Много дават акъл. Президентът дава акъл накъде да гледа прокуратурата, министър-председателят Борисов – кой да размажа и да не размажа, разни бизнесмени – Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл. Разни социалнослаби консултанти, като Ковачки и те дават акъл. Корнелия Нинова и тя се изказва. Каракачанов – били сме извършили политическо убийство. Ако обичат, да си вършат работата. Прокуратурата си върши работата. Това, за което ни плащат българските граждани, е да има ред, справедливост и спокойствие. Това правим. Ако обичат и те да си вършат работата и да не дават акъл на прокуратурата. Тя е независима институция, знае какво трябва да се свърши и е твърдо решена да го свърши.

Този коментар направи днес пред БНТ главният прокурор Иван Гешев, който е в Чирпан.

Повод за коментара на Гешев са думите на премиера отпреди дни. Тогава Бойко Борисов заяви: „С този прокурор се разбрахме да се размаже всичко живо, използвам жаргон, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода. Така че, виждате – вчера двама министри и главният прокурор, всички служби – БОП, ДАНС, полиция са впрегнати в тази сфера. По това сме се разбрали. Дали арестуват министър, дали арестуват зам.-министър или който и да, това не е моя работа и не ме интересува, и не ми е долагано. Това се заклевам“.

Днес Иван Гешев каза, че не иска „политиците да подкрепят Гешев“. „Искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост. Така, че да си заработят парите и да направят съответните изменения, за да има справедливост, включително и на Конституцията“, обясни обвинител №1 във връзка с мащабната проверка на приватизацията, която разпореди.

По отношение на екстрадицията на Васил Божков, Гешев каза, че прокуратурата няма официална информация дали е освободен от ареста. „Изненадва ме, че е бил задържан 20 дни, в тези държави практика е да не се задържат милиардери. Обикновено им се вземат паспортите и им се забранява да напускат страната. За мен е учудващо, че беше задържан 20 дни в арестите в ОАЕ. Оттам нататък това няма никакво отношение към екстрадицията. Ние имаме намерение да го изправим пред българския съд, както са изправени Миньо Стайков, Баневи, Арабаджиеви“, заяви той.

Президентът: Не трябва да допускаме България да се управлява с копойски методи

Премиерът използва службите за свои политически цели – на прокуратурата указва кого да „размаже“, дори полицията е ангажирана и впрегната да респектира несъгласните българи. Затова трябва да отстояваме правата си и да не допускаме България да се управлява с копойски методи“. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за коментарите на министър-председателя, че няма нищо общо с подслушването на държавния глава, при което са били използвани специални разузнавателни средства.

Бойко Борисов се опитва, както прави винаги, да прехвърли отговорността за подслушването на друг и ако може да скрие и този скандал в „зайчарника“, в който вече не остана място от скандали“, посочи още държавният глава и допълни, че в безсилието си премиерът атакува и неговото семейство.

По думите на Румен Радев, „скандалите, кризите, разкритията за гранд корупция, растящото недоволство ежедневно разголват управленското безсилие и зависимости“ на премиера. Президентът заяви, че въпреки 20-годишния престой във властта, методите на Борисов издават битието му от началото на прехода. „И ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият г-н Борисов“, допълни Румен Радев.

Според него драмата на премиера е, че осъзнава факта, че този път номерът с „пречистване“ чрез подаване на оставка най-вероятно няма да мине. Служебен кабинет е не по-малко „опасен“ за премиера от ежедневната деградация на управлението му, изтъкна още държавният глава.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 февруари 2020 11:34
Гост

🙂

наблюдател
наблюдател
17 февруари 2020 17:02
Гост

Добре би било този колаж да се сбъдне. Някой почтен главен прокурор да изненада Тиквоча и го поведе към следствения арест. Да ама не ! Защото си е избрал и този, който фактически бе назначен.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2020 10:58
Гост

Който има акъл – дава, а който няма, е добре да взима 😉

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2020 14:30
Гост

Явно Гешев не мисли така.

намеци
намеци
17 февруари 2020 10:33
Гост

Явно е послание към някои бизнесмени да не се чувстват спокойни, въпреки близостта си с властта. С Бойко може и да е игричка, да се правят на интересни за пред хората, но към КД си е чист натъртек

Стилист
Стилист
17 февруари 2020 10:19
Гост

Ей, пак с този каскет. Със сигурност и отново е с незапасана риза. Хората по дрехите посрещат, а по акъла изпращат.

Филип
Филип
17 февруари 2020 10:20
Гост

Именно! Да сте видяли някъде да го изпращат с цветя и рози.

ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ
ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ
17 февруари 2020 14:30
Гост

Значи има акъл!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Геро
Геро
17 февруари 2020 10:14
Гост

Гешев не искал да го подкрепят политиците! Че малко ли му беше подкрепата, когато го избираха?

Кирил
Кирил
17 февруари 2020 10:17
Гост

Те ни го натрапиха! Единствен кандидат, морален и етичен. ПК на ВСС нямаха избор пред такава идеална кандидатура.

Свети Валентин
Свети Валентин
17 февруари 2020 14:32
Гост

🙂

анонимен
анонимен
17 февруари 2020 10:14
Гост

Бях сигурен, че Гешев ще се развихри. Въпросът е дали е само за пред камерата, или наистина ще подхване всички. Само за един корпулентен бизнесмен нищо не казва. Що ли

ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ
ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ
17 февруари 2020 14:33
Гост

Да почакаме малко. Ще се разбере ако има резултати.

анонимен
анонимен
17 февруари 2020 10:12
Гост

Нека ви е – на всички политици, политиченца, бизнесмени и бизнесменчета – ето това чудо си избрахте и подкрепяте. Или както казваше един съдия – за всяко прасе идва Коледа.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2020 10:08
Гост

Много обидчив се оказа Гешев. В интерес на истината няма да е зле да се вслушат в съветите, които им дават, че както са я подкарали само със загрявки…

Охо-бохо
Охо-бохо
17 февруари 2020 10:12
Гост

Не зная от чие даване на акъл се засегна повече-от това на Борисов, защото него все пак няколко папи са го галили по главата и той има ресурси да съветва, или от това на Божков, който си дърпа конците от чужбина, защото прокуратурата и този път си „свърши нещата“?

анонимен
анонимен
17 февруари 2020 10:17
Гост

И от двете 🙂 От единия, защото не го е очаквал, а от другия – защото може да му се изплъзне между пръстите

ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ
ГРАЖДАНСКА СПРАВЕДЛИВОСТ
17 февруари 2020 14:35
Гост

Показа желание.