Бизнесменът Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обявени за издирване, като най-вероятно се намират във Франция, а най-малкият им син – Вълчо, е в ареста. Това разкри зам.-главният прокурор Иван Гешев след вчерашната акция на Специализираната прокуратура в хотелите „Маринела“ и „Марица“, собственост на бизнесмена.

След последвалите арести стана ясно, че обвинения са повдигнати на шестима души, които ще отговарят за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

Разследващите имали данни, че в началото на август Ветко Арабаджиев и съпругата му са заминали за Франция и ако не се върнат сами, се очаква да бъдат задържани там.

По думите на Гешев, при вчерашните претърсвания са намерени над 10 млн.лева в брой.

„Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки…Аз такова нещо в цялата си кариера не помня. Доколкото ми е известно, не се е случвало и в новата история на България“, каза зам.-главният прокурор и добави, че се наложило разследващите да искат помощ от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. В хода на разследването е бил иззет и луксозен автопарк, който бил на приблизително същата стойност. Парите били открити в домове, хотели, офиси и банки.

„Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели, си плащай данъците“, подчерта Гешев.

За пране на пари до момента е обвинен само задържаният Вълчо Арабаджиев. Сред задържаните и обвинени за участие в организираната престъпна група са и две жени, които се занимавали със счетоводството. Разследването се води в две насоки, разкриха от прокуратурата. Едната е свързана с фирми, които извършват реална търговска дейност, но за да не внесат ДДС, декларират сделки с кухи фирми и формират неследващ се данъчен кредит, обясни зам.-шефът на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов.

„Фирмата в един данъчен период е декларирала ДДС за внасяне от 1000 лева, а реално възстановеният е 606 000 лева“, каза прокурор Пейчинов и добави,че става дума за десетки фирми. Другото направление на разследването е за регистрирани по Закона за задълженията и договорите фирми, които участват и печелят обществени поръчки за саниране. Вместо да внасят след това реален ДДС, отново се появявали сделките с „кухи“ фирми.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Слави
Слави
01 септември 2018 18:46
Гост

Тоя човек как издържа с костюми и якета в тия жеги направо да се чудиш. Аз с риза с къс ръкав завирам, ако трябваше да карам навлечен като него сигурно щях да получа топлинен удар..

Помня
Помня
01 септември 2018 15:42
Гост

Хм, цялата акция е бая странна, защо точно сега удариха Ветко, който иначе си разиграва коня поне от 20 години. Помните ли, че в неговия мутрохотел бяха настанени най-високите гости по време на европредседателството, което няма как да не е с благословията на ГЕРБ.

Скептик
Скептик
01 септември 2018 15:39
Гост

Много шум за нищо или поне докато не се издължат предизборно.

Тарикат
Тарикат
01 септември 2018 15:38
Гост

Ветко и съдружие ще твърдят, че държат 10 милиона по шкафове заради почти отрицателните лихви по депозитите, а парите са завещани от прабабата на Вълчо и т.н.

Човек
Човек
01 септември 2018 15:35
Гост

Съмнително е да се държат толкова много пари кеш, но се чудя какво престъпление е това и как прокуратурата ще докаже пране на пари.

Лито
Лито
01 септември 2018 15:35
Гост

Ветко май е настъпил мотиката, но ако се вразуми и си плати, каквото му искат, сигурно разследването ще се точи, докато всички забравят за него.

Димитър
Димитър
01 септември 2018 15:33
Гост

Само да не си останете пак с гръмките изказвания.