Главният прокурор Иван Гешев подкрепи искането на столични лекари да бъде наложена забрана за напускане на домовете в София, а достъпът от и до града да бъде ограничен.

В специална позиция до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Даниел Кирилов, от Софийската лекарска колегия към Българския лекарски съюз (БЛС) казват, че наложените до момента мерки не се спазват достатъчно от хората, броят на случаите на болни от коронавирус расте, хора, които трябва да са под карантина, не я спазват, масово не се ползват предпазни средства, а много търговски обекти продължават да работят.

Затова те призововат за по-строги мерки.

В интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев подкрепи призива на лекарите като напомни, че още във вторник на заседанието на правната комисия на парламента призова за по-радикални мерки.

Абсолютно ги подкрепям. В последните дни ми се обаждат лекари от цялата страна, цялото съсловие е за радикални мерки. Те са от компетентността на Народното събрание и Министерския съвет. Но призовавам политиците да не се занимават с дребно политиканстване, а да се вслушат в гласа на лекарите, защото те са на първа линия. Когато сме болни, отиваме на лекар, а не при политик“, каза Гешев.

И добави: „Сега е моментът политиците да покажат отговорност към тези, които са ги избрали и да защитят хората, а и семействата си“.

Гешев отказа да коментира призива да се ограничи достъпът от и до столицата, но отново настоя за радикални мерки, „каквито иска лекарското съсловие“.

В отговор на искането на БЛС днес началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски заяви, че засега не се налагат по-строги мерки, но щабът има готовност да предложи такива при промяна на ситуацията. А тя зависи от броя на заболели спрямо населението на града. Той добави, че е получил много писма от възрастни хора, които се оплаквали, че „животът им е съсипан, защото ходили много по Витоша“.

Имам чувството, че тези хора още не могат да разберат колко голям е проблемът„, добави той и уточни, че все още в София не е нужно да се взимат по-строги мерки.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че е разпоредил полицаите да обикалят парковете и градинките, „да предупреждават и да прибират хората“.

Отделно от това, той каза, че щабът обсъжда да бъде въведено ограничение в магазините, с което от 5 ч. до 8 ч. в тях да се допускат само възрастните хора.

„На областно ниво да се проверяват колите – кой отива на работа, до аптека, до магазин. Сега я пишат заповедта, но вече се изпълнява“, каза още Борисов, който беше в цеха на „Интендантско обслужване“ в Калофер, където се шият защитни облекла.

СГП проверява Столичната община за предприетите мерки в ромските квартали

Малко по-рано днес стана ясно, че Софийска градска прокуратура е започнала проверка на действията на Столична община за предприетите противоепидемични мерки в ромските квартали.

От кмета на София Йорданка Фандъкова е изискана информация за предприетите мерки във връзка с информациите, че големи групи роми, които са се върнали от „рискови държави“, не спазват задължителната карантина.

Изискан е писмен доклад за дейностите, предвидени по предотвратяване на събиране на множество хора на едно място и съответно предпазването им от евентуални контакти помежду им, както и относно мерките за дезинфекция на кварталите, обитавани от хомогенни групи граждани от ромски етнически произход на територията на гр. София – кв. „Факултета“, кв. „Филиповци“, кв. „Христо Ботев“, кв. „Димитър Миленков“, кв. „Орландовци“ и др.“, съобщиха от държавното обвинение.

Освен това от Столична община се чака отговор дали има медиаторски групи, които да разясняват на ромите високата степен на обществена опасност от заразата с коронавирус.

България търси лекарство срещу малария, ефективно и срещу COVID-19

Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да вземе всички мерки, за да осигури достатъчно количество от лекарства на хининова основа, които се оказва, че действат благоприятно на болни от коронавирус.

Решението е взето след среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. Той е информирал Борисов за положителния ефект на лекарството срещу маралия „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Проф. Петров е цитирал изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото лекарство срещу малария оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

В резултат на това здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се забранява износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане като целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Борисов уточни, че може да има и внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Данчо
Данчо
23 март 2020 1:50
Гост

а в други новини това лекарство е супер токсично (каквото всъщност е). https://nypost.com/2020/03/22/nigeria-reports-poisonings-from-possible-coronavirus-drug-chloroquine/
Направо съм шокиран като чета „лекарите“ какво препоръчват – този вирус да се бори с други токсични фармацефтични продукти. Вместо да се засили имунната система и сама да си свърши работата – ето Китай изкупиха тонове витамин Ц и разбраха, че това помага най-много…

Гражданка
Гражданка
21 март 2020 12:09
Гост

Повторението било майка на знанието, а потретването на един и същ коментар от потребител – – – сигурно трябва да се квалифицира като майка на троленето или психологически симптом? 😀
Ами дилемата права на човека или право на живот и здраве в правния мир не съществува, но в кошмарните идеологически дебри има ключово място и натрупана зловеща практика.
Няма никаква нужда да ми е симпатичен или антипатичен главният прокурор, за да си дам сметка на рационално ниво, че в случая е прав.
Пазете се, помагайте, доколкото е възможно, на другите да се пазят и бъдете здрави!

---
---
21 март 2020 17:35
Гост

Само самозвана „гражданка“ не разбрала, че повторение има и при техническа грешка. Но полова фльонги, диагнози и прочие претенции са признак на провинциализъм. Не по адрес, а по мащаб.

---
---
21 март 2020 9:16
Гост

Повтаря като папагал казано от лекари в България и други държави. Така, че е просто нагъл милиционери, който си прави реклама като първи казва прочетеното в Интернет от света. Да си прочете функциите. Има оперативен щаб, а той ръководител.

---
---
21 март 2020 9:14
Гост

като папагал казано от лекари в България и други държави. Така, че е просто нагъл милиционери, който си прави реклама като първи казва прочетеното в Интернет от света. Да си прочете функциите. Има оперативен щаб, а той ръководител.

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 14:35
Гост

Добре са им определили на възрастните този времеви диапазон. Така ще се предпазват от заразата.

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 13:20
Гост

Айде няма нужда точно от Китай да се внася.

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 13:18
Гост

Не зная обаче как ще се оправят с циганите. Сложна работа.

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 13:17
Гост

Ама и възрастните нямат никакво чувство за самосъхранение. Разхождат си се съвсем спокойно.

Кирилов
Кирилов
20 март 2020 13:10
Гост

За мен времемто за по-строги мерки изпревари ситуацията. Време е пак да сме преди вируса с няколко крачки. Да пускат военните и да се свършва

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 март 2020 20:06
Гост

Глупак, на военните майка ти да им пуска

Русева
Русева
20 март 2020 13:09
Гост

Подкрепям. Не може младите да си отлагат куп ангажименти и да са у дома, а възрастните ВСЕКИ ден да ходят до Женския пазар от Дружба или Люлин

един не-политик
един не-политик
20 март 2020 13:06
Гост

Само Господ може да убеди Главния прокурор, че не му е в правомощията да осъществява надзор за законност на органи принадлежащи към другите власти.
И да спре с тая наглост да обяснява на професионални политици как се държат, а той (който по закон му е забранено да е политик) да прави точно това.
На част от матрияла това може и да се харесва, но друга част се дразни.

Кьосев
Кьосев
20 март 2020 13:06
Гост

докторите виждат на къде отиват нещата. Тенденция за намаляване на случайте няма. Следователно трябват по-сериозни мерки преди да са издишали.

Стоянов
Стоянов
20 март 2020 13:05
Гост

Аз мисля, че щаба предвижда вариант при който военните са на улицата. Така ще се ограничи движението на хората. В същото време военните ще трябва да се занимават с доставки на храни и лекарства на възрастните. Но понеже това изисква стиковка, вероятно тя се прави сега. До седмица може и да влезем в този режим.

Темелков К
Темелков К
20 март 2020 13:04
Гост

Категорино трябват по-строги мерки. Има много пенсионери, които продължават да се разхождат по улиците, докато младите са се набутали по домовете си и се чудят как да работят, паралелно с това да гледат и дете. Тази безотговорност от възрастните най-вече трябва да спре.

Кьосев
Кьосев
20 март 2020 13:07
Гост

Старците се разхождат и то на групи. Когато ги питаш защо го правят, те ти казват, че така и така ще се мре, ако е от Корона нека е от нея. Сруг е въпроса, че като клекнат съвсем и трябва да им се подсигури лечение. Няма как да им се прилага ефтаназия, защото са на по 80 години и нямало за какво да живеят повече или защото са си поживяли. И тогава ще стане страшно. Но те са безотговорни. Някой от тях са и егоисти.

Велислава
Велислава
20 март 2020 13:08
Гост

Съгласявам се, че са егоисти. От един момент на там човек почва да си мисли само какво ще яде и да има къде да спи. Нито го интересуват плътски удоволствия, нито да пътува. Обаче се съгласете и че има резон да е така. Те са живяли и са работили. Сега искат да се радват на слънчевите дни, колкото им остава от тях. И е гадно да се затворят съвсем. Но трябва поне за 2 седмици да се затворят. После пак ще се разхождат свободно без риск за живота им.

Спиридонов
Спиридонов
20 март 2020 13:03
Гост

Факт е, че лекарите усещат на къде вървят нещата и затова искат по-строги мерки сега, преди да е станало прекалено късно. Нека се вслушат в исканията им

Мавродиев
Мавродиев
20 март 2020 13:03
Гост

Да, все още няма нужда да се вземат сериозни мерки в София. Но нали разбирате, че тенденцията е заразата да продължи да се разпространява в София и България. Следователно защо да чакаме за тези мерки още 1-2 седмици, когато можем да ги вземем сега и след 1-2 седмици положението да е значително по-добре.

Велислава
Велислава
20 март 2020 13:02
Гост

Той е глуповат милиционер, но не мога да не се съглася с него сега.

---
---
21 март 2020 9:12
Гост

Не е негова работа да повтаря като папагал казано от лекари в България и други държави. Така, че е просто нагъл милиционери, който си прави реклама като първи казва прочетеното в Интернет от света.