Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) единодушно избра председатели на районните съдилища в Добрич и Стара Загора.

Анна Александрова застава начело на РС-Добрич за втори мандат, а Милена Костова-Колева – на РС-Стара Загора за още пет години.

В изложението си пред СК на ВСС Анна Александрова акцентира на кадровия дефицит, който се заформя в съда. Един от съдиите е командирован, а през декември 2020 г. двама магистрати са починали. До края на тази година се очаква съдия да се пенсионира, а други двама вероятно ще бъдат повишени в окръжен съд, защото участват в конкурса.

Към нея нямаше нито един въпрос, а в нейна подкрепа се изказаха Цветинка Пашкунова и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Цветинка Пашкунова посочи, че е впечатлена от представянето на Анна Александрова, което било изчерпателно, диагностицирани са били проблемите, които възникват в хода на правораздаването и които се решават заедно с всички съдии и поради тази причина не е имала въпроси към кандидатката. Пашкунова каза още, че професионалните и нравствени качества на съдия Александрова са безспорни, тя е подкрепена единодушно от общото събрание, като на него е била отбелязана добрата атмосфера на работа, надграждането на добрите практики, както и стремежът на съдия Александрова да утвърждава принципа на самоуправление.

Лозан Панов акцентира също върху становището на общото събрание на съда, в което е било отбелязано, че Анна Александрова е магистрат, който е дал възможност всички важни решения за организацията на дейността на РС-Добрич да се взимат от колектива. „Това е показател, който е важен за един председател. Колегата Александрова има един успешен мандат, независимо от сътресенията в персоналния състав на съда“, отбеляза още Панов.

При следващия избор отвод си направи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който е роднина от четвърта степен по съребрена линия с Мария Костова-Колева.

След изслушването на Колева, в нейна подкрепа се изказаха Цветинка Пашкунова и Боряна Димитрова.

Колегата Милена Колева е една безспорна и достойна кандидатура. Тя е съдия от кариерата, била е един мандат председател на районния съд в Стара Загора, през който мандат е доказала, че може да ръководи колегите и работата на съда. Доказан професионалист е. Впечатлена съм от въведените иновации в този съд. Милена Колева е комуникативна, отзивчива, демонстрира организационни умения, активно участва във всякакви мероприятия и дейности в съда. Аз имам неподсредствена представа от този съд и от добрата организация там“, каза Пашкунова. Тя добави, че в РС-Стара Загора има уважение и разбирателство между съдиите, за което е допринесла и Милена Колева.

Боряна Димитрова на свой ред заяви, че с убеденост и удоволствие ще гласува за Колева, чиято работа познава от началото на първия ѝ мандат като ръководител. Тя отбеляза, че Колева е инициативен председател, в съда има добра атмосфера като колектив и дух, което е видно и от проведеното общо събрание по повод изслушването на кандидатката.

Така единодушно Милена Колева беше избрана за шеф на РС-Стара Загора за втори мандат.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 12:06
Гост

Георги Чолаков e постъпил изключително коректно с този отвод.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 11:48
Гост

Поздравления! Даже са ги избрали единодушно.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 11:46
Гост

Кадровият дефицит е проблем почти навсякъде.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 11:47
Гост

Е, нали уж трябваше да се реши с прекрояването на съдебната карта?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 11:45
Гост

Честито! Даже и за втори мандат.

Кирчева
Кирчева
09 февруари 2021 10:55
Гост

Желая им безпроблемна работа.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 12:10
Гост

Е, не е възможно да е съвсем без проблеми. Важното е да се преодоляват своевременно

Nina
Nina
09 февруари 2021 10:55
Гост

Браво. Успех

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 10:54
Гост

Професионалист е Анна Александрова. Успех и желая.

Равиоленска
Равиоленска
09 февруари 2021 10:53
Гост

Успех. Време беше да назначат такива, защото не е сериозно просто

Dimitrina F
Dimitrina F
09 февруари 2021 10:54
Гост

Кое не е сериозно? Добрич ли? Той целия град не е сериозен

Неман
Неман
09 февруари 2021 10:53
Гост

Лека работа им пожелавам. Все пак си беше време

Каменов
Каменов
09 февруари 2021 10:53
Гост

Много ми допада това, че са успели да открият каквото търсят

Дани
Дани
09 февруари 2021 10:53
Гост

Браво. Дано се справят със задачите успешно

Fernandinho
Fernandinho
09 февруари 2021 10:52
Гост

Успех!

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2021 10:51
Гост

Изказването на Пашкунова относно уважението между съдиите в РС-Стара Загора е солиден аргумент, че членът на ВСС не познава актуалната атмосфера в този съд.

таня
таня
09 февруари 2021 14:19
Гост

Тя Пашкунова освен да плещи и да позира друго не може.