Председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев обяви официално кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Мотото на кампанията му е „Адвокати за силна адвокатура“.

Това е втората публично огласена кандидатура за председател на съвета, първа своята обяви столичната адвокатка Райна Аврамова.

По правило номинациите се правят един месец преди Общото събрание на адвокатите от страната, което тази година ще е на 29 и 30 май и тепърва ще стане ясно кои ще са претендентите.

„Поради голямото ми разочарование от курса, който води ръководството на българската адвокатура, особено през последните години, поради вярата ми, че мога да променя много неща в това отношение и не на последно място, поради изключителната подкрепа на мнозина от вас, реших да се кандидатирам за председател на ВАдвС“, заявява Демерджиев в съобщение до медиите.

В него той констатира, че днес българската адвокатура е слаба и пасивна и е забравила своите корени и конституционно признати отговорности. „Вместо да сме основен двигател на борбата за правата на гражданите, за утвърждаването на закона и правото и срещу тяхното системно погазване от управляващите, ние чрез висшия ни орган, сме по-скоро странични наблюдатели на тези процеси, и не само, че не участваме активно в тях на страната на българските граждани, но и не проявяваме голям интерес към хода и насоките на тяхното развитие“, пише той.

В изявлението си Демерджиев казва, че решението му не е плод на лични амбиции, а е израз на готовността му да поеме отговорност в този труден период за българската адвокатура. „Надявах се да мога да предприема тази стъпка в един следващ момент, когато се чувствам още по-завършен и зрял като личност, като адвокат и човек, ангажирал се с участие в органите на адвокатурата, но чувството ми за дълг ме кара да действам сега, за да не предам доверието и очакванията на колегите, които ме припознаха като човек, способен да отговори на множеството предизвикателства и да поеме тази отговорност!“, заявява той.

Обявяването на кандидатурата му е придружено и от програма с 8 обещания, ако бъде избран за председател (с тях можете да се запознаете тук).

Демерджиев декларира, че той и неговият екип, чиито имена не се посочват, ще се борят за утвърждаването на свободна, независима и самоуправляваща се адвокатура, която се води от принципа на върховенството на правото.

На финала той се обръща към адвокатите така: „Уважаеми колеги, днес аз заставам пред Вас, за да получа Вашето доверие и да изградим заедно силна, единна и обществено ангажирана адвокатура, която да бъде достоен коректив на лошите практики при управлението на държавата и основен стожер на защитата на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и утвърждаването на върховенството на Закона и Правото! Ще вложа всичките си сили и енергия, за да се възстанови престижът на нашата професия в обществото и доверието в Адвокатурата като гарант за правовия ред и справедливостта в страната! Българската адвокатура отново трябва да заеме присъщата си активна позиция по отстояване на върховенството на Правото и защита на правата на гражданите и юридическите лица!“.

Той заявява, че адвокатурата се нуждае от истинска промяна и адвокатите заслужават много повече и са готови да се борят за това. И пише, че работата му досега е гаранция, че няма да предаде доверието на колегите си.

„Българската адвокатура може и заслужава много повече! Нека заедно да я върнем на достойното ѝ място!“, завършва Демерджиев официалното изявление за обявяване на кандидатурата си.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Aleksandra
Aleksandra
01 май 2021 14:27
Гост

Видяхме как се справя с проблемите на Пловдивската колегия… Да си стои там, като хо търпят местните колеги. Щом там не се справя, мислите ли, че ще има промяна ако заеме най-отговорната длъжност, касаеща адвокатурата?

АДОКАТ, НЕОБВЪРЗАН С НПО
АДОКАТ, НЕОБВЪРЗАН С НПО
05 април 2021 20:07
Гост

Съгласен съм, визждам имена обвързани с НПО-та и ФОБА. Адвокатурата е по закон независима, нали? Хайде сега и НПО-та, ФОБА( адвокатска фейсбук група)…, тези хора от екипа ведно с кандидата за председател от Пловдив, да не ни мислят всички адвокати от страната за “ЛАПНИ ШАРАН”. Обиждате ни, колеги…, а да не говорим, че голяма част от екипа на адв. Демерджиев бяха избрани за делегати на Общото събрание на адвокатите от страната проведено през 2020 год., нищо че са в НПО-та и ФОБА с гласовете на колегата Гигова-Марчев…., приземите се…, както народа не допуска да се гаврят с него, така и… Покажи целия коментар »

АДОКАТ, НЕОБВЪРЗАН С НПО
АДОКАТ, НЕОБВЪРЗАН С НПО
05 април 2021 19:30
Гост

Колеги, едва сега разбрах кои влизат в екипа на адв. Иван Демерджиев – кандидат за Председател на Висшия адвокатски съвет. Може би от скромност, колегите не са се представили. Ето
И техните имена: 1. адв. Иванка Хеоргиева
2/. адв. Пепи Кънчев
3/. адв. Велислав Величков
4/. адв. Александър Пелев ( администратор на ФОБА)
5/. адв. Иван Чолаков
6/. адв. Александър Кашъмов
7/. адв. Ася Манджукова-Стоянова
8/. адв. Валентин Савов
9/. адв. Ирина Алексиева
Успех, колеги и напред!

От Пловдив
От Пловдив
02 април 2021 21:15
Гост

Не знам, какъв председател ще е на висшия, но като председател на низшия не се справя. Само ваксинирането на пловдивските адвокати не е започнало. В София приключиха миналата седмица с Астра, сега ваксинират с пфайзер даже сътрудници на адвокати. В Пловдив, нищо, лозунги се дигат.

Анонимен
Анонимен
03 април 2021 8:59
Гост

Айде, айде, на зелен коридор не връщат никой, но е само с астрата. Има и в Пловдив. Сега специално ще ви обгрижваме и вас

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 10:35
Гост

Преобладаващата част от адвокатите недоволстват – необходими са им изменения и допълнения в Закона за адвокатурата или нов Закон за адвокатурата и преосмисляне ролята и дейността на адвоката (като цяло), но никой или малцина са тези, които отпраят предложения за промени в Закона за адвокатурата и преосмисляне дейността и ролята на адвоката. По идентичен начин функционира и цялата ни държава. Не оправдавам никого, но не приемам само единствено посочване на критики, които понякога са необосновани. Общо взето всеки чака някой друг да свърши работата..

advokatTROL
advokatTROL
02 април 2021 1:57
Гост

Трябва да се преосмисли адвокатската роля – особено понякога се случва да има излишни вълнения сред обществото, по повод и без повод, какво знаем за живота и всичко останало, опитваме се да дресираме случайността, но не винаги се получава, но нека не забравяме – лъжата не е грях, просто е изкуство като инструмент.

Пловдивски адвокат
Пловдивски адвокат
01 април 2021 15:31
Гост

Познавам колегата бегло и мога да кажа следното:
1 – Независим професионалист. Не знам да е на политическа или държавна „хранилка“. Има клиенти, защото работи качествено.
2 – Деен е. Като председател на АК – Пловдив реагира на всеки проблем, който адвокатите имат (напр. не им дават справки и т.н.) и почти винаги проблемът се решава.
3 – Прави нещата открито. Не ходи напр. по предната точка да си говори с председателя на съда, а входира официално писмо и председателят му отговаря също официално, за да е ясно и без недомлъвки.

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 12:48
Гост

Страхотни бузки, Зайоооо

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 11:02
Гост

Нулеви шансове за успех. Но винаги има провинциалисти, желаещи да оглавят Вас. И никой не е успял досега. Чакаме г-жа Гигова да се заяви след 4 април.

Ужас и безумие
Ужас и безумие
01 април 2021 12:58
Гост

Като казваш Гигова имаш предвид Мамона, нали?

адвокат
адвокат
01 април 2021 13:14
Гост

Няма да се заяви.Конкубинът и оглави Софийската адвокатска колегия.Ще настъпи конфликт на интереси,освен ако до тогава не се разпърдят.

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 14:04
Гост

Ти прочети какво е конфликт на интереси по ЗПКОНПИ и има ли изобщо той приложение в адвокатурата. А и няма никаква законова забрана, единия да оглави САК, а другия ВАС.

гуньо адвокатина
гуньо адвокатина
01 април 2021 14:50
Гост

Разбира се.Не пречи нищо адвокатурата да стане семейно ООД.

Колега
Колега
01 април 2021 15:19
Гост

Много колеги чакат да се заяви, но тя самата за съжаление няма да се кандидатира да председател, а беше правилния човек, който можеше да направи много за адвокатурата.

Любител
Любител
01 април 2021 16:09
Гост

Колега, сериозно ли ? Да , тя може да направи много за адвокатурата. Но когато дилемата пред нея е – интереса на банките, или интереса на адвокатурата, познай отговора.

Колега
Колега
01 април 2021 16:30
Гост

А, ако клиентите ти са убийци, защото си наказателен адвокат избора между убийци и адвокатурата ли ще е? Направо сте смешни. Знаете ли, че адвокат Гигова написа и защитаваше пред ВКС, че законната лихва се плаща след главницата и тя предложи на НС промяна в закона за намаляване на законната лихва и смяна на поредността на удовлетворяване, а това не е в интерес на банките, а в интерес на правото. Но тя просто е адвокат до мозъка на костите и не и пука, дали е в нечий интерес или не.

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 16:58
Гост

Колега, няма как да те чуят и разберат. След като адвокатите сами си слагат етикети според клиентите както да очакваме от прокуратурата и гражданите. А и голяма завист, бе, аз нямам клиенти банки, но ако имах, щях да съм щастлив. Със здраве!

Немарчев
Немарчев
01 април 2021 20:27
Гост

Сериозно ли?! Гигова работела про боно срещу банките … е това е за най-смешните клипове за всички времена, абе направо е за Гинес!

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 10:05
Гост

Добре е като за 1–ви април.

Рей
Рей
01 април 2021 9:28
Гост

Гербаджия

Наблюдаващ
Наблюдаващ
01 април 2021 9:27
Гост

Всичко много хубаво. Но какво е постигнал като адвокат, какви дела гледа, не съм го чувал? Като председател на колегия, какво е направил за адвокатурата? Какви становища е написал, участвал ли е в заседания на Висшия , в конференции, събрания, въобще, каква позиция е изразил? Председател на голяма колегия е, само с общи приказки не става! А,колко го подкрепят ще се види.

Ало, ало
Ало, ало
01 април 2021 20:29
Гост

Това че не е участвал в заседания на Висшия минус или плюс е бре ефенди?!

Да ти имам „ценностната система“ а ла Гигова!

Наблюдаващ
Наблюдаващ
01 април 2021 22:18
Гост

Минус е . Адвокатът убеждава, а не обругава. Не можеш да крещиш без да си положил усилия да убедиш и промениш. Дано да дойде и техния ред и ще видим как ще се справят. То е лесно да викаш „оставка“, после е трудно.

Наблюдаващ, но не прокурор
Наблюдаващ, но не прокурор
30 април 2021 17:21
Гост

Ти верно верваш, че адвокатът убеждава съда! Е, в някои случаи финикийските аргументи вършат работа.

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 9:24
Гост

Професионалист и то голям и то голям!

AnimalMan
AnimalMan
01 април 2021 9:24
Гост

Сериозен човек

Филип
Филип
01 април 2021 11:03
Гост

Познавате ли го лично?

Кукуригу
Кукуригу
01 април 2021 17:06
Гост

Аз го познавам. Кадърен е. Не мога да кажа за обвързаности и интереси, но не съм чула сериозни обвинения за такива.

Podmol
Podmol
01 април 2021 9:24
Гост

Супер. Късмет желая

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 9:23
Гост

Вълнуваща кандидатура. Караниците ще свършат в миг.

Zeta
Zeta
01 април 2021 9:23
Гост

Да бе…

Сашо
Сашо
01 април 2021 11:04
Гост

Абсурд. Това не може да се случи просто.

Немарчев
Немарчев
01 април 2021 20:31
Гост

Напротив – може и е съвсем реално. Отделен е въпроса дали на теб или по-скоро на онези които ти плащат … отърва.

Абагард
Абагард
01 април 2021 9:23
Гост

Супер

Равиоленска
Равиоленска
01 април 2021 9:20
Гост

Добра раота. Желая късмет и щастие!

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 9:19
Гост

Според мен е добра кандидатура. Ще се справи

Радев
Радев
01 април 2021 9:19
Гост

Професионалист

12345
12345
01 април 2021 9:08
Гост

Тази кандидатура е без изненади, то бяха протести, чудеса. Да видим как ще се развият нещата, но освен ако София не издигне някой тотално компрометиран, ИД няма големи шансове

адвокатите не са овце
адвокатите не са овце
01 април 2021 9:05
Гост

Иване, Иване, не пасем трева, знаем, че си се заиграл политически през последните две години. Хайде нема нужда от гръмки лозунги! Че този съвет не става е ясно на всички, това няма да спечели изборите на никого.

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 9:02
Гост

Хайде, вторият мераклия официално се обяви. Очаквам още двама

Анонимен
Анонимен
01 април 2021 9:10
Гост

Още поне трима са, колега. Ще има и от вечните мюрета, за които да се питаме по форумите кой е тоя и тъй.