Правителството реши да изплати едно от най-големите обезщетения, на които е осъждана България от Европейския съд за правата на човека – това в полза на собствениците на една от красивите къщи в Стария град на Пловдив, известна като Павлитовата или Синята къща. Те осъдиха държавата още през 2016 г., като съдът в Страсбург даде срок на държавата да се споразумее с тях за компенсацията, но след като това не се случи, през ноември 2017 г. ЕСПЧ определи, че трябва им бъдат платени 462 000 евро за претърпени имуществени вреди и 675 евро за разноски по делото.

Още преди това седмината наследници на къщата получиха и по 2000 евро компенсация за неимуществените вреди, причинени им от казуса с реституцията ѝ.

Павлитовата къща е паметник на културата с национално значение. През 1966 г. е национализирана, а на собствениците е платена компенсация от малко над 14 000 лв. След приемането на първите реституционни закони бившите собственици подават молба за връщането на имота. След серия от откази и дела, през 1998 г. Върховният административен съд (ВАС) излиза с окончателно решение, с което отменя отказа на кмета на Пловдив за връщане на Павлитовата къща и де факто реституира имота на бившите му собственици. Наследниците връщат платените през 60-те години на миналия век 14 000 лв., но така и не получават имота си. Въпреки десетките нотариални покани до Община Пловдив, той продължава да се ползва от Националния дарителски фонд „Тринадесет века България“. Така през 2003 г. наследниците подават ревандикационен иск (по чл. 108 от Закона за собствеността) срещу общината и фонда. Делото продължава 4 години и през май 2007 г. Върховният касационен съд (ВКС) излиза с окончателно решение. И именно то става основна причина България да бъде осъдена в Страсбург.

С него, произнасяйки се по ревандикационния иск, ВКС на практика отменя реституцията на Павлитовата къща, която е постановена с влязлото в сила решение на Върховния административен съд още през 1998 г. ВКС приема, че по делото във ВАС срещу отказа на кмета да реституира имота не са участвали като страни Община Пловдив и фонд „13 века България“, „поради което те не са обвързани от силата на пресъдено нещо на реституционното решение, което не е задължително за тях“.

Така казусът стигна до Страсбург и ЕСПЧ прие в решението си, че на практика българските съдилища са осигурили на общината втори шанс въпрос, който вече е бил окончателно решен, да бъде пререшен в нейна полза. Според европейските съдии е безспорно, че по реституционното дело, приключило пред ВАС, и по това за последвалия го ревандикационен иск, завършило с решение на ВКС, на практика е обсъждан спор с един и същи предмет и страна местната власт в Пловдив. И затова заключиха, че е нарушен принципът на правната сигурност. Съдът в Страсбург постанови още, че е нарушено и правото на мирно ползване на собствеността на жалбоподателите.

С решения на правителството от днес не само наследниците на Павлитовата къща ще получат обезщетения. Министерският съвет гласува да бъдат изплатени 3000 евро обезщетение на затворник за лошите хигиенни условия в общежитието в Кремиковци“. На бившия полицай Иван Йончев ще бъдат платени 3930 евро, след като ЕСПЧ прие, че властите не са изпълнили задължението си да осигурят ефективна и предвидима процедура, в която той да получи пълна информация за психологическите му оценки.

„По жалбата на родители на три деца, иракски граждани, за лоши условия в мястото на задържането им след незаконен опит за преминаване на границата, ЕСПЧ посочва, че към момента на задържането България не е била поставена пред екстремни затруднения в справянето с имиграционната вълна. С този аргумент съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 600 евро за всеки от тримата непълнолетни и общо 1000 евро за разноски по делото „С. Ф. срещу България“, съобщиха от правителствената пресслужба.

От там информираха още, че днес е взето решение да бъдат платени 1000 евро за разноски по делото в Страсбург на Даниела Фъртунова. Тя осъди държавата заради невъзможността да се обжалват т. нар. малки глоби, която съществуваше до 2012 г., когато беше отменена от Конституционния съд. Фъртунова не успяла да оспори в съда глоба от 30 лв. за неправилно паркиране.

Освен това правителството реши, че ще се споразумее с жалбоподател по друго дело в Страсбург и ще му плати 600 евро. Казусът е на Петя Пиличева, която съди държавата, защото са нарушени правото ѝ на справедлив съдебен процес и на ефективни правни средства за защита. „Причината е неизпълнение от страна на НОИ на съдебно решение, с което институтът е бил осъден да заплати на жалбоподателката обезщетение за претърпени имуществени вреди и за разноски по съответното дело. НОИ заплатил само дължимата сума за обезщетение и въпреки издадения изпълнителен иск, Петя Пиличева не успяла да получи дължимата ѝ сума за разноски. Правителството признава извършеното нарушение и приема да изплати предложените от ЕСПЧ 600 евро за претърпени вреди и направени разходи и разноски, с което се слага край на делото“, обясниха от пресслужбата на кабинета.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
18 април 2018 16:07
Гост

За пореден път -недообмислени решения на върховните , като че ли не става въпрос за човешки съдби.

Мунчо
Мунчо
18 април 2018 16:03
Гост

Тия пък иди ми-дойди ми. Първо взимат обезщетение, а после си искат имота

Анонимен
Анонимен
18 април 2018 16:00
Гост

сега от върховните да си ги извадят от джоба, ама не, тях и по зодов не можеш да ги пипнеш

изумена
изумена
18 април 2018 15:58
Гост

ВКС е разказал играта на тия хора и общината и който се сетиш. Ако се бяха споразумели с тях, можеше и по-малко да платят, ама нещата явно са били докарани на съд до дупка

Anonimen
Anonimen
18 април 2018 16:04
Гост

Ne sa pyrvite

O4evidec
O4evidec
18 април 2018 14:13
Гост

Tia ot Strqsburg samo v razhodi ni vkarvat.