Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверява дали няма теч на лични данни, съхранявани в локална деловодна система в пловдивските прокуратури. Това реши днес Прокурорската колегия след изслушване на шефа на Апелативна прокуратура-Пловдив Иван Даскалов.

Той беше поканен по повод доклад от проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, след като научи, че подчинените му в града на тепетата използват различна деловодна система от официалната УИС – централизираната деловодна система на държавното обвинение.

За използването на паралелната система в Пловдив се разбра в началото на април, когато Прокурорската колегия изслуша тримата ръководители на прокуратури в града.

Тогава между Чавдар Грошев (шеф на РП-Пловдив) от една страна и Румен Попов (шеф на ОП-Пловдив) и Иван Даскалов от друга, беше възникнал спор по повод искане за прехвърляне на един щат за системен администратор от горните прокуратури в районната.

Кадровият орган покани тримата на изслушване, по време на което се разбра, че там се използва не само УИС, но и деловодна система „Кодинов“. Сотир Цацаров обяви това за нарушение и за нецелесъобразно.

От днешното изслушване стана ясно, че прокурорските началници не са се разминали само със забележка, но е била назначена и проверка. Докладът от нея трябваше да бъде обсъден от колегията преди две седмици, но бе отложен, за да бъде поканен Даскалов и да отговори на няколко въпроса.

Всъщност основният питащ днес беше главният инспектор Теодора Точкова. Тя зададе серия от въпроси – защо е поддържана паралелна деловодна система и защо не е прекратена нейната експлоатация на 1 януари 2011 г., когато е бил въведен първият вариант на УИС. „Казвате в становището си по доклада, че има технически проблеми, свързани с преноса на данни от едната система в другата. Тези проблеми отстранени ли са, кога и защо, ако са отстранени, е продължило въвеждането на данни в паралелната система?“, попита Точкова.

Иван Даскалов обясни, че когато през април е бил в ПК на ВСС, е чул за първи път становището, че използването на „Кодинов“ е нарушение и е нецелесъобразно. В резултат на това през май издал заповед за преустановяване на експлоатацията ѝ. „До този момент, въпреки всички проверки и организационни дейности, които са били извършвани от ВКП в АП-Пловдив, не съм чул никога становището, че използването на системата е проблем“, поясни Даскалов.

Посочи обаче няколко любопитни факти. УИС не предоставя добра възможност за извличане на информация, необходима за изготвянето на статистика на преписките и делата в Пловдив. „Във ВКП се знаеше, че работим със системата „Кодинов“. Много често ни се поставяше задача да извлечем статистика от локалната система и от УИС и да сравняваме данните, защото неточностите в УИС са огромни, докато нашата система е точна. Тези неща се изпращаха във ВКП, където доработваха модулите на УИС“, добави Иван Даскалов. Каза и друго – че поддръжката на паралелната система е напълно безплатна, нито лев не отива за това.

Ако някой във ВКП твърди, че не е знаел за съществуването на тази система, то това е невярно. Със заповед на заместник-главния прокурор Мария Шишкова от 21 август 2018 г. е формирана работна група в състав от IT специалисти със задача да извърши инвентаризация и оценка на информационната сигурност на централизираната и локалните информационни системи. В заповедта се говори за системи за съхранение и управление на документи и файлове в местните прокуратури. Това говори, че се е знаело, че в местните има такива. На два пъти – през септември 2018 г. и април 2019 г., много добре отговорихме какви мерки сме предприели за информационната сигурност. Нашата система е локална, тя не работи с интернет, достъп до нея имат само хората в мрежата на трите прокуратури“, посочи още Иван Даскалов.

Каза и друго – по някаква причина в УИС не фигурират някои много стари преписки. Това не било проблем за апелативната прокуратура, която имала твърде малко преписки, но създавало трудности за районната и окръжната, където имало стари и спрени досъдебни производства, за които „до ден днешен надали има данни в УИС“, но имало в паралелната система.

Даскалов обясни, че в момента информацията се съхранява на сървър. „Главният прокурор е и администратор на лични данни. Изпратих предложение до него, защото той трябва да вземе решение – как да се процедира с наличните данни. Вариантите са два – или да бъдат унищожени, или да се съхраняват на сървъра. Това е решение, което аз не мога да взема“, заяви още Даскалов.

И посочи, че отговорност за случая носи само той, а не и другите двама ръководители, както пишело в доклада от проверката. Това е така, защото само аз мога да взема решение за спирането на системата, каза Даскалов.

След изслушването му главният инспектор Теодора Точкова предложи докладът с всички приложения да бъде изпратен на ИВСС, защото в него се съдържат данни от компетентността му по чл. 54, ал. 1, т. 15 от ЗСВ, според която той осъществява надзор върху обработването на лични данни.

Единодушно Прокурорската колегия одобри предложението ѝ.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Малко ирония
Малко ирония
03 октомври 2019 9:57
Гост

Някой черен хакер ще да е виновен. Надали прокуратурата би допуснала така нехайно да нарушава закона. А и невероятно звучи да работят със стар и евтин софтуер, все пак държавата го е поръчала и платила…

Кофти
Кофти
03 октомври 2019 9:59
Гост

Това е една от онези новини, които те обливат като студен душ с реалността на нашата държава. Не са виновни престъпниците, които крадат лчини данни, те сами им ги предоставят. Кой не би се възползвал?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 21:53
Гост

Цаци се е развихри, щото е заподозрян, че укриват инфо от него. А като няма поглед над всичко, не може да отвори чадъра на когото трябва и да удари който не слушка.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 16:08
Гост

Даскалов доста смело се изказва в края на мандата, дали действително се еманципира или му е писнало на шапката да си измиват ръцете с него?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 22:01
Гост

В края на мандата всички изведнъж стават куражлии. Да им се неначудиш на смелостта

Дичо
Дичо
02 октомври 2019 15:44
Гост

Цаци пак се развихри. Резултатът от проверката обаче ще бъде интересен.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2020 15:16
Гост

Даскалов е подал оставка на 25.01.2020г. но едва ли е само за тази проверка ????

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 15:40
Гост

Как въобще може да се допусне да се използва паралелна УИС. Това е абсурдно.

Деловодител
Деловодител
02 октомври 2019 15:43
Гост

Спомням си преди години, когато сменяха деловодната във ВКС. Беше някакъв ад за служителите. Деойна работа докато от компютърния отдел не прехвърлиха базата данни.