Изборът на нов главен прокурор да се проведе на 14 ноември 2019 г., а процедурата да бъде открита на 15 юли. Това реши днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която по предложение на обвинител №1 Сотир Цацаров прие днес проект на хронограма за предстоящата процедура. Тя ще бъде внесена за окончателно съгласуване на Пленума на ВСС на 13 юни.

През юли ще се проведат четири заседания, на които да се номинират кандидати. Те ще бъдат на 18, 22, 25 и 29 юли.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. По закон процедурата за избор на нов главен прокурор може да бъде открита най-рано на 10 юли и най-късно – на 10 септември.

Цацаров днес заяви, че не трябва да се чака най-късната възможна дата или процедурата за избор на негов наследник да се „отправя към тази дата“. „Трябва да започне най-рано, за да има пълна възможност за осъществяването ѝ. Затова предлагам да се приеме времеви график, който е нормален, като се има предвид, че месец, месец и половина е съдебната ваканция“, обясни Цацаров.

Затова той предложи, а ПК на ВСС подкрепи, процедурата да бъде открита от Пленума на 15 юли. А в четири поредни заседания след това да бъдат издигани кандидати. По закон номинации могат да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието.

След четвъртото заседание на 29 юли, започва да тече 14-дневен срок за представяне на концепции от страна на кандидатите, т.е. това трябва да стане до 12 август.

7 октомври е крайният срок за представяне на докладите на Комисията за атестирането и конкурсите и етичната комисия за притежаваните от номинираните професионални и нравствени качества.

На 30 октомври ще се проведе заседание на Прокурорската колегия на ВСС, на което тези доклади ще бъдат обсъдени и ще се вземе решение за допускането на кандидатите до участие в процедурата.

До 6 ноември пък неправителствени и съсловни организации, висши училища и научни организации могат да представят становища за кандидатите, включително да задават и въпроси.

Всички документи ще бъдат публикувани на сайта на ВСС.

Самото изслушване и гласуване за нов главен прокурор да се проведе от Пленума на ВСС на 14 ноември. За да има избор, съответният кандидат трябва да е подкрепен от поне 17 от 25-имата членове на съвета. Предложението се изпраща на президента за издаване на указ, но има право веднъж да върне кандидатурата.

Хронограмата беше единодушно подкрепена от членовете на ПК на ВСС. Предстои Пленумът на ВСС окончателно да каже дали е съгласен с така очертания времеви график.

Пред журналисти членът на ВСС и говорител на Прокурорската колегия Даниела Машева обясни, че идеята за по-ранното откриване на процедурата за избор на нов главен прокурор е с оглед изискванията за предвидимост, прозрачност и публичност. Наред с това в Закона за съдебната власт са заложени и различни срокове.

Ако съкратим тази процедура и я обявим в крайния момент, тогава сигурно ще има нападки към нас, че е кратка, не е имало време кандидатите да бъдат поставени на публично обсъждане“, добави Даниела Машева.

В отговор на въпрос тя заяви, че най-много трима души могат да участват в „състезанието“, но само ако министърът на правосъдието Данаил Кирилов действително не издигне кандидат, както каза наскоро. Това е така, защото по закон, номинации могат да правят трима членове на ПК на ВСС и министъра. Прокурорската колегия се състои от 11 души, сред които и главният прокурор. Според Машева не е логично едни и същи кадровици да номинират повече от един кандидат.

Тя не споделя тезата на заместник-главния прокурор Иван Гешев, че битката за поста ще бъде „мръсна и кална“. Предположи, че Гешев го е казал в контекста на публикациите за него и семейството му. „Не виждам защо ще бъде такава“, коментира Даниела Машева. Тя изрази несъгласие и с тезата на заместник-главния прокурор, че ще бъдат купувани магистрати. „Как да стане това купуване. По закон знаете кой прави предложенията – трима членове на ПК и министъра“, посочи Машева.

На въпрос дали би подкрепила Иван Гешев за поста главен прокурор, тя отговори, че той има определени качества. „За нас е много важно съответните кандидати да притежават професионални и нравствени качества, знаете, че тази длъжност се изисква много висок етичен стандарт, който кандидатът да спазват и налагат, много високо квалифициран професионалист в правото, да има организационни и административни качества“, заяви Машева.

Според нея би бил добър вариант следващият обвинител №1 да е човек от прокуратурата, защото ще познава проблемите в системата. „За всеки външен кандидат ще бъде наложително много бързо да се справи с абсолютно всички специфики, които поражда нашата работа. С формирането на екипа това може да бъде преодоляно“, посочи Машева. Уточни все пак, че всички главни прокурори до момента да се справяли с работата, а по отношение на сегашния сподели, че Цацаров притежава организационни и административни качества.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
06 юни 2019 14:32
Гост

Цацаратурата скоро ще стане Гешеватура. Иначе ми е много любопитно какви кандидати ще се появят. Винаги е забавно да се четат кандидатурите и протоколите от изслушванията. Даже трябва да се намали мандатът, че да е по-често този купон.

Пич
Пич
05 юни 2019 16:17
Гост

Явно Гешев от сега си постила. Иначе хронограмата звучи добре. Най-вече, защото няма да има никаква битка, наследникът вече е избран.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 14:32
Гост

Жалко. Тамън взе да ми става симпатичен с неговите сезирания и проверки в последно време.

Борето
Борето
05 юни 2019 14:35
Гост

Един от най-слабите ни (не физически, разбира се) прокурори. Я го сравни с Велчев!

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 14:17
Гост

Ей, кога мина това време. Все едно вчера Цацаров зае поста.