Отвратително е да продадеш националния си интерес за жълти стотинки, за две-три скъпи маркови чанти. Този коментар направи главният прокурор Иван Гешев пред бТВ по повод разкритата шпионска група от бивши и настоящи военни, заподозряна, че е продавала информация на Русия.

Към момента няма данни, че работят по идеологически причини, че са вербувани на друга база, а става въпрос за заплащане. Това е единствената причина за осъществяване на тази дейност. Това много ясно проличава в тези разговори, които видяхте. И това е отвратителното. Донякъде бих ги разбрал тези хора, ако вярват в нещо. Дали вярваш правилно, дали неправилно – пак не мога да приема, че продаваш държавата си. Каквото и да ти говорят, става въпрос за пари. Това е тъжното, че продаваш, предаваш и търгуваш националния си интерес за някакви жълти стотинки, за две-три скъпи маркови чанти да кажем, като гледам сумите какви са. Срамота е. Това са офицери, действащи, бивши, които би трябвало да са служили и да служат на страната си, да защитават нейния национален интерес“, казва Иван Гешев.

На специална пресконференция вчера от прокуратурата обявиха, че шестима души са участвали в престъпна група за шпионство в полза на Русия, като системно са изнасяли държавни тайни, които засягат България, НАТО и Европейския съюз. Групата е действата отдавна, като са записани и заснети множество разговори между лидера и участниците, като част от заснетото беше и излъчено вчера.

За лидер на групата от държавното обвинение посочиха бивш кадър на военното разузнаване, преподавател в службата, който е завършил и школа в Москва към ГРУ. Той бе наречен „резидент“ от разследващите. По информация в медиите става дума за Иван Илиев, който е заемал висока позиция във военното разузнаване.

„Резидентът“ е вербувал още четирима участници, а в групата участвала и съпругата му, която имала и руско гражданство. Според разследващите тя е била посредник между съпруга си и служител в посолството. Третият участник бил ръководен кадър от Министерството на отбраната (МО), отговарящ за планирането и бюджета на министерството. Четвъртият е действащ служител от военното разузнаване, чиято официална работа била да противодейства на заплахи, включително от Русия. Петият също бил от военното разузнаване и имал няколко мисии в чужбина, а последният участник е бивш служител там, командирован като секретар, военно аташе и аташе към отбраната, а сега бил директор на регистратура на информация към Народното събрание. Те получавали между 2000 и 3000 лева (повече виж тук).

Един от първоначално задължаните е освобен срещу гаранция, защото направил пълни самопризнания и е оказал съдействие на разследващите.

При акцията „резидентът“ избягал. Бил открит в близост до руското посолство.

Той е завършил школа на ГРУ в СССР. Избяга и беше задържан близо до руското посолство на ул. „Жолио Кюри“. Намерен и поканен да придружи служителите. В резултат на това, че реализира неуспешен опит за бягство бяха провереди масирани заградителни мероприятия. Факт е, че се справиха перфектно, в рамките на два часа беше намерен. Избягал е от сграда, близо до центъра и е походил или се е повозил доста“, коментира днес главният прокурор.

Той обясни, че работата продължава като не изключи възможността да има още обвиняеми за шпионската афера.

Това е уникален случай. И то не само в българската история, той е уникален случай в европейската история след Втората световна война. Защото има само една такава история, един случай. Това е т.нар. „Петорка от Кеймбридж“. Трима, които са работили в службите за сигурност във Великобритания, успяват да избягат. Тук един от нашите обвиняеми направи опит, който се оказа неуспешен. По някои параметри тези два случая си приличат, по някои се различават. Но това е единствен аналог“, каза още Иван Гешев.

Той коментира и необходимостта от промяна на Глава Първа от Наказателния кодекс – за престъпленията срещу републиката, в която се намират и текстовете за шпионство. Според него няма почти никаква практика, а случаите са много трудни.

Някои говорят за законодателна реформа. Под реформа разбират унищожение на прокуратурата. Този рефрен с реформите го слушаме от 1989 година. Дадох едно сравнение наскоро – реформа е да бутнеш една къща и след това да питаш защо вали. А би трябвало, ако може да си оправиш просто покрива. Тази реформа е това, което казах за военното правосъдие. Почти го унищожихме и сега казваме – нямаме военни прокурори, нямаме военни следователи, нямаме съдии, а имаме пожар. Това са важните неща. Текстът е от 1968 година. Въпросът е защо някой не актуализира примерно престъпленията, свързани с глава 1 от НК, престъпленията срещу Републиката, които са много стари, много трудни, със съвременни обществени отношения, които трябва да се защитават. Примерно т.нар. агенти за влияние“, каза Гешев.

Той даде и друг пример. По думите му в България може да се направи партия с чуждо финансиране, която да защитава чужд национален интерес и за това да плащат чужди организации и държави.

И това да е законно и да няма никаква наказателна отговорност. Ето това са въпросите, които трябва да се поставят, това са реформите, които трябва да се направят“, посочи главният прокурор.

Що се отнася до шпионската афера, то той заяви, че не става дума за политика и изрази надежда случаят да не бъде възприеман и интерпретиран геополитически и политически.

Прокуратурата и аз в случая защитаваме българския национален интерес и това ни е работата“, заключи главният прокурор.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Американският пациент
Американският пациент
22 март 2021 23:01
Гост

Точно така Гешев, точно така. Ползвай огледалото.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 10:53
Гост

Кому е нужно да се прави партия, която да защитава чужди интереси, като родната прокуратура строи с бюджетни средства паметници на американски президенти? От никаква партия няма нужда, цялата прокуратура, начело с едноличния й собственик, вече работят за чужди интереси много по-успешно, отколкото някоя партия ще успее.

Neanonoimniq
Neanonoimniq
23 март 2021 11:10
Гост

pametnici li imash samo licemerna gnido? Ade sq spri da mrynkash i mi opravdai ornaiziran shpionaj ot Rusiq? Ama amerika : (, nqma ama amerika opravdai gadnata dyrjava koqto e sgashtena v momenta da prenebregva suvereniteta na tvoqta naciq. I se gavri s teb i twoite sanarodnici. Nishto nqmash da zashtitish Ruskata naglost, za tva civrish za pametnici. Golem patriot, gavrqt se s naroda ti, ti se mychish otchaqno da raseqsh s nqkakvi prostotii. Jalka rabota

Анонимен
Анонимен
24 март 2021 15:19
Гост

Ти какво написа, че не се чете? Ама така са гербавите, с основно образование..

Любител
Любител
22 март 2021 10:38
Гост

Да, явно е недопустимо да продаваш национален интерес за жълти стотинки. Така подбиваш цената, на тези , които го продават за милиони.

Анонимен
Анонимен
21 март 2021 14:46
Гост

Ще видим какво ще докажат в съда, защото много шумни акции и арести са довели не до осъдителни присъди за подсъдимите, а за България в съда по правата на човека, така че ще видим де, но това рязкане и това ПР-стване за мен е изключително излишно.

Анонимен
Анонимен
21 март 2021 13:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
21 март 2021 12:38
Гост

Гешев за колко се е продал, че е така отвратен от ниската цена?

Анонимен
Анонимен
21 март 2021 12:55
Гост

Каскета пак ръси глупости на килограм. „Към момента няма данни, че работят по идеологически причини… …..“, а в предната каскетна статия по темата записано „Аз не съм малко просъветски, аз съм просталински“ за ръководителя на групата….. Но какво очакваме като разсъждения от бухалка на ГЕРБ. Пресолена манджа, престараване пред американците, а като гръмне балона в съда, Гешев ли ще плаща обезщетенията?

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 21:38
Гост

Нормално- рубладжии!

Анонимен
Анонимен
21 март 2021 12:45
Гост

Абе рубладжии, доларджии.. за едно нещо съм съгласен с Гешев, ще го посоча: По думите му в България може да се направи партия с чуждо финансиране, която да защитава чужд национален интерес и за това да плащат чужди организации и държави.
Е за това иде реч, а партията е с абревиатура ГЕРБ. Организациите са Отворено общество, Български хелзинкски комитет и т.н. Националните интереси са на САЩ.

Neanonoimniq
Neanonoimniq
23 март 2021 11:18
Гост

Отново, хващат русия да си прави каквото си иска тук и изниква все някои да говори за хелзингски комитети и америка. Ае да заклеймим тези които реално са хванати да шпионират държавата, вместо да ги сравняваме с фантазията за George Soros, хелзингски комитети и прочие. Русия потъпка нагло, ясно и видно суверенитета и закона ни, не ми хвърляй прах в очите с америка, момента принадлежи на Руската престъпна наглост. Като дойде време за Америка ще ти кажа.

Анонимен
Анонимен
24 март 2021 15:22
Гост

Ако те чакаме ти да кажеш, отиде. То всичко е на повърхността. Американците няма защо да шпионират, всичко им се поднася. Не за маркови чанти и 2-3 хил. лева, разбира се, шкафчета се пълнят. Апропо, колко заработваш с писане?

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 21:27
Гост

По-отвратително е да се продадеш на Доган сарай и да репресираш част от сънародниците си по скалъпени обвинения, които никога не издържат в съда. А това е просто поредното хвърляне на прах в очите чрез внимателно подбрани и режисирани „доказателства“ от Каскет пикчърс. Предизборно, разбира се, нали патериците на ГЕРБ трябва да извлекат дивиденти от този измислен скандал, за да могат да влязат в парламента и да продължат традициите от последните години на законодателна и всякаква друга гьонсуратщина.

advokatTROL
advokatTROL
20 март 2021 20:15
Гост

И какво – сега търсим врага с партиен билет, „джипките“ не могат да седят мирно – трябва да прибират постоянно врагове на народа.

„Мутри вън“ – нали това е в сила и до днес – защо да плащаме заплати за русофоби, добре де – аз ако си включа руска песен да слушам – ставам интересно оперативна личност, а – сега де.

„Мутри вън“, а ти мислят, че ги викаме навън да си покажат мутрите.

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 18:59
Гост

Каскета явно се е продал за много повече на американците (както и цялото правителство), за да е така възмутен и отвратен от цена „две три маркови чанти“. Само да не се изхвърля за национален интерес, че е комичен.Иначе му признавам, че се е усъвършенствал след цирковете с дядовците по селата.

Въпрос
Въпрос
20 март 2021 11:12
Гост

Простете незнанието ми, но какво означава агенти с влияние.

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 11:21
Гост

И аз не знаех, но ето какво намерих в чичко гугъл. Това са хора, които се използват за прокарване на един или друг интерес на вербуващата държава, за които се преценява, че имат капацитет да се издигнат до високи позиции в дадена област, и съответното разузнаване започва да ги проучва с оглед намиране на пътища за вербуване – обикновено се използват някакви човешки слабости – алчност, властолюбие, прекомерно внимание към „тънката част” (безразборен секс с лица от противоположния или пък своя пол) и пр., или пък идеологически мотиви. Въз основа на това проучване се решава за изпълнение на какви задачи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 11:03
Гост

Гледах интервюто. Извън съдържанието, имам един съвет към Гешев – като говори, да не си слага ръката на устата. Първо, не е много възпитано, и второ – не се чува добре. Ако иска да отправи някакви послания, е добре да се научи как да се държи пред камера, въпреки че се съмнявам да се замисля над това.

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 11:00
Гост

Да не би И.Г. да е изпаднал в дълбока немилост пред американците и сега да им се слага

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 11:10
Гост

Доскоро поне имаше някакви проблеми, поне така се говори. Американците не искаха много да го виждат. Но сега може отново да затоплят отношенията

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 10:46
Гост

За някои са жълтни стотинки, за други цяло състояние. Но при все това, ако изнесеното е вярно и се докаже, е ужасно

Митко Попов
Митко Попов
20 март 2021 10:49
Гост

А бе не им вярвам аз. Да излезе този случай точно преди изборите, поражда някои други мисли

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 10:59
Гост

И аз си мисля същото, особено след споменаването на Каракачанов, който много бил помогнал. Представям си как с торбичката Билла помага на прокуратурата 🙂

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 11:11
Гост

Прокуратурата удари едно рамо на ВМРО, а това ще бъде макс използвано от Каракачанов и сие

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 12:03
Гост

Мен пък ме гризе друго – че в един момент цялата тази история ще се стовари върху президента. Подозирам, че с наближаването на президентските избори, ще има някакво измислено развитие.

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 10:45
Гост

Възможно е и да излезе нещо от това дело, дано прокуратурата и службите този път са си свършили работата

Re:
Re:
20 март 2021 12:59
Гост

Ще излезе, че един пресен президентски съветник е агент за влияние. Ама не на руснаците.