Изслушване на кандидатите за членове на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България (НСММСНДРБ) беше проведено днес във Висшия съдебен съвет.

Събеседването се проведе с 12 от общо 16 допуснати магистрати, сред които има председатели на съдилища, съдии от апелативни, окръжни и районни съдилища.

Сега конкурсната комисия в състав Вероника Имова, член на ВСС, както и Петя Колева-Рушанова и Мина Топузова от Комисията за атестирането и конкурсите, трябва да оценят явилите се по шестобалната система като трябва да стане въз основа на зададените въпроси в областта на международното сътрудничество по наказателни дела.

След като извърши оценяването, комисията ще изготви и списък с класираните кандидати, както и мотивирано предложение за избор, което чрез КАК ще бъде внесено за разглеждане в Съдийската колегия.

Процедурата за избор на членове и национално лице за контакт на НСММСНДРБ и на членове на национални лица за контакт на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в България бе открита на 25 септември миналата година от кадровия орган.

В мрежата се включват до седем съдии от всеки апелативен район, от които: двама на ниво апелативен съд, двама на ниво окръжен съд, и трима на ниво районен съд. За Софийски апелативен район могат да участват до петнадесет съдии, от които трима на ниво апелативен съд, четирима на ниво окръжен съд и осем на ниво районен съд, уточниха от ВСС.

Целта на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела е да оказва помощ на съдебните органите при подготовката, изпращането и изпълнението на молби за правна помощ, както и да си сътрудничи с лицата за контакт от Европейската съдебна мрежа и други подобни институции. Мрежата действа в сътрудничество с Националната прокурорска мрежа на България чрез националните лица за контакт на двете мрежи.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 18:57
Гост

Няма голям интерес към това членство.

5-ко
5-ко
21 януари 2019 18:53
Гост

Тези организации винаги са били полезни за по- ефективното разследване, поради международното сътрудничество.

Сийка
Сийка
21 януари 2019 19:00
Гост

Въобще не съм съгласна. Поредното изшишно перо, за което ще плаща обикновения данъкоплатец.