Новите електронни услуги на Агенцията по вписванията – издаване на заверен или незаверен препис от актове от Имотния регистър и на удостоверения за имот и за лице, предизвикаха серия от въпроси от адвокати.

От Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество са констатирали няколко проблема, като един от най-съществените е, че се стига до там, че подаването на заявление за издаване на незаверен препис от акт през интернет излиза по-скъпо, отколкото ако се отиде на гише и се плати на ПОС-терминал.

Причината за това е, че ако човек поиска преписи от няколко акта, системата не му дава да плати едновременно за всичките (виж пълния текст на писмото с илюстрация на отделните стъпки в регистъра тук). Това означава, че за всяко заявление, което иначе струва 2,50 лв., се добавят и още 0,80 лв.- такса са превод и така едно заявление по електронен път излиза на потребителя 3,30 лв.

„Дължимата такса, за да бъде извършен превод към Агенцията е 0,80 лева, макар това да не е упоменато никъде и потребителят да не е наясно с този допълнителен разход“, отбелязват първо адвокатите.

И обясняват: В офисите на АВ всички потребители биват информирани, че извършените плащания на място чрез ПОС устройствата на „Токуда банк“ АД са без такса обслужване на клиенти. Излиза, че при посещение на място услугите може да се окажат по-евтини отколкото по електронен път. Този факт е притеснителен и поражда съмнения, тъй като в практиката извършването на услуги по електронен път е винаги по-евтино“.

От Електронната национална адвокатска платформа за сътрудничество поставят и друг проблем – плащанията за новите услуги на Агенцията по вписванията са ограничени единствено през системата на Epay. „Докато за заплащането на такса за извършване на справка чрез отдалечен достъп, например, е възможно то да се извърши по няколко начина – през така нар. „Лична сметка“, в която регистрираните лица депозират определена сума, която се разходва в зависимост от заявените услуги, системата на Epay, ПЕП на ДАЕУ“, посочват от организацията.

В сигнала си адвокатите съобщават и че когато иска да си плати за новите услуги, потребителят получава съобщение от Централна кооперативна банка. „В конкретната ситуация, потребителят няма никакви отношения с посочената банка, още по-малко е отправял нареждания към същата за извършване на превод. От съобщението става ясно, че това се случва през системата Epay. За избягване на всякакви съмнения, изрично посочваме, че плащанията чрез системата на Epay безспорно имат своето предимство и са един от най-често предпочитаните начини за плащане в интернет. Не става ясно, обаче, на какво основание се предоставя електронния адрес, на който посочената банка, макар и автоматизирано, да изпраща електронни съобщения. Не става ясно и по какъв начин се опосредява заплащането на електронните услуги към Агенция по вписванията, и защо ползвателите на системата са лишени от възможността, която ползваха години наред при справки от Икар – да заплащат дължимите такси към Агенцията по банков път“, пишат те.

В писмото си до Агенцията по вписванията адвокатите отбелязват, че предоставянето на тези услуги е било наложително, особено с оглед на епидемичната обстановка. И заявяват: „Водените от АВ електронни регистри безспорно са най-важните регистри, свързани основно с имуществени и търговски отношения между граждани, и юридически лица, и електронният достъп до тези регистри е безспорно огромна стъпка в развитието ни чрез информационните технологии“.

„Лекс“ също се обърна към Агенцията по вписванията за отговори по поставените въпроси и при получаването им ще ги публикува незабавно.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мики
Мики
18 февруари 2021 12:52
Гост

Тоест развитието ни чрез информационните технологии отново куца.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 19:09
Гост

А добрутро! А някакви герберасти ни убеждаваха, че ще е хем по-евтино, хем по-бързо. Само дето и КЕП пари струва.

Саня
Саня
18 февруари 2021 12:50
Гост

Хората го измислиха и са на светлинни години пред нас. А ние само правим жалки опити.

Николай
Николай
18 февруари 2021 12:51
Гост

Много зависи от разработчиците на софтуера.

Ани
Ани
18 февруари 2021 12:28
Гост

Щом са ограничили плащанията единствено през Epay, системата им е толкова читава.

Симо
Симо
18 февруари 2021 12:25
Гост

Явно имат договор с Централна кооперативна банка.

OMG
OMG
18 февруари 2021 12:24
Гост

Това ли ни чака и с мечтаното електронно управление?

Fiasko
Fiasko
18 февруари 2021 12:25
Гост

Накрая ще се окаже вярно, че сме малък, но много прост народ.

Асен
Асен
18 февруари 2021 12:46
Гост

За сетен път се доказваме като такива.

Хриси
Хриси
18 февруари 2021 12:22
Гост

Пълен абсурд! Нали електронните услуга са за това-по-бързо и по-евтино.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 12:21
Гост

Гарантирано от герпп и буля ахладовица.

Дима
Дима
18 февруари 2021 12:26
Гост

А, чували сме за техните гаранции. Само на думи.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 12:20
Гост

Явно системата не е дообмислена.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2021 12:21
Гост

Щом за преписи от няколко акта, системата не дава да се плати едновременно за всичките.

Гогича
Гогича
18 февруари 2021 13:34
Гост

Излиза тъкмо обратното, че е много добре обмислена. Има един единствен начин за плащане и определена цена на услугата за заплащане. Всяко заявление се облага допълнително с въпросната цена, като е ограничена възможноста да се заплати с един превод (една такса), задължението по няколко заявления.