите, като един от тях впоследствие ще бъде назначен от Съвета. Следва да се има предвид, че трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат внимателно разгледани от посочения Комитет по подбора, като и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване, съобщават от правителството.

На 18 декември 2018 г. писмото е било обсъдено от членовете на Комисията по подбора, която вече стартира процедурата, извърши проверка за допустимост на кандидатите и започна с изслушването. „Като взе предвид необходимостта процедурата по подбора да се проведе при повишена прозрачност и публичност, както и посоченият в писмото на комисарите срок за представяне на кандидатурите, комисията предложи да се стартира нова процедура за подаване на документи от кандидатите в срок до 25 януари 2019 г.“, се казва още в съобщението от МС.

От там уточняват, че с цел да бъде осигурена прозрачност на процедурата по подбора, изслушването на кандидатите ще бъде проведено публично.

Първоначално беше решено до 30 ноември да се набират документи на кандидати. Деветима изявиха желание за участие в процедурата, като шестима от тях бяха допуснати до участие в нея. Това са:

  1. Александър Атанасов – прокурор в Окръжна прокуратура – Варна;
  2. Дария Христова – следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пловдив
  3. Десислава Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура;
  4. Каролина Хлебарова – прокурор във Върховната касационна прокуратура
  5. Сава Петров – прокурор във Върховната касационна прокуратура;
  6. Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София град.

Не е необходимо те отново да подават документи.

Според Регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура всяка държава представя трима кандидати за позицията на европейски прокурор като те трябва да отговарят на следните условия:

  • да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система в съответната държава членка;
  • тяхната независимост да е извън съмнение;
  • да притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на съответните си държи членки и които имат съответен практически опит в националните правни системи, финансовите разследвания и в международното съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси.

Одобрените от България три кандидатури ще бъдат обсъдени от специален комитет по подбора с  12 членове, избрани измежду бивши членове на Съда на ЕС и Сметната палата, бивши национални членове на Евроюст, съдии от националните върховни съдилища, прокурори с висок ранг и юристи с общопризната компетентност.

След като получи мотивирано становище от комитета, Съветът на ЕС ще трябва да избере и назначи един от българските кандидати за европейски прокурор.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 декември 2018 1:14
Гост

Интересно какви са резултатите от проведеното изслушване и дали някое влиятелно не се е почувствало некомфортно от тях.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 18:52
Гост

Значи направиха вече едно изслушване на шестимата кандидати, а сега подновяват процедурата? Вони на лобизъм и на изчакване „правилният“ човек също да пусне кандидатура и да си го изберат както си знаят.

Свидетел
Свидетел
19 декември 2018 23:08
Гост

Всъщност прозрачността в случая е само параван. Както обикновено между другото.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 16:53
Гост

Сериозна комисия.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 16:16
Гост

Абсолютно подкрепям идеята тази процедура да се проведе при повишена прозрачност и публичност.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 16:55
Гост

Много добро решение са взели в тази насока. Постът е отговорен и е нормално кандидатите да бъдат извадени на светло.