До края на годината битовата престъпност в България трябва чувствително да е намаляла. Това е приоритетът на МВР и прокуратурата, изведен от главния прокурор Иван Гешев днес, след като посети плевенското село Ореховица, където 90-годишен пенсионер беше пребит, за да му бъдат взети последните 90 лева от пенсията.

Пред медиите Гешев каза, че и неговият дядо е от това село, но причината да е на мястото е поредната акция на МВР и прокуратурата срещу битовата престъпност. По същото време днес се провежда акция и във Видин, където пък млади родители на близнаци бяха пребити и вече има задържани от махалата „Нов път“. За нападението над пенсионера в Ореховица пък се издирва извършител, който многократно е осъждан и се укрива.

„Битовата престъпност е едно от малкото неща, които леко може да ме дебалансира – да виждам как се бият възрастни хора, изнасилват възрастни жени, палят ги и какво ли не още. Знаем, че не можем да се справим с този проблем, никой не се е справил изцяло, но имаме намерение в края на годината резултатите да са чувствително като статистика по-малко, в сравнение с миналата година“, каза Гешев. Той даде за пример телефонните измами, които тази година са вече с 40-50% по-малко и си пожела същата статистика да има догодина и за битовата престъпност.

В същото време в София пък са задържани трима души за убийството на Станка Марангозова, което беше извършено през есента на миналата година. Жената беше обвиняема за пране на пари, но през октомври моторист я застеля в автомобила ѝ в столичния квартал „Младост“ и остави на седалката в колата бяла роза. Днес главният прокурор подчерта, че това е едно от четирите неразкрити поръчкови убийства за миналата година.

„Надяваме се, че с нашето присъствие, независимо къде е, да е ясно на всички, че когато се извърши престъпление, държавата ще си влезе в правомощията и ще направи всичко възможно да задържи и изправи пред съда отговорниците“, каза и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, а повече подробности за задържаните за убийството, разследващите обещаха да разкрият в следващите дни.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Viki
Viki
19 май 2020 13:18
Гост

Леко можело да го дебалансира. Аз не съм го видял този човек да е установил някакъв траен баланс

Симо
Симо
19 май 2020 13:20
Гост

Така му тръгна от началото на човека. Нали участва в състезание с един кон 🙂

Didi
Didi
19 май 2020 12:37
Гост

Хайде пак на разходка по селата. Виж сигналите в София. Какво правите по въпроса с насилието срещу жени?

Пепи
Пепи
19 май 2020 12:24
Гост

Слабо се стараете, господин Гешев.

Пепи
Пепи
19 май 2020 12:25
Гост

Дай му да обикаля по села и паланки и да дава обещания. Голи обещания.

Киберски
Киберски
19 май 2020 12:16
Гост

Потрес от този индивид.

Кирилова
Кирилова
19 май 2020 12:15
Гост

Тотален парашутист и калинка. Спуснат от Борисов да атакува Божков. Божков е мафиот и е за затвора, но ако е оплетен с министри, то и те трябва да си понесат отговорноста

Цицеров
Цицеров
19 май 2020 12:15
Гост

Нали сте наясно, че на него му е поръчано да нападне Божков и затова е направен главен прокурор? А за да има добро мнение за него в обществото лично ходи по селата да се рекламира, че хваща кокошките? Това е модела. Това е схемата. Нищо невероятно и нищо чудно. Той по другите да сте видяли да подскача какви са престъпници? Прокопиев, Ковачки, Ваклин, ДжиПиГруп… ? Не.

Олександра
Олександра
19 май 2020 12:14
Гост

Спрете да ни го рекламирате този. Не си бил „причинил“ смс-ите на Божков? Защо? Защото ти е наредено да лаеш по него, но ако той ти каже някакви неща, не ги проверяваш. Това, че той е обвиняем за престъпления –
1 – не го прави виновен, защото не е минал процес
2 – не значи,ч е сигналите, които подава не са достоверни и не си заслужавта проверката.

Йонов
Йонов
19 май 2020 12:13
Гост

Аз да ви питам в тоя сайт – защо се занимавате и давате поле за изява на този елеметн? Това е най-смотания прокурор, който сме имали?

Емил
Емил
19 май 2020 12:12
Гост

Пълен бушон е тоя. Ма пълен. Явни доказателства в последните седмици, че изпълнява поръчки на власт имащите и на бизнесмените. Защото няма друга причина да скача така на Божков, сякаш Божков е убил майка му и баща му на Гешев. В същото време да не проверява министри замесени с Божков.

Кирил
Кирил
19 май 2020 12:33
Гост

Ще изпълнява разбира се. Нали за това ни го изтипосаха за главен.

Радев
Радев
19 май 2020 12:11
Гост

В една нормална държава ти щеше да си събирач на поръчки и да доставяш, като куриер!

Ристевски
Ристевски
19 май 2020 12:09
Гост

Този е типичното олицетворение на мафията в държавата. ще разчиства кокошкарите, които няма спор, че са вредни, но няма да повдигне обвинения и да заповяда разследване на нещата пристигащи от Дубай и засягащи Домусчиев, Борисов, Горанов!

Englishman
Englishman
19 май 2020 12:11
Гост

Ох, ма какво си мислите? Домусчиев си има министър на финансите. Докато се разбират с него, Горанов няма да подаде оставка, нито ще му бъде поискана такава. Самият факт, че Домусчиев и Лудогорец получават пари от държавата, а и бяха опростени 50 милиона лева дългове на Домуса, а Левски не е получил опрощения на задълженията си към НАП и в същото време не получава пари по 60/40 какво да ви говори?

Гери
Гери
19 май 2020 12:34
Гост

Борисов? Кой смее да си помисли тори да закачи безсмъртният от Банкя.

М. Кирилов
М. Кирилов
19 май 2020 12:09
Гост

Абе биологичен вид – животно, нали разбираш, че трябва да не се занимаваш с битовата престъпност САМО, а да видиш тия СМС-и с Горанов?

Filip
Filip
19 май 2020 12:35
Гост

Е, нали му е чадър. Какво ще направи като види съобщенията? Едно голямо нищо.