Премиерът Кирил Петков отправи призив към бизнеса да въведе изискване за зелен сертификат на служителите си. Възможно ли е това да се случи и какво ще означава за работниците и служителите от една страна, и за работодателите от друга?

„Лекс“ постави тези въпроси на ръководителя на катедрата по Трудово и осигурително право на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Нина Гевренова, която да даде своя отговор от гледна точка на трудовото право.

„От една страна, правото на труд не може да бъде ограничавано, нито възпрепятствано. То е конституционно уредено и това означава, че нито Кодексът на труда (КТ), нито подзаконови нормативни актове, нито общи или индивидуални административни актове могат да ограничават или да възпрепятстват неговото упражняване. В същото време правото на здравословни и безопасни условия на труд също е основно право на всеки, който работи по трудово правоотношение. Реализирането на това право изисква да се предприемат такива мерки, които да ограничават и възпрепятстват всички рискове за евентуалното увреждане на живота и здравето на работниците и служителите“, разясни проф. Гевренова.

Именно сблъсъкът на тези две права поражда проблема с изискването на зелен сертификат от работниците и служителите.

Според проф. Гевренова, за да бъде законосъобразна тази мярка, трябва да бъде въведена със закон – бил той Кодексът на труда, Законът за безопасни условия на труд или Законът за здравето.

„За да може един работодател да въведе тази мярка и за да може тя да има ефективно действие, трябва да има законова основа, на която той да може да я предприеме. Въведена без законово основание, тя изправя работодателя, като частноправен субект, пред това да доказва на собствено основание законосъобразността ѝ“, обясни ръководителят на катедрата по Трудово и осигурително право на ЮФ на СУ.

По думите ѝ, ако работодателят въведе изискването за зелен сертификат за работниците, без то да е залегнало в закон, инспекцията по труда, по собствена преценка може да обяви заповедта му за незаконна и да издаде предписание да я отмени. А ако той откаже, го заплашват санкции.

Проф. Гевренова подчертава, че евентуално изменение в закона трябва да е много добре обмислено и балансирано, както и предварително да бъде съгласувано със синдикатите и работодателите.

„Когато се прави законова основа за въвеждането на зелен сертификат за работниците и служителите, законодателят трябва да прецени дали ще даде право на всеки работодател да го изисква, независимо от естеството на неговата дейност, или ще може да го въведе само с оглед спецификата на дейността, т.е. за дейности и производства с по-висок риск от разпространение на заразата“, обяснява професорът по трудово право.

Като тук трябва да се има предвид, че ако преценката бъде оставена на работодателя, той ще носи риска заповедта му за въвеждане на зелен сертификат да бъде отменена.

Проф. Гевренова подчертава два много важни момента – че е ключово както е и сега, сертификатът да продължи да включва не само ваксинация срещу COVID-19, но и преболедуване, и отрицателен тест за болестта. Другият важен момент е да се следи световния опит, който показва поетапно въвеждане на зеления сертификат първо за работещите в най-рисковите сектори.

Големият въпрос е какво ще правят работодателите, чийто персонал отказва да предостави зелен сертификат. Някои ще могат да работят от дома си, което обаче е немислимо за производството. „Ако тази мярка има законова основа, това вече ще е задължение за служителя. Съответно, неизпълнението му ще е основание за реализиране на дисциплинарна отговорност. Освен това, ако служителят не работи, работодателят би имал основание да не му изплати трудовото възнаграждение и служителят ще отпадне от системата както на държавното обществен осигуряване, така и на здравното“, посочва проф. Гевренова.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 23:41
Гост

Браво бе г-жа!! Давате акъл как да ни отнемат правото на работа,правото на лечения, правото на живот. Как спите г-жо?!? И още нещо. 40 години плащам здравни осигуровки. Искам си парите обратно щом по вашия план ще стане че няма да ползвам здравната система.

да!
да!
17 декември 2021 9:58
Гост

Най-накрая някой да го каже!

ertyuiop
ertyuiop
16 декември 2021 16:39
Гост

Дежурният платен ковид трол пак зачесал по няколко безсмислени от двата типа – едноизречениеви с лека подканка и злобно-нападателни с груба излагация.
И двата типа са безсмислени.
Още повече закопават идейката на ковид мафиотите.

Карантина Ваксаджийска
Карантина Ваксаджийска
16 декември 2021 16:29
Гост

И законова основа да му се съчини /то в НС са повекето стари продажници/ – има риск както за работодателя, така и за сертифицираните, за цялото общество и за държавата.
Стига вече популистки поклони към фармамафията!
Искате и България ли да стане конзлагер, като Австралия и Канада, като Кипър, Гърция и компания – все бивши и настоящи геноцидни диктатури.
Който иска – да се имунизира.
Без друго за новия вариант няма инжекция още съчинена и наречена. Та няма не само законова, а и никаква медицинска и логична опора подобно поредно притискане на хората.

Антиваксър
Антиваксър
16 декември 2021 14:33
Гост

Редно е ваксинирането да е доброволно.

Дичо
Дичо
16 декември 2021 14:30
Гост

Много полезна информация. Благодарим.

Панайот
Панайот
16 декември 2021 13:28
Гост

Тук не става въпрос за желанието или нежеланието за ваксинация, както много от преждекоментиращите си мислят. Тук става въпрос, че все пак сме правова държава и всичко, включително изискването за зелени сертификати или задължителна ваксинация, трябва да е законосъобразно. А оправданието, че се намираме в извънредна обстановка не е основание за отричаме нуждата от законосъобразност. По тази логика, утре медиите ще започнат да тръбят, че ни атакуват извънземни, хранещи се с пенсионери, и ние трябва да започне да им ги даваме ли ? :))))

Лизан
Лизан
16 декември 2021 14:32
Гост

Не може да ме задължат да се ваксинирам. Така ми нарушават правата.

Хипо
Хипо
16 декември 2021 16:31
Гост

Ами то вече сме близо две години в такава ситуация – медиите оповестяват нечие чуждестранно решение и нашенци го претворяват в някоя кекава заповед.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 13:15
Гост

Най-после, читаво и законосъобразно мнение от юридическа гледна точка. Но тук все пак говорим за професор по трудово право, а не за калинка-адвокат от ИБНИ или „специалистка-адвокат по медицинско право“ и вся осталная сволоч.

колега
колега
16 декември 2021 14:41
Гост

Прави сте- така омръзнаха на всички двете „всезнаещи“, дето обикалят по тв-та за самореклама. Вече масово търсим мнения на истински професионалисти с доказан опит, с написана литература, без фойерверки.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:41
Гост

Много интересно, че повечето коментирали смятат себе си за умни и интелигентни, опитват се да се дистанцират от първобитния гражданин, който не иска да бъде роб на безплатните ваксини. В същото време впечатление прави, че повечето от тези, които са за ваксиниране, смятат, че Земята е пренаселена и т н. Не е ли парадокс, че Земята е пренаселена и в епохата на капитализма някой/и предлагат безплатно оцеляване за хората? Естествено, че и аз не мисля, че с ваксините искат да убият хората. Целите са други, но нито са за спасение, нито за унищожаване. Може би и аз съм от грешно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 12:22
Гост

Кои повечето? Един-единствен се е разпространил като тумор с десетина метастаза (коментара), някои от тях по два за минутка. От Файзер ще му дадат медал.

hfij
hfij
17 декември 2021 13:54
Гост

Ваксините съвсем не са безплатни. Не знам как си го помислихте. Това, че не плащате Вие, а държавата, а държавата като такава после ще си събере парите от нас, чрез данъци…. това не ги прави безплатни

Адвокатче
Адвокатче
16 декември 2021 10:24
Гост

Кирил Петков е премиер, включително и защото на хората им писна от ковидиотията като зелени сертификати и планове за задължително набоцкване. Хайде да не повтаряте герберастките грешки, като ония простотии за чувалите с трупове.
А тук едно ваксинирано тролче под мен от 09.41 часа до 09.46 часа е изпраскало 9 (девет) коментара, някои по два за минута. Тролче, отивай се ваксинирай още десетина пъти поне и ни отърви от глупостите си.

Не заемам позиция.
Не заемам позиция.
17 декември 2021 0:42
Гост

Само дето не идва от нашите политици. Нареждат им и те изпълняват бързо,бързо. Който и да е на негово място, ще направи същото.

Аналог
Аналог
16 декември 2021 9:47
Гост

Яде по цял ден кренвирши и пие менте алкохол и после ослепява временно, но вика – не знам какво има във ваксината

Чавдар
Чавдар
16 декември 2021 14:36
Гост

Яз съм предубеден към всяко безплатно нещо. Като ваксините.

Asparuhov
Asparuhov
16 декември 2021 9:46
Гост

Това е лошо. Не съм се ваксинирал и не искам да го правя. Вярвам, че ще ме чипират.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 10:19
Гост

Проваксърско тролче. Стар трик, да пишеш глупости от името на противниците си.

Леля ти
Леля ти
16 декември 2021 16:34
Гост

Ти сипросто прозрачен ваксърски платен елементарист.
Не знам по колко те захлебват от мафията, ама да ти приседнат получените за това пари.

Олександра
Олександра
16 декември 2021 9:46
Гост

Тия дето не искат зелени сертификати да ми кажат точно по какъв начин ще намалее вълната вирус и следващите, как ще се облекчат болниците?

Макя ти
Макя ти
16 декември 2021 16:36
Гост

То понеже с тоя зелен фалшификат пък нещо намаля „вълната вирус и следващите“, а и болниците цъфнаха и вързаха – по света и у нас …
Като ви плащат, да подберат поне кадърни пропагандатори, а не елементарни писачи, тип бг мама – аз пиша сто поста в минута, а модератор замита неудобните.

Светослав
Светослав
17 декември 2021 13:39
Гост

Вълната е само в главата ти, която пък се командва от телевизорите.

Калина
Калина
16 декември 2021 9:45
Гост

Нормално е да се изискват

Филип
Филип
16 декември 2021 14:37
Гост

За да си пробутат ваксините с изтичащ срок на годност ли?

Ananieva
Ananieva
16 декември 2021 9:45
Гост

Мале ще настане един драматизъм, едно масово неподчинение. Българина иска да живее в уредена страна, но ако може само за него законите да не важат и да си пердаши през просото.

Каменов
Каменов
16 декември 2021 9:44
Гост

Нямам идея кой и кога излъга лелките в менопауза, че ваксините се за да не те хваща вируса. Ваксините се за да го изкараш по-леко ако те хване! И ако си го карал след ваксина с отпадналост, кръвоизливи в очите и какво ли още не, то прави си сметката какво би било ако не се беше ваксинирал. Ама от прост народ, обучаван по селски методи за да работи в ТКЗС-то, няма какво да се очаква.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 9:43
Гост

По света се ваксинираха, ние се разправяме за глупости.

Рори
Рори
16 декември 2021 14:39
Гост

Това е въпрос на личен избор.

ertyuiop
ertyuiop
16 декември 2021 16:37
Гост

Като гледам как „по света“ вече няма вирус, та ще е от инжекциите, да. От тях е, ама другата последица – дето ви удря в главите хипохондриците.
За платените тролове е друго – те го правят за няколкосребърника.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 9:43
Гост

И това обяснява Петков на народ, който измисли да продава лепенки за нараняване, като лепенка против чип от ваксина. И вкарват и темрини. Тази лепенка „де-йонизирала“ чипа. МОЛЯ? И това нещо струва… 20 лв. ПРавете си сметката и вероятно има ненормалници, които си го купуват

Заки
Заки
16 декември 2021 14:40
Гост

Прост народ, слаба държава.

Sanjeta
Sanjeta
16 декември 2021 9:42
Гост

Българина има проблем със сертификата, защото го карат да прави нещо, а той понеже е инат и неиска. Обаче ваксината е за да ни пази, не за да ни чипират

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 9:41
Гост

Значи, че ще има яко разправии. Ама не може така. Някак трябва да се спре тоя вирус, бе хора!