Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра председатели на три районни съдилища – в Исперих, Раднево и Ямбол. Елица Георгиева ще оглави съда в Исперих, Асен Цветанов – в Раднево, а Светлана Митрушева е новият стар шеф на съда в Ямбол.

Една от темите по време на изслушването на първите двамата беше бъдещето на малките съдилища. Кандидатите застъпиха тезата, че те трябва да бъдат запазени, защото са най-близо до хората и помагат като предоставят високо качество на услугите.

Елица Георгиева обясни, че ако районният съд в Исперих се влее в този в Разград, това може да доведе до демотивиране на хората да търсят правата си. „Коментираме много с колегите, вълнуваме се какво ще се случи. Нашата визия е, че тези на пръв поглед малки съдилища във времето са доказали добра работа и ефективност. При нас се правораздава бързо и ефективно и обратната връзка, която получаваме от гражданите, е за едно добро ниво на обслужване. Нашето искрено желание е да запазим своето място като правораздавателен орган“, заяви Георгиева.

Подобна теза застъпи и Асен Цветанов. Той напомни, че се обсъжда идея за вливане и закриване на някои съдилища като този в Раднево е в „списъка“ за реформиране. По думите му обаче това ще затрудни достъпа на хората до правосъдие, най-вече защото ще доведе до допълнителни разходи за път за страните по делата. Както той, така и Елица Георгиева отбелязаха, че целта на реформата не трябва да бъде да се спестят пари, още повече, че последните разчети показват, че този ефект въобще не е сигурен, а водещ трябва да бъде достъпът до правосъдие.

Изслушването на Елица Георгиева направи впечатление на членовете на СК – най-вече с нейния позитивизъм, искреност и човечност.

Това, което обаче най-много впечатли кадровиците, беше друго. Елица Георгиева се яви на изслушването с оценка от атестацията „добра – 81 точки“ за периода 2011-2015 г. Оказа се, че съдийката е имала много сериозен семеен проблем, свързан с едно от децата ѝ, което е с увреждания. Това се отразило и на работата ѝ. Но това, което беше забелязано от всички членове на СК, беше, че тя е успяла да се справи и в последните години качеството на работата ѝ вече е на ниво. Самата кандидатка беше убедена, че следващата ѝ атестация ще бъде отлична.

В това нямаше съмнения и Цветинка Пашкунова. Тя отбеляза, че от 2015 г. насам съдия Георгиева се справя с работата си качествено, ефективно и срочно. „Категорична съм, че тя ще се справи. Впечатлена съм от изключителната човечност на съдия Георгиева, от изключителния ѝ позитивизъм и искреност. Нямам никакво съмнение, че тя ще се справи с проблемите в съда, независимо от затрудненията, които има в семейството. Тя е един стоик, човек, който е способен да се справя с трудностите, които са възникнали пред нея и има визия да реши проблемите“, заяви Пашкунова.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков добави, че също няма никакви съмнения, че Елица Георгиева ще се справи с ръководството на РС-Исперих. „Тя е човек, който знае проблемите, живее с проблемите на този съд и има добра визия как да ръководи този съд. Въпреки сериозните проблеми в семейството, тя поема тази нелека отговорност да ръководи РС-Исперих“, изтъкна Чолаков.

Български съдия на бъдещето

Не по-малко впечатлени останаха кадровиците и от представянето на Асен Цветанов. Той беше единственият кандидат за шеф на районния съд в Раднево, който преди няколко години имаше много сериозен имиджов проблем. Бившият му председател Евелин Драганов и колегата му Люба Петрова бяха дадени на съд по различни обвинения, като между двамата също имаше сериозно напрежение.

След като те бяха отстранени от длъжност там остана само шефката на съда Христина Вълчанова. Заради това през 2015 г. в Раднево беше командирован Асен Цветанов от РС-Чирпан, който доскоро е бил младши съдия в окръжния съд в Стара Загора.

Двамата с Вълчанова са успели да се справят с проблемите в съда и да върнат доверието на хората, стана ясно на днешното заседание.

Съдия Цветанов е образец за това как трябва да изглежда българския съдия на бъдещето, каза Атанаска Дишева.

Аз ще го подкрепя. Но е смущаващо малко да говоря с шаблоните, с които обикновено се изказваме. Представянето на съдия Цветанов демонстрира начина, по който трябва да се представя една кандидатура, начина, по който един млад съдия трябва да се кандидатира за председател на един съд“, заяви Дишева.

Тя напомни за проблемите в Раднево преди години като каза, че те са изглеждали почти непреодолими, толкова са ескалирали. С очевидно активното участие на колегата Цветанов, добри професионални отношения и работа на пълни обороти нещата изглеждат вече по друг начин, стана ясно от думите на Дишева. Тя отбеляза, че районният съд разглежда дела, които не биха могли да бъдат определени като незначителни от фактическа и правна страна заради развитието на икономиката в района и специфично здравно заведение там – Държавната психиатрична болница.

Дишева отбеляза още, че е силно впечатлена и от познанието по право на ЕС, международни право и активното участие на Асен Цветанов в обучения, конференции и др.

Както тя, така и Цветинка Пашкунова отбелязаха изключително добрите думи по адрес на кандидата от председателите на районните съдилища в Раднево и Стара Загора – за неговите човешки и професионални качества като висок морал, отговорност, колегиалност, съпричастност и др.

Това, което видяхме и с което се запознахме, сочи, че той е млад амбициозен човек със завидна правна култура, включително в областта на европейското и международно право и не случайно има такава убедителна подкрепа от колегите си“, каза Пашкунова.

Вероника Имова се присъедини към казаното като отбеляза, че Цветанов е бил командирован в Раднево в условията на имиджова криза и изключителна натовареност. „При тези трудности, двамата с колегата Вълчанова са се справили с всички тези предизвикателства, извели са съда на много добро място по качество и бързина на правораздаването, ефективно са се справили от тези тежки проблеми, които са наследили, възвърнали са доверието на гражданите“, посочи Имова. Тя отбеляза и факта, че по изключително малка част от обжалваемите актове е упражнено правото на жалба и протест.

Този район макар и обслужен от малък съд, е район със стратегически обекти за икономиката и това предпоставя по-интензивна среда за решаване на правни спорове и при всички тези трудности двамата са се справили“, каза още Имова като мнението ѝ изцяло беше споделено от Даниела Марчева.

Председателят на ВКС Лозан Панов каза, че се е запознал с Асен Цветанов през 2015 г., когато демонстрирал ентусиазъм и дух, които Панов усетил и днес. Шефът на ВКС добави, че Цветанов е образ на магистрат, който дава висок стандарт на колегиалност и правораздавателна дейност.

Що се отнася до избора за председател на районния съд в Ямбол, то там всичко приключи бързо и отново убедено. Кандидатът е един – досегашният шеф на съда Светлана Митрушева. Безапелационно кадровиците ѝ гласуваха доверие, като подчертаха, че тя има много успешен първи мандат и много добри колегиални отношения в съда. Пожелаха ѝ да продължи така и занапред.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ivica
Ivica
26 юни 2020 12:37
Гост

надяваме се, че наистина са качествени професионалисти.

Опенхов
Опенхов
26 юни 2020 12:36
Гост

Успех!

Харизанов
Харизанов
26 юни 2020 12:36
Гост

Дано се справят с позицията, на която са назначение. Няма да им е лесно

М. Кирилов
М. Кирилов
26 юни 2020 12:36
Гост

Успех на новите позиции

Миленова
Миленова
26 юни 2020 12:34
Гост

Надяваме се, че ще вършат качествено работата си.

Николов
Николов
26 юни 2020 12:34
Гост

Супер. Браво.

Гери
Гери
26 юни 2020 12:06
Гост

Ей, Панов веднъж да се изкаже позитивно за някой.

д-р Даринова
д-р Даринова
26 юни 2020 12:35
Гост

Вярно. Не му се случва често

Филип
Филип
26 юни 2020 12:35
Гост

Че то има ли за кого да се изкажеш благо?

Flarken
Flarken
26 юни 2020 12:35
Гост

Бе човек ако гледа само негативното. Все ще намериш нещо позитивно да кажеш за някого

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 12:06
Гост

Раднево наистина е район със стратегически обекти за икономиката.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 12:04
Гост

Изключително важно е хората да имат доверие в тях.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 12:03
Гост

Точно такива млади амбициозни хора трябва да се избират.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 12:02
Гост

Поздравления! И успех в бъдещето им поприще.