Иван Гешев остана единствената номинация за главен прокурор. На последното днешно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което можеха да се издигат кандидатури, нова не беше представена.

След като точно преди седмица единадесетимата членове на Прокурорската колегия единодушно издигнаха кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев, единствен номинация можеше да внесе министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Той обаче нееднократно беше заявил, че не възнамерява да предлага кандидат, като изтъкваше, че това трябва да е инициатива на съдебната власт, а министърът би трябвало да се въздържа. Според него кандидатура, излъчена от министъра, ще даде и основания да бъде атакувана като кандидатура на управляващото политическо мнозинство.

Днес Кирилов мотивира пред членовете на ВСС отказа си да номинира главен прокурор и каза, че би го направил, ако гражданското общество се беше обединило около конкретна личност.

„Очаквах гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура. Това не се случи“, заяви Кирилов. Относно инициативата на сдружението „БОЕЦ“ за издигане кандидатурата на следователя Бойко Атанасов, Кирилов каза, че не приема предложението, защото не отговаря на изискванията на закона.

„Министърът на правосъдието следва да бъде обединител, да търси консенсусни решения във всеки един дебат. По тази причина и днес заявявам пред вас, че смятам това решение за неиздигане за правилно и обосновано – исторически и в конкретния случай“ добави Кирилов.

Той обясни, че единодушната номинация на прокурорската колегия, която издигна Иван Гешев показва действието на принципа на магистратското самоуправление.

„По тази причина зачитам това предложение като съсловно, на професионалистите, които са направили своя избор и своето предпочитание“, подчерта правосъдният министър. На следващо място той отбеляза, че негово предложение би получило и ограничена подкрепа от 14 гласа, която няма да е достатъчна за избор на главен прокурор, за който трябва да гласуват поне 17 от членовете на пленума.

„Това би означавало да не се стигне до избор, до резултат, да се създаде предпоставка да се противопоставят колегиите, което е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска“, заключи Кирилов.

Внесената миналия понеделник кандидатура на Гешев обаче доведе до протест и контрапротест на предишното заседание на ВСС. Пред сградата на съвета с плакати се събраха хора, които настояваха номинацията му да бъде оттеглена, а срещу него да започне дисциплинарно производство, както и такива, които изразиха подкрепата си той да бъде избран за главен прокурор. Последва декларация на Прокурорската колегия, която видя опит за политическа намеса в процедурата по избор, а след нея и масови становища от прокуратури в страната в защита на Гешев.

„Бях подкрепен от цялата професионална общност – това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината“, коментира днес Гешев.

На реплика, че е единствен кандидат и няма да има конкурент в процедурата, той припомни, че по същия начин е бил избран за главен прокурор и проф. Борис Велчев.

„Само ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Велчев. Така че нямам време да коментирам, а имам много робота. Ще коментирам на есен, когато наближи“, каза още Гешев.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
01 август 2019 10:52
Гост

Когато демокрацията умира, само гражданското неподчинение остава като решение. Всичко останало са празни приказки по форуми, гласове в пустиня. Има три типа граждани – такива, които не се интересуват и не виждат проблема, такива, които го виждат и са недоволни, но само по форумите, и такива, които изразяват позицията си в реалния, а не във виртуалния свят. За управляващите първите две категории са еднакви – те не са опозиция, не са пречка нито за корупцията, нито за авторитарността на властта.

Павлин
Павлин
30 юли 2019 0:04
Гост

Жалка прокурорска гилдия, особено след недопустимите изказвания на Иван Гешев. В едно нормално общество на Запад такива като него се оттеглят сами след подобни скандални изказвания. Най-тъжното в случая е, че това не е компромат, а той сам продължава да прави подобни антидемократични изказвания публично.

@Lex News
Това, че е без конкуренция, не означава, че задължително ще бъде избран. Може някои „магистрати“ да гласуват по съвест, ако имат такава, разбира се, понеже вече се съмнявам и в това.

Прокурор
Прокурор
29 юли 2019 15:40
Гост

Гешев, изобщо не си подкрепен от цялата професионална общност! По-страхливите колеги са се подписали в твоя подкрепа, защото знаеха, че от тях се очаква точно това, други бяха „приканени“ и са се подписали, а аз бях от тези, които се скриха и не се подписаха, защото ще ме е срам от такъв главен прокурор като теб!

Анонимен
Анонимен
29 юли 2019 15:03
Гост

E, kak! някой да е очаквал друг резултат? Той ни е единствен и неповторим.

Грозното патенце
Грозното патенце
29 юли 2019 14:07
Гост

Гешев, къде се сравняваш с Борис Велчев. Да, той наистина беше такъв, успешен прокурор.

Седем години в Тибет
Седем години в Тибет
29 юли 2019 14:02
Гост

Данаил Кирилов вместо да тръпнеше в очакване, можеше да издигне друга кандидатура, за да ни избави от това недоразумение.

Кольо
Кольо
29 юли 2019 14:04
Гост

Той откакто е министър постоянно се въздържа. Вече ми става малко носталгично като се сетя за Цецка.

Виктор
Виктор
29 юли 2019 22:39
Гост

Цецка беше мъж! В сравнение с Данаил Кирилов!