Бизнесменът Иво Прокопиев е обвинен в пране на пари от продажбата на акции от завод „Каолин“, съобщиха от прокуратурата.

Прокопиев е обвинен като председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс холдинг“, която е придобила акциите на „Каолин“ и ги е продала на немското дружество „Кварцверке ГмбХ“. Обвинени са още Константин Ненов и Иван Ненков от „Алфа Финанс“. И тримата са на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

От прокуратурата уточниха, че разследването е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“. Засега от държавното обвинение не съобщават за обвинения срещу хора от министерството.

Сигналът за пране на пари срещу Прокопиев е бил получен на 23 април от председателя на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев.

В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията, по които са в процес на изготвяне, допълват от прокуратурата.

Бизнесменът и издател Прокопиев е подсъдим по друго дело, свързано с продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Основни обвиняеми по това дело са бившите министри от ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Обвинението на Прокопиев е, че е подбудил Дянков да нареди на шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи на „Булброкърс“ изготвяне на приватизационната оценка на остатъчния държавен дял в EVN. Според прокуратурата оценката е била занижена и от това са настъпили вреди за бюджета от близо 21 млн. лева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Следовател
Следовател
26 октомври 2018 16:17
Гост

Наслушал и нагледал съм се на обвинения със или без доказателства. Важен ми е резултатът след делото. И по-точно дидпозитивът на решението.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 16:11
Гост

Обществена тайна е, че са си дружки с Николай Банев.

Някой
Някой
26 октомври 2018 16:10
Гост

Тези саги около Прокопиев не им ли писнаха, толкова години го развяват, че вече се чудя за какво всъщност иде реч.

Вътрешен
Вътрешен
26 октомври 2018 16:11
Гост

За бивши приятели иде реч.

Човек
Човек
26 октомври 2018 15:59
Гост

Да си беше останал в Сингапур, горкият.