Достигната е червената линия. Застрашено е върховенството на правото, неделима част от което е и прокуратурата, част от българската съдебна власт. Правят се опити да бъде унищожена българската прокуратура, макар и под прикритието на борба за демокрация“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев при откриването на Националното съвещание на прокуратурата на тема „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз“.

Събитието се проведе в Дом 2 на резиденция „Бояна“ при засилени мерки за сигурност. Още от сутринта обаче протестиращи посрещнаха гостите на събитието. Те призоваха за оставката на главния прокурор Иван Гешев, апелираха към обвинителите да не бъдат декор и статисти и раздаваха листовки с исканията си.

Над 700 прокурори и следователи присъстваха на конференцията. Сред гостите са правосъдният министър Данаил Кирилов, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, депутати, сред които Анна Александрова (ГЕРБ), Хамид Хамид (ДПС), Веселин Марешки (Воля), Искрен Веселинов (Обединени патриоти) и др. Присъстваха членове на Прокурорската колегия и на Инспектората към ВСС, евродепутати, дипломати, както и бившият главен прокурор Никола Филчев.

Поканени бяха и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов, но двамата не дойдоха на конференцията.

Събитието започна с химна на България и на Европейския съюз. Откри го говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В словото си Иван Гешев заяви, че определят прокуратурата като мафия заради успехите й, откакто той е начело:

Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски.

Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние и други за останалите българи. Така, както беше десетилетия.

Защото решихме проблема с телефонните измами. Защото кражбите и грабежите намаляха с над 20% за първите пет месеца и правим всичко възможно хората да живеят спокойно без страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания или че ще бъдат убити, изнасилени и запалени в къщите си.

Защото по уведомления на прокуратурата са замразени над 3 млрд. лв. и то без последните медийно известни дела от началото на годината.

Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци и заравянето им в нашата земя, с което някои печелеха милиони с цената на здравето на всеки българин.

Защото арестуваме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящи ги служители на най- високо ниво в правоохранителната система.

Защото за пръв път след демократичните промени повдигнахме обвинения на министър и заместник министър от действащо правителство и още един куп дребни чиновници на различни нива в държавната йерархия.

Защото в съда бяха внесени дела или извън България се укриват едни от влиятелните и богати хора, които смятаха, че за тях законът не важи, а се отнася за социално слабите ….. тези, които те наричат простолюдие.

Това е причина да сме лоши за лошите“.

По думите на Иван Гешев – това означава само едно – „че сме добри за българските граждани и общество, за тези, които ни плащат заплатите“.

Добави, че това означава и още нещо, че прокуратурата си върши добре работата и е уплашила тези, които не искат законът да е еднакъв за всички, а само за социално-слабите хора, хора без пари и влияние.

Според Иван Гешев при това положение няма как да няма политически атаки и опити да бъде унищожена прокуратурата, макар и под прикритието на борба за демокрация.

Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения. Всички сме тук, защото е достигната червената линия… а тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция“, каза още обвинител №1.

Той цитира американския президент Ейбрахам Линкълн, който е казал: „Може да вървим бавно, но никога не вървим назад“.

Горд съм, че съм бил винаги част от вас, че целият ми професионален път е минал като следовател и прокурор. За мен е чест да съм ваш главен прокурор и главен прокурор на Република България“, заключи Иван Гешев.

Последваха изказвания на представители на Прокурорската колегия, на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

След тях говориха предимно ръководители на различни прокуратури. Основната линия в изказването им бяха съмненията, че се цели изваждането на държавното обвинение от съдебната власт, както и критики към изказване на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, макар името му да не бе спомена. На 3 август Иванов призова за дълбока реформа на държавното обвинение и за нейното изчистване.

Те посочиха, че гаранция за независимостта на прокуратурата е мястото й в съдебната власт, защото в противен случай се създава риск да бъде подчинена на силните на деня. Изваждането й от съдебната власт означава също така да се създаде „правен инструмент за недосегаемост на организираните престъпни групи и тотален провал в борбата с корупцията по високите етажи на властта“.

Те изразиха и смущението си от думите на Иванов, че иска да изчисти прокуратурата и ги изтълкуваха като „лустрация“, „лов на вещици“ с цел държавното обвинение да бъде поставено под политически контрол като така си гарантират наказателна неприкосновеност.

Събитието приключи с приемането на обща позиция, която бе подложена на гласуване с вдигане на ръка сред събралите се прокурори и следователи.

В становището се казва следното:

Прокуратурата на Република България като част от съдебната власт има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез оказване на натиск е предупредителен знак за назряващ проблем.

Предприетите безпрецедентни действия по наказателно преследване предизвикаха безпрецедентен натиск срещу прокуратурата. Ежедневно сме изложени на политически нападки и несъвместими с конституционния ред идеи за реформи. Политическото говорене обаче трябва да има граници и те да свършват там, където се посяга на същностните елементи на прокурорския статут.

Тези граници бяха преминати и то безпрепятствено,  демонстративно, в държава-членка на Европейския съюз, призвана да защитава европейските ценности. С призивите за „реподбор“ на българските прокурори се премина разделителната линия, отвъд която трудно можем да говорим за върховенство на закона. Тези призиви засягат несменяемостта, която гарантира независимостта ни. Затова сме длъжни да реагираме и да се противопоставим. Заявяваме ясно, че въпреки това ще продължим да работим със същите темпове и мотивация и няма да се поколебаем да търсим защита при разпознаването на всеки риск за върховенството на закона“ (пълния текст виж тук).

На финала на събитието главният прокурор Иван Гешев пожела на колегите си здраве и „Напред и нагоре“.

https://www.youtube.com/watch?v=liEJr7JmTQs

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Genov
Genov
25 август 2020 18:36
Гост

Срам, райхсфюрер с каскет си събрал аудиторията от фолксщурма, за да му се възхищават и да вдигат ръце на глупостите му. Срама е за прокурорите, явно на това сборище са призовали само послушните, които, както се вижда, изобщо не са малко.

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 10:40
Гост

ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВИ КОНГРЕС НА КОНТРАПРОТЕСТАНТИТЕ! Хора с различно обществено положение и политически възгледи, обединени от Контрапротестантската идея, се събраха на първи и безпрецедентен в световен мащаб Конгрес на Контрапротестантите. Това бяха прокурори, гешефтари, чекисти, кечисти, кешисти, политици от различни бои, охранители, рицари, свещеници, психоложки, антроположки, цоциоложки, безстопанствени селяни, квартални батки, тотоманиаци, издатели, мисирки, държачки на пури, телефонистки на доверието, пенсионирани манекенки, бизнесмени от целия спектър на чернобялото, бивши и бъдещи най-обикновени хора и знаменитости… Огромни човешки маси, обединени от идеите за настъпателен конформизъм и диктатура на чобаниата. Диктатурата на чобаниата е форма на обществен строй, в който хората са… Покажи целия коментар »

Противен тип с каскет
Противен тип с каскет
24 август 2020 22:03
Гост

Противно, гнусно и жалко. Да направим един разбор на шкембестото чиче с каскетче, с празна глава и пълно шкембе. 1. „В словото си Иван Гешев заяви, че определят прокуратурата като мафия заради успехите й, откакто той е начело: „Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски.“ – ако Апостола можеше да чуе това някак си, щеше да се обърне поне три пъти в гроба. Какво е завещал на Каскета Васил Левски, да обикаля села и паланки, и да се черпи с пенсионерите ли, имитирайки… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 10:35
Гост

Толкова е тъп и нагъл, че след Господ не се посвени да сравни делата си и с Апостола. Позор, пълен позор!

окръжен съдия
окръжен съдия
24 август 2020 19:38
Гост

Колеги прокурори – за пореден път се обръщам към Вас : бъдете истински прокурори , а не гешефтари !!! Отстоявайте правото и справедливостта, а не интересите на мафията, загнездила се във ВКП и специализираните „прокуратури“.
Бъдете юристи ! Отърсете се от страха !

Е, оти ги ручахме жабетата?
Е, оти ги ручахме жабетата?
24 август 2020 18:18
Гост

Гешев, прецака си отпуската! Поне да имаше защо. Само се излагаш. А и вече хората съвсем не ти вярват.

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 15:26
Гост

Поканили са политици, но съдии не са, очевидно за да покажат нагледно как са част от съдебната система.
Организационно малоумие или тотално такова?

мунчо
мунчо
24 август 2020 14:35
Гост

горко на България!

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 14:24
Гост

Не мога да преценя това конференцията при Ванзее ли е или е обикновен партиен събор на Бузлуджа?

Пижо Пендин
Пижо Пендин
24 август 2020 13:49
Гост

Говорят за независимост, а там пълно с политически лица ..

баце
баце
24 август 2020 14:37
Гост

вероятно искат да се обезпечат с приятелства, да не ги разследват утре

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 13:11
Гост

Някой самотен прокурор по заповед на Гешев слага по едно минусче на почти всеки коментар. Бе я си глей конгреса!

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 13:01
Гост

Във вицът, който за съжаление не е виц, се казваше, че Цветан Василев има много и най-добрите адвокати, а Делян Пеевски само един главен прокурор. Малоумния, самовлюбен и комплексиран каскет дотолкова обаче изнагля, че дори започна да вкарва адвокатите в ареста, за да им запуши устите. Те, разбира се, ще излязат от ареста след няколко месеца и ще осъдят държавата в ЕСПЧ, заради този абсурден за правова държава произвол, но нали Каскета-с-празното-пространство-под-него няма да ги даде от джоба си… И продължава ли, продължава, сякаш РБ е прокурорска република… Няма по-голяма организирана престъпна група от тази, наречена ПРБ.

Мале мале
Мале мале
24 август 2020 12:45
Гост

https://www.facebook.com/photo?fbid=10224868986138950&set=pcb.10224868989019022

https://www.facebook.com/photo?fbid=10224868986458958&set=pcb.10224868989019022

Моля, вижте тези две снимки и ще ви стане ясно кой какво и как мисли в Прокуратурата

ПРЕДВАРИТЕЛНО НАПИСАНА И РАЗДАДЕНА РЕЧ!!!!!!!!

ОПГ „Каскетно ведомство“
ОПГ „Каскетно ведомство“
24 август 2020 12:38
Гост

ПРИКРИВАтурата се чуди как да замаже гафа с шкафчето на ББ, а ПОРЪЧКОратурата търси пристъпникът, противозаконно заснел очевадни данни за корупция на най-високо ниво. Както винаги престъпници са не управляващите, а хората, които разкриват мръсните им дела. ГЕШЕВ, ПОЗОР, ОСТАВКА И ЗАТВОР!

Ко? Нееееееееее!
Ко? Нееееееееее!
24 август 2020 12:32
Гост

Каква престъпност е намаляла и кога точно,. От къде ги вади тези статистики този?

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 12:29
Гост

Майко мила, кой му е писал речта на този? Работел по заветите на Левски. Иска му се май.

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 12:17
Гост

Червената линия се появи още когато Гешев стана главен прокурор. Вече с носталгия се сещам за предшествениците му.

Наблюдател
Наблюдател
24 август 2020 12:10
Гост

Иване, стига плещил глупости! Кажи, намери ли златото и пачките?

Haralampi
Haralampi
24 август 2020 11:56
Гост

Определено смятам, че трябва да има промяна по върховете на властта и прокуратурата!

Мавродиева
Мавродиева
24 август 2020 11:55
Гост

Не мога да повярвам какъв гьонсурат е

Ivica
Ivica
24 август 2020 11:55
Гост

Тоя няма ли да се махне най-после ?

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 11:55
Гост

Абе главун, не разбра ли, че народа НЕ ТЕ иска ?

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 11:54
Гост

Гешев е истински позор за прокуратурата. Никой никакви опити не прави господинчо. Ти правиш опити да прикриваш Борисов!

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 12:31
Гост

А пък Боко да не го уважи с присъствие. Е, хубава работа.

Карден
Карден
24 август 2020 18:16
Гост

Е, кой хапе ръката, която му дава хляба. Направо за рождения ден да му подарят едни наколенки, ама в тон с каскета му, че да е изтупан като ходи по села и паланки на селски туризъм.

Asparuhov
Asparuhov
24 август 2020 11:54
Гост

Изобщо слуша ли го някой и някой вярва ли му >?

Анонимен
Анонимен
24 август 2020 12:31
Гост

Аз не зная той нас ли убеждава, или себе си в крайна сметка.

Drob4ev
Drob4ev
24 август 2020 11:53
Гост

Като не ви изнася това, което става на улицата и протестите, вие сатрапите си измисляте, че някой ви нападал и вие нямало да се потдадете на натиска

Drob4ev
Drob4ev
24 август 2020 11:53
Гост

Така ти е по-удобно да кажеш. Ама аз казвам, че това, което правите прилича на това, което прави Лукашенко

Stratiev
Stratiev
24 август 2020 11:51
Гост

ГЕШЕВ _ ПОЗОР!
ОСТАВКА И ЗАТВОР!

Николов
Николов
24 август 2020 11:51
Гост

Застрашен си ти и машинацийте ти

А. Георгиев
А. Георгиев
24 август 2020 11:46
Гост

Това Първия конгрес на прукорорите ли е , или е имало и други до сега?