За ръст на престъпността, който я доближава до нивата от края на 1990-те години и за проблемите с безопасността по пътищата говори главният прокурор Иван Гешев пред Общото събрание на административните ръководители на прокуратури.

„Ситуацията с престъпността е доста сериозна по места, нивата на престъпност растат към нива от края на 1990-те години. Част от причините са обективни – икономически, социални и др. проблеми. Част от причините са това, което някои наричат реформи, а по същество е законодателен волунтаризъм. Направиха се промени в законодателството от хора, които въобще не знаят как функционира наказателното правосъдие в България“, започна Гешев.

И заяви: „Сега надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат повечето български граждани – този бум на престъпността“.

По думите му проблемите вече се виждат по места и те най-вече са свързани с организираната престъпност. В изказването си Гешев няколко пъти реферира към закриването на специализираните съд и прокуратури. Но каза: „Но ние сме прокурори и спазваме законите такива каквито са. Можем в рамките на законовите си правомощия да направи всичко възможно да смекчим тези негативни последици. При тази икономическа и социална ситуация гражданите не заслужават това, което се случва“.

После се спря на пътните катастрофи. „По българските пътища се води война. Прокуратурата има задължения в тази насока – разследване на ПТП. Ние ще направим каквото можем. Съзнаваме, че това е въпрос на държавна политика, каквато липсва, за да бъдат постигнати ефективни резултати. След като никой нищо не прави, някой нещо трябва да направи“, каза Иван Гешев.

Той посочи, че проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура след катастрофата на магистрала „Струма“, е показала, че няма първокласен път, който да няма огромни проблеми. Като подчерта, че данните не са прокуратурата, а на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Държавната агенция за безопасност на движението.

„Обективен фактор е, че МВР е в сложно състояние, което намалява ефективността му. А ние с МВР сме скачени съдове – ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство. И при това сложно състояние на МВР е логично, че намалява ефективността на прокуратурата. През последните година-две рязко е намалял броят на случаите, които се докладват на прокуратурата, особено с висок обществен интерес“, каза главният прокурор.

И продължи така: „Тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи. В един друг период всеки месец имаше множество такива случаи“.

Обвинител №1 призова шефовете на прокуратури за добра организация и сериозна работа. „Трябва да направим всичко възможно, в рамките на собствените си правомощия, да минимизираме щетите за българските граждани“, заключи той.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Брок Леснар
Брок Леснар
19 септември 2022 12:21
Гост

Как да ги намалят, когато те самите са съпричастни на тях? Това ще означава да разследват себе си, което се съмнявам да стане…..

Адвокат
Адвокат
19 септември 2022 8:54
Гост

Много предизборно бе, Кешев.

Георги Ат.
Георги Ат.
19 септември 2022 8:32
Гост

Като е събрал административните ръководители и им е казал да намалят нивата на престъпност едно не става ясно? Ръководителите на прокуратурите сами да се ограничат в извършваните от тях престъпления ли или те да ходят да намалят престъпността в страната. Разликата е, че първото могат да го направят, ама второто не им е по силите …

Адвокат
Адвокат
16 септември 2022 19:04
Гост

Трябва да се подтисне дребната престъпност, оттам се раждат и наглеците – всички крупни мафиоти са били кокошкари – Пабло Ескобар е крадял надгробни плочи, Ал Капоне е бил дребен рекетьор, Бойко Борисов е бил в Чехия, все подобни кариери. Стане ли масово явление – ще е трудно – помня, при ГЕРБ имаше и отвличания за пари, както и „живописни“ наемни убийства, сега това се прекрати. Постоянно се явяват нови извършители, това е житейски процес, но една безкомпромисност е полезна. Например – тези с „частната“ митница на Кап. Андреево са също нахални, ама за тях нямало данни. Но – според… Покажи целия коментар »

Шушумига ПТ
Шушумига ПТ
16 септември 2022 16:56
Гост

Леле колко ретро изглеждате… 30 години едни и същи клоуни спасяват света ! Язък ви за пътешествията по чужбината !

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 септември 2022 15:29
Гост

Само напред и нагоре, мачкай Гешев,
Нашият съвестен, смел и умел прокурор
Неуморен борец като Добри Терпешев
Действията му предизвикват само фурор

Не знае умора, отвратен от лъжата
Знаещ и можещ денонощен пазач
Готов е на момента да укроти тълпата
Обикаля навред, успокоява хората в плач

Право, законност, ред и справедливост
Са цел изконна на българския главпрок
Към корупцията няма той никаква милост
Надушва всеки престъпник – същински пророк!

Яростно нападан от алчни политици – хиени
Охулван, но с държание на флотилен адмирал
Драскачите преживят опорките – вече на смени
А той стои непоклатим на своя висок пиедестал

Анонимен
Анонимен
17 септември 2022 17:56
Гост

Недялко, пий си хапчетата редовно!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 септември 2022 19:42
Гост

Няма недялко тука, а изглежда хората нямат вкус за поезия.

Мадафака
Мадафака
16 септември 2022 15:17
Гост

Този олигофрен няма никакъв авторитет и говори пълни глупости. Неговата цел не е да брани правото, а да брани интересите на Феса.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
19 септември 2022 1:17
Регистриран

Не сте прав,драги.Главният прокурор Иван Гешев е прекрасен Човек и значим юрист! И е истински мъж! Говори умно и смело и тепърва ще доказва своята полезност.Нищо лошо не е направил никому и не заслужаваше грознителични
атаки срещу себе си .

Случаен минувач
Случаен минувач
16 септември 2022 15:16
Гост

Общото събрание на административните ръководители… Те ли ще решат тези проблеми? Та това е утайката на ПРБ, да не кажа на цялата съдебна власт. Дерибеи, комплексари, натегачи и т.н. и много малко качествени юристи. А този е поредният главен прокурор, който подхожда със широко затворени очи към безобразията на административните ръководители по места. Прокуратурата е в съдебната власт /за сега/, но в много отношения не ѝ личи.

Владиславов
Владиславов
16 септември 2022 15:13
Гост

Спрете да му публикувате глупостите.

Севлиев
Севлиев
16 септември 2022 15:13
Гост

Същия коч и гьон, като шефа си Борисов си

Харалампи
Харалампи
16 септември 2022 15:13
Гост

Най-смешното и в същото време страшно е, че този си мисли, че народа изобщо не е като да не го харесва, а просто някакви лоши журналисти и няколко платени протестъра са против него, защото бил неудобен за мафията… Това е нелепо и плачевно!

Милев
Милев
16 септември 2022 15:12
Гост

Много е удобно да се концентрирате около малките престъпници в провинцията, нали? Но не и върху големите в народното събрание!

Любен
Любен
16 септември 2022 15:11
Гост

„Сега надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат повечето български граждани – този бум на престъпността“. То българския гражданин вижда и как си затваряте очите за големите престъпници, които реално ощетяват държавата ни с милиони и милиарди, като Борисов, Горанов и останалите от кликата им. А дали ще хванете кокошкари и крадци на коли е все тая за масите. Това са едни гадни досадници, които аз не оправдавам и искам и те да лежат по 10 години в затвора за открадната кола или дори разбита врата на апартамент и откраднати 300 лв.… Покажи целия коментар »

Иванов
Иванов
16 септември 2022 15:07
Гост

Пълен безхаберник. Че вие му давате и терен на изява.

Сперименски
Сперименски
16 септември 2022 15:07
Гост

Как няма кой да те махне от там. Да спреш да се изявяваш по медиите…

адв.
адв.
16 септември 2022 15:07
Гост

Рибата се вмирисва откъм главата.
Да започнат с глава шеста от НК „Престъпления против стопанството“, чл. чл. 219, 220 и пр.

Джуров
Джуров
16 септември 2022 15:07
Гост

Какво стана? Нали ходеше по села и паланки и залавяше едва ли не лично всички престъпници?

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 15:06
Гост

С което само доказва, че това, което прави и говори е кухо. Той е сложен там със съвсем друга цел. Защото преди година ни обясняваше как видиш ли престъпниците се били респектирали. Обикаляше страната и ловеше крадци на кокошки и петли.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2022 15:06
Гост

Нали я беше преборил бе, галфон?