Имената на съпрузите на магистратите в декларациите им за имущество и интереси няма да бъдат заличавани, тези на непълнолетните им деца обаче ще бъдат заличени. Това следва от становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), което Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) поиска преди да публикува декларациите.

То беше поискано по повод влезлия в сила от 25 май 2018 г. Общ регламент за защита на данните. От ИВСС поискаха комисията да каже дали да заличават имената на съпруга на декларатора, на лицето, с което се намира във фактическо съжителство на семейни начала, на непълнолетните деца и на други физически лица, посочени от него във връзка с наличие на частен интерес или имущество.

Според становището на КЗЛД публикуването в цялост на имената на съпруга на съдия, прокурор или следовател, представлява изпълнение на законоустановено задължение на администратора на лични данни и не противоречи на принципите на регламента.

Съпрузите са свързани лица и посочването на техните имена и осигуряването на прозрачност на тяхното имущество е оправдано и пропорционално, обясняват от КЗЛД. Друг аргумент е разпоредбата на чл. 175б, ал. 7 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Тя предвижда, че „съдиите, прокурорите и следователите могат да подадат декларация, че не желаят да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и относно имуществото и доходите на това лице”. По аргумент от противното деклараторът няма правна възможност да изисква ограничаване на публикуването на информацията за съпруга си.

Заради същия текст от закона ще бъдат публикувани и имената на хората, с които съдията, прокурорът или следователят е във фактическо съжителство, освен ако магистратът не е подал изрична декларация, че не желае тази информация да бъде огласявана.

Според становището на КЗЛД публикуването на имената на непълнолетните деца на декларатора би било прекомерно и не може да бъде оправдано с обществен интерес. „Както Общият регламент, така и редица други нормативни актове в ЕС и на национално ниво въвеждат завишена защита на правата и интересите на децата… Важно е също така да се има предвид,  че публичните органи, компетентни да извършват проверка за верността и пълнотата на декларираните факти, имат пълен достъп не само до трите имена, но и до ЕГН на ненавършилите пълнолетие деца на декларатора, съответно имат възможност да установят евентуални нарушения, укриване на доходи и имущество и т.н. и да потърсят отговорност от съответния магистрат или друго лице, заемащо висша публична дейност”, се казва в становището на КЗЛД.

По отношение на физическите лица, посочени като такива, с които за магистрата може бъде обосновано наличие на частен интерес или пък ги е посочил като хора, на които и дал заем или от които е получил такъв, КЗЛД казва, че балансът между обществения интерес за публичност и прозрачност и защитата на личната неприкосновеност може да бъде постигат чрез публикуване на информация под формата на инициали.

Аргументите на КЗЛД за това са три: отсъства изрична разпоредба в ЗСВ или в ЗПКОНПИ за публикуване на личните данни на тези лица в цялост, правоотношенията на тези лица с декларатора може да не са пряко свързани или обусловени от статута му на магистрат, на същите не е предоставена възможност за вземат отношения, включително да възразят.

„Публикуването на имената им също би било прекомерно и в нарушение на принципа за свеждане на данните до минимум… Тук отново следва да се отбележи, че това по никакъв начин не ограничава възможността за извършване на проверки от компетентните органи”, пише в становището на КЗЛД.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
30 юли 2018 21:54
Регистриран

КЗЛД-бихте ли били така добри професионалисти, та да се произнесете ЗАЩО ИМЕНАТА НА личността-фактически съжителствуваща със съдия или прокурор/БОГА МИ-те не са магистрати.Магистрат значи управляващ-ще ли се поправите, или да приемем, че сте отсъствали от някои лекции по правни науки/не следва да се публикуват, СЛЕД КАТО ЗНАЕМ, че такава личност е приравнена по права в много правни актове, със съпруг/съпруга.И ЩО ЗА ПУБЛИЧЕН ИНТЕРЕС е „скриването“на заявени пред обществото фактически отношения тогава, когато ЗА ГРАЖДАНИТЕ е важно да преценяват и морала на своите съдници-та нима не познавате правото на ЕС-всички хора са равни по достойнство и права/впрочем чл.6 КРБ/-ДА НЕ… Покажи целия коментар »

DPO
DPO
30 юли 2018 17:21
Гост

Комисията е напълно права – няма нужда да се пишат имената на непълнолетни, това не допринася за нищо. За останалите обвързаности с хора, както виждате, нищо не се променя и те ще се декларират.

Надя
Надя
30 юли 2018 17:02
Гост

Пълна истерия около тези лични данни. Ако на някой му трябва информация, ще си я набави и без дори да ни пита.

Георги
Георги
30 юли 2018 17:06
Гост

Аз не мисля, че някой може да ми гарантира безусловно да не използва личните ми данни без изричното ми съгласие. Виж за магистратите е друго. Те явно си имат съображения относно прозрачността.

Minuva4
Minuva4
30 юли 2018 17:00
Гост

Ot kakvo tolkova se pazqt? I bez tova v tezi sredi se znae koi e syprugyt ili syprugata.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2018 16:36
Гост

Не виждам логиката. По скоро трябваше да не заличават данните на децата.