Главният прокурор Иван Гешев ще отправи ново питане до Конституционния съд (КС), свързано с надзора за законност, който упражнява върху дейността на всички прокурори. Това обяви днес той по време на конференция „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“, която се провежда в София.

В изказването си Гешев каза, че реформа е нужна и прокуратурата я подкрепя, но тя не трябва да е само в съдебната власт, а и в МВР и не трябва да изключва „шепа недосегаеми и богоизбрани“. Според обвинител №1 политиците говорели за неограничената му власт, защото не са разбрали, че прокурорите и следователите не са подчинени на главния прокурор.

Това тълкуване КС направи още миналата година в Решение №11/2020 г. по питането на правителството на ГЕРБ тогава, свързано с идеята шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да получи нов статут и правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Въпросът беше дали надзорът за законност, който главният прокурор упражнява, изключва този прокурор. КС пък единодушно обясни, че главният прокурор не може да надзирава работата на който и да прокурор, който го разследва. Освен това той не може да упражнява надзор върху вътрешното убеждение на прокурора.

Извън обхвата на надзора за законност, осъществяван от главния прокурор, остава онази страна на прокурорската дейност по чл. 127 от Конституцията, която се основава единствено на свободно формиране на вътрешното убеждение на прокурора, изградено на основата на преценка на достоверността на законосъобразно допуснати, събрани и проверени доказателствени материали, въз основа на която прави фактическите си констатации и изводи по въпросите, включени в предмета на доказване. В наказателното производство това са основните въпроси относно това има ли извършено престъпно деяние и дали то е извършено от обвиняемия“, написаха конституционните съдии.

Днес Гешев каза, че и това правомощие се упражнява по изключение, основно при отказите за образуване на досъдебно производство и при прекратяване на разследванията. Той направи и сравнение между 2009 г., когато главният прокурор е отменил 8 постановления за прекратяване на дела, като е бил сезиран по 36 случая. Миналата година пък Гешев е бил сезиран 31 пъти и в 13 от тях е отменил отказ от образуване на досъдебно производство.

„В нито един от тези случаи главният прокурор не е дал указания на наблюдаващите прокурори по разследването. Той не би и могъл по закон, тъй като ръководството и контрола на разследването се осъществява единствено от наблюдаващия“, каза Гешев. По думите му, за академичната и професионалната общност е ясно, че прокурорите и следователите не са му подчинени, а само административните ръководители в прокуратурата и то единствено по въпросите за ръководната им дейност. Това е останало неразбрано единствено от политическата общност и затова главният прокурор каза, че ще подготви ново искане до КС за тълкуване на чл. 126 от Конституцията.

„Това би трябвало да изключи всякакво съмнение за неограничените правомощия на главния прокурор и неспиращите политически внушения и манипулации. Конституционният съд, надявам се, подробно да очертае тези правомощия. Държим да бъде изяснена изцяло волята на конституционния законодател“, добави Гешев.

От думите му стана ясно още, че прокуратурата би подкрепила и реформа, включваща въвеждане на съдебен контрол върху част от отказите за образуване на досъдебно производство, но трябва да се съобрази дали това няма да противоречи на чл. 127 от Конституцията, според който само прокуратурата може да решава кой да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Гешев каза още, че в последните години фокусът на реформата се е изместил само върху дейността на прокуратурата и фигурата на главния прокурор, а неговата власт била много по-малка от тази на който и да е друг главен прокурор в ЕС. Той отбеляза обаче, че каквито и правомощия да има прокуратурата, те няма как да се осъществят, без да е разкрито престъплението от МВР. Така главният прокурор насочи към необходимите реформи във вътрешното министерство и службите за сигурност, като отново подчерта напрежението и липсата на сътрудничество между прокуратурата и МВР, откакто вътрешен министър е Бойко Рашков.

Главният прокурор неколкократно подчерта, че специализираното правосъдие трябва да бъде запазено, защото е доказало ефективността си и е признато в чужбина (повече за изказванията на чуждестранните гости на конференцията виж тук).

В противоречие на думите му от правосъдното министерство посочиха, че в последните 10 години специализираните съдилища и прокуратури не са убедили обществото, че са обективни и безпристрастни, а често са служили за саморазправа от страна на властимщаите, вместо да се борят с корупцията по високите етажи на властта. За пример беше дадена Румъния, където през 2016 г. са били произнесени 870 присъди срещу хора от властта, включително един министър, 8 депутати, един евродепутат и 9 съдии.

България засега отчита само обвинителни актове и няма окончателно осъден висш представител на властта. В същото време специализираните съдилища бяха натоварени с още повече дела, като самите те обявиха в позиция преди няколко месеца, че компетентността им е прекалено разширена.

Гешев: Ще подам оставка, когато преценя, че не съм полезен

Главният прокурор отговори днес и на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който го призова да си подаде оставката на конференцията, на която така или иначе са се събрали много хора, за да започне истинска реформа в прокуратурата. По думите на Гешев обаче, щом политиците му искат оставката, значи си върши работата.

„Ние не сме актьори, нашата работа е да работим за гражданите, не за политиците“, каза Гешев, но призна, че също е допускал грешки, а на въпрос при какви обстоятелства би се оттеглил предсрочно отговори „Когато преценя, че не съм полезен на прокуратурата, и че всичко това, тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно. Вече нещата стигнаха дотолкова ниско ниво, това означава само едно – аз като прокурор съм си вършил работата и не могат да намерят нищо“.

Според Гешев в момента се води междуинституционна война, която прераства в лична вендета и репресии срещу роднини на магистрати. Той не спомена имена, но каза, че се възраждат и организираната, и битовата престъпност. За пример посочи, че държани служби обикаляли павилиони, за да събират такси от обикновени хора.

„Възвръщат се неща, които смятахме за забравени“, каза главният прокурор.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гешев е позор
Гешев е позор
09 декември 2021 14:38
Гост

Щял да си подаде оставката, когато не политиците, а гражданите му я поискали. А те вече години наред му я искат и рейтингът му сред народа е около 5%. Трябва да му се признае, че може да е тъп, но за сметка на това изключително нагъл!

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
09 декември 2021 21:49
Гост

К’ъв народ бе, троле? Една сбирщина продажници, докопали се до власт с по поръчка на чужди антибългарски сили и измамно машинно гласуване ли наричаш народ бе, троле?

Геро
Геро
12 декември 2021 0:31
Гост

Какъв си Ти,че да говориш от името на Народа

Младия адвокат
Младия адвокат
09 декември 2021 14:31
Гост

Член 126, ал. 2 от КРБ гласи следното:
„Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.“

И освен ако КС междувременно, без да съм разбрал, не е прогалсил, че изразът „методическо ръководство“ следва да се тълкува рестриктивно само до значението на дейности, несвързани с тази на държавното обвинение (напр. лъскане на обувки, пържене на картофи или изработване на фигурки оригами), то главният прокурор отвъд всякакво съмнение е именно ръководител на прокурорите.

Каскети от вси страни, обединявайте се!
Каскети от вси страни, обединявайте се!
09 декември 2021 14:25
Гост

Прокурорите в България се оказаха най – големите овце! Избраха си за главен овчар един неграмотен милиционер, който в името на собственото си физическо оцеляване, след всичко което направи, води
прокуратурата към тотален институционален срив, а те блеят в захлас на такива унизително водевилни мероприятия с ниво-оперативка в селско РПУ! Срам!

Хаха
Хаха
09 декември 2021 19:13
Гост

То и ти си СРАМ, но не те е срам да пишеш глупости,нали?!?!

До хахото
До хахото
09 декември 2021 19:45
Гост

Така ли „мислиш“ каскет кух! Ще видим накрая как ще се озъбиш и вместо ха-ха ще го обърнеш на ох-ох! Тогава ще е още по-смешно за нас и срамно за теб. Малко ви остана!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2021 13:57
Гост

Всички писали тук имат ли бегла представа от структурите в държавата? Очевидно не! Просто са политически олиго-ни.

Андрей Вишински
Андрей Вишински
09 декември 2021 13:49
Гост

Искам КС да каже на Гешев, че е … и с Определение да отклони искането му.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2021 13:37
Гост

Шокиран съм от наглостта му

Анонимен
Анонимен
09 декември 2021 13:37
Гост

Абе спрете да му отразявате глупостоите на тия бе.

Фиделчо
Фиделчо
09 декември 2021 13:37
Гост

Пълен простак. Ама пълен!

123
123
09 декември 2021 19:14
Гост

А ти си пълен фатмак-зелен чарап6!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2021 13:36
Гост

Тия политици, дето говорят против теб, ги е избрал народа, а те много добре знаят върху какво имаш контрол и върху какво не.

Геро
Геро
12 декември 2021 0:36
Гост

Не Народа,а Радевите Мадурки

Nina
Nina
09 декември 2021 13:36
Гост

Та нима не е време да си ходиш, а не да казваш на КС какво да обясняват.

Абагард
Абагард
09 декември 2021 13:36
Гост

Голям охлюв е Гешев.

Хаха
Хаха
09 декември 2021 19:15
Гост

Мълчи бе,гнидо!

Haralampi
Haralampi
09 декември 2021 13:35
Гост

Не схаващам. Как може народа да не го иска, а той да си седи и да не му дреме. Не е направил нищо кой знае какво за да се подобри обстановката в страната, дори напротив.

Димитър
Димитър
09 декември 2021 18:54
Гост

И правилно нему дреме,не може всеки на когото си навредил да ти иска оставката-или Божков ,Баневи,Арабджиеви и Прокопиев са цветя. Да не би това пищене да се свързва с това че ВАС остави в сила ВСИЧКИТЕ АКТОВЕ НА КОНПИ ПО ИМУЩЕСТВОТО НА ПРОКОПИЕВ! Ау ами сега….

Стефка Хр.
Стефка Хр.
09 декември 2021 13:35
Гост

Този е пълен дебил. И си седи, като гьонсорат и не се маха.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2021 13:34
Гост

Ма какъв е забавен и как се прави на две и половина бе.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2021 13:34
Гост

Говорят политиците за това, че неофициялно си ръководиш прокурори и кой ли още не през Борисов!