Почти всички адвокатски кантори в Лондон се ориентират към използването на изкуствен интелект в работата си като голяма част от тях дори вече го ползват. Чрез него се цели да изчезне напълно човешкият фактор в създаването, обработването и проверката на правни документи, съобщи „Дневник“.

С използването на изкуствения интелект се очаква и сериозно съкращение на персонала в канторите, като на места то ще достигне до половината от него. Висшите служители обаче изглеждат сигурни в работните си места, тъй като тяхната дейност трудно може да се извършва от компютри.

Според проучване на консултантската компания CBRE, обхванало над 100 адвокатски кантори, 48% от тях вече използват изкуствен интелект в бизнеса си, а 41 на сто имат планове съвсем скоро да направят същото. Изследването установи още, че 61% от използващите изкуствен интелект компании са го внедрили за обработването на правни документи. Близо половината го използват за проверка на документи, а 42% – за научни изследвания. Около една трета от канторите залагат на изкуствения интелект за извършване на административна правна помощ.

Почти половината кантори за заявили, че в резултат на това се очаква намаляване на броя на служителите, но само 7% смятат, че висшите работни места ще бъдат съкратени.

Адвокатската професия изисква значителна административна работа, както и преглед на документи. Потенциалът за намаляване на разходите за персонал е водещ за използването на изкуствен интелект, подчертават повечето кантори.

Миналата година бившият изпълнителен директор на Дойче банк Джон Криан прогнозира, че изкуственият интелект може да се превърне в основен персонал на банката, тъй като се очаква да замени редица служители. Занимаващите се с финансови услуги, счетоводство и закони обаче няма да са сред съкратените.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lucy Frewer
Lucy Frewer
20 май 2023 15:19
Гост

News and all defined room is aspired for the dealing persons for all ideas. The challenge of the RCM Partner is implied for the joys. Infliction is held for the new schedule for the opportunity for the channels.

Анонимен
Анонимен
28 април 2018 18:27
Гост

А у нас кога ще навлязат? Питам, защото съм се сблъсквал с разни адвокатчета и техни сътрудници и си мисля, че по-добра работа ще свършат роботите.

пълен виц
пълен виц
28 април 2018 18:03
Гост

Започвам да се плаша, не защото машините някога ще узядат хляба на юристите, защото ставаме прекалено зависими от тях. Не беше толкова далече времето, когато познаването в дълбочина на материята и принципите, правеше добрия професионалист. Сега някои материи са обрасли с регулация до такава степен, че като че ли трябва да си робот, за да можеш да го обемеш с все европейско законодателство и тн.