Иван Стоянов е новият стар шеф на окръжната прокуратура в Хасково. Днес Прокурорската колегия единодушно го подкрепи за втори мандат като ръководител на ОП-Хасково.

Стоянов е прокурор от юни 1994 г., като заема административна длъжност от 2002 г. Три години е бил заместник-районен прокурор на Хасково, после е избран за ръководител. През 2010 г. оглавява РП-Харманли, а от 2014 г. е ръководител на окръжната прокуратура в Хасково.

По време на изслушването в отговор на въпрос той заяви, че изцяло подкрепя модела за окрупняването на районните прокуратури. Това е така, защото има позитивен момент – регулиране и уеднаквяване на натовареността, обясни Стоянов. И посочи, че има много районни прокуратури, чиято натовареност е под средната за страната. „Може би в дългосрочен аспект ще има и финансов ефект. Уверих се в позитивността на решението“, зави Стоянов.

Пламена Цветанова го попита на какво се дължат влошените резултати в работата на следователите, каквито данни се съдържали в доклад от проверка във всички следствени служби и дали предложеният от него двумесечен мониторинг, заложен в концепцията му, би подобрил ефективността в този отдел.

От думите на Стоянов стана ясно, че не е изцяло съгласен с изводите на проверяващите и това е така, защото в него се цитирали новообразувани дела, а те са с правна и фактическа сложност. Става дума най-вече за данъчни престъпления, чието разследване няма как да приключи за една година, защото е необходимо разкриване на банкова, данъчна и осигурителна тайна. По някои от тях се правят съдебни поръчки до Македония и Турция, обясни той. Освен това имало и кадрови проблеми – трима следователи се пенсионирали, един е командирован в следствения отдел на спецпрокуратурата, пети е напуснал, а шести наскоро беше избран за шеф на районния съд в Ивайловград.

След изслушването му в подкрепа на Стоянов се изказаха Гергана Мутафова и Калина Чапкънова. Те казаха, че той много добре познава прокурорската работа, добър администратор е, а през последните години показателите в работата на ОП-Хасково са се подобрили.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аферим
Аферим
30 октомври 2019 16:50
Гост

Както казват в Хасково – ашколсун!

анонимен
анонимен
30 октомври 2019 15:40
Гост

Прокурорската колегия, какво става с избора за адм.рък. на районната прокуратура във Варна. Вече две години има висящ конкурс, пък избор не е насрочен. Какво чакате. Атестациите на кандидатите ще изтекат.

вечната амбър
вечната амбър
30 октомври 2019 14:53
Гост

eeee, стара номенклатура. този е от типичните вечни началници в системата

Лошо
Лошо
30 октомври 2019 16:51
Гост

Тя системата е пред разпад, какво очаквате.

Несъгласен
Несъгласен
30 октомври 2019 16:52
Гост

До г-жа „Амбър“, прокурор Стоянов е доказан професионалист, а не калинка.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 14:32
Гост

Той си беше и единствен кандидат. Така че изборът не можеше да е друг.

Дончо
Дончо
30 октомври 2019 14:34
Гост

В последно време няма много желаещи прокурори за ръководни длъжности. И за Главния беше така.

Иво
Иво
30 октомври 2019 14:36
Гост

Само че за разлика от Гешев, прокурор Стоянов вече се е доказал като подходящ за този пост.

Съмнение
Съмнение
30 октомври 2019 16:52
Гост

Това не е много сигурно.

Все пак
Все пак
30 октомври 2019 16:51
Гост

Е, там ситото е голямо.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 14:29
Гост

Той хубаво изцяло подкрепя модела за окрупняването на районните прокуратури. Обаче тези, от които зависи това много се забавиха с действията си.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2019 14:30
Гост

нещо си се объркал, даже бързат за много РП вече е факт, а се чакат и още от догодина