Министерството на правосъдието обяви, че ще излъчи утре на живо дебата на междуведомствената работна група по промените в Закона за съдебната власт, с които трябва да се създаде механизъм за търсене на отговорност на т. нар. трима големи в съдебната власт – председателите на върховните съдилища и главният прокурор.

Още с идването си на поста на министър на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че изготвянето на такива изменения ще е приоритет.

Досега той не е огласявал идеите си пред обществеността, но стана ясно, че ги е обсъдил с еврокомисаря по правосъдието Веря Юрова.

До момента е ясно само едно от предложението на министъра, което преди десетина дни той разясни пред „Лекс“. То е всеки редови обвинител от Апелативната специализирана прокуратура да може да иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) временно отстраняване от длъжност на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, ако някой от тях бъде привлечен като обвиняем. А съветът да взема решението си за това с квалифицирано мнозинство от поне 17 гласа.

Кирилов каза още и че е предвиден механизъм за временно отстраняване от длъжност на тримата големи.

Така с излъчването на сайта на министерството на дебата от предложенията му, министърът за първи път ще ги направи публично достояние.

Обсъждането ще започне в 11 ч.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Зрител
Зрител
25 юни 2019 14:45
Гост

Поредното риалити.

Пепи
Пепи
13 юни 2019 14:29
Гост

А интересно какво ще се дискутира публично като няма нищо известно предварително, никой от работната група не се е запознал с предложенията.

Пич
Пич
13 юни 2019 13:22
Гост

Да видим дали ще им работи видеоплеърът или форматът ще се окаже несъвместим с люботните граждани.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 10:34
Гост

За мен са по-важни резултатите от дискусията. И най-вече промените в ЗСВ.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 10:21
Гост

Поздравления за Кирилов, който направи дебата публично достояние.

Иванов
Иванов
13 юни 2019 13:24
Гост

Кирилов е свикнал така от правната комисия и сега пренася този добър опит. До тук този министър не е правил гафове, дано така да продължи.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 15:43
Гост

Да, изпълняваше всички мръсни и малоумни от правна гледна точка поръчки на властта точно, без гафове.