Висшият съдебен съвет публикува класирането в конкурса за преместване в районни съдилища. Той беше обявен на 2 януари 2018 г., като идеята беше чрез него да бъдат запълнени 36 места в 18 съдилища. Но това няма да стане.

Общо 59 бяха магистратите, които пожелаха да се преместят. Но от тях само 36 бяха допуснати до участие в конкурса. Докато той се провеждаше, още седем души оттеглиха документите си и така на финалната права останаха 29 кандидати. От тях в списъка с класираните са 25 магистрати, но 8 от тях няма да могат да се преместят, защото техни колеги са с по-високи оценки и те по всяка вероятност ще запълнят свободните места.

Няколко други неща също правят впечатления. Така например няма нито един желаещ да работи в районните съдилища в Своге, Дупница, Карлово, Кюстендил и Пазарджик, където беше обявено по едно място за запълване чрез този конкурс.

Пет места трябваше да бъдат попълнени в районния съд в Пловдив, но само двама магистрати са посочили този орган на съдебната власт като място, на което биха се преместили, но не и като първо желание. И заради това и тези пет места засега ще останат свободни. Същото е положението и в Царево, където свободното място ще си остане такова до следващия конкурс.

Сходна е ситуацията в Лом и Монтана. Там по две места трябваше да бъдат запълнени чрез преместване, но само за едно от тях има класиран магистрат.

Обявените места в Софийския районен съд пък бяха 10, но само 8 от тях ще бъдат запълнени.

По всяка вероятност останалите свободни бройки ще бъдат обявени за заемане чрез външен конкурс.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ali baba
ali baba
30 април 2019 19:28
Гост

а защо никой не се пита защо няма желаещи за преместване… Своге, Кюстендил, Пазарджик… дори и СРС – ВСС да се запита, дали не е поради ли липса на доверие в него…, а и в системата на конкурсите така, както лобистки ги прокараха от ССБ…

БабаАли
БабаАли
30 април 2019 19:51
Гост

Защото няма далавера и подкупи там,бедни хора,и не се съдят много.

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 13:49
Гост

Какъв е този наплив за СРС. Тук въобще не са розови нещата. А и проблемът с натовареността си стои.

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 14:01
Гост

Голям наплив! Не могат да си попълнят дори десетте места.

Anonimen
Anonimen
30 април 2019 13:36
Гост

Много високи оценки. Браво!

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 14:20
Гост

Напротив, оценките никак не са високи. При предишната конкрусна система със събеседването оценките бяха в пъти по-високи и пак не стигаха за класиране. Вижда се, че няма желаещи за много от местата, така че трябва да ги обявят на външни конкурси и то бързо.

адвокат
адвокат
01 май 2019 6:59
Гост

Естествено, че бедните райони са извън полезрението. Където има повече работа, там има повече под масата. Ето барометър на корупцията,който разните…..лози да отчитат.