Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. Иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера“. Това заяви заместник-главният прокурор и избран за нов обвинител №1 Иван Гешев в Русе пред журналисти, цитиран от БНР, по повод писмото на 64 съдии, в което поискаха извинение от него за думите му към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева.

На 14 ноември по време на дебатите във ВСС по повторното гласуване за Гешев, Атанаска Дишева обяви: „Само преди броени минути в коридора пред тази зала в присъствието на Цацаров и Чолаков Гешев се обърна към мен с думите: „Поздравявам Ви, пред Вас стои прекрасна политическа кариера, от Вас ще излезе прекрасен общински съветник“. На мой въпрос „Заплашвате ли ме?“, той каза „Не, не“ и се изсмя. Приемам това като заплаха към моето бъдеще като съдия и член на съвета. То реферира към друг съдия, който бе критичен. Долових такова заплашително отношение и в начина, по който отговори на въпросите ми на 24 октомври. Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества“.

На пресконференция след избора си Гешев заяви, че и добър ден да беше казал на Дишева, тя пак е щяла да го приеме за заплаха.

Днес съдиите внесоха обръщението си в президентството, Народното събрание, Министерския съвет, ВСС и Инспектората към него. Подписалите се съдии вече са 150 (кои са те виж тук).

Междувременно по-рано днес Гешев заяви, че зад обръщението стои Съюзът на съдиите и изрази учудване защо организацията се притеснява да излезе с името си.

И посочи, че днес има поредно становище на Асоциацията на прокурорите и в тази връзка заяви, че обвинителите не биха си позволили да коментират какъвто и да е избор, който се осъществява от съда. „Представете си, че съсловна организация и прокурори коментират избор в съда“, каза Гешев.

Според Конституцията и Закона за съдебната власт председателите на върховните съдилища и главният прокурор се избират от Пленума на ВСС, т.е. от членовете на двете колегии. За да има избор са необходими поне 17 гласа, т.е. задължително трябва и съдии в случая на гласуват за кандидатите за главен прокурор. В закона изрично се казва, че при вземането на решения от страна на кадровия орган се излагат мотиви от членовете му.

Наред с писмото на съдиите, Иван Гешев коментира и протестите срещу кандидатурата и избора му за главен прокурор, които продължават от седмици. Такъв имаше и на 14 ноември пред сградата на Висшия съдебен съвет. „Други въпроси имате ли? За броя на протестите няма ли да ме питате?“, пита той репортерите, получава отговор „не“, но казва: „60-80 човека бяха на избора. Аз, ако събера приятели и семейството си, ще събера 100-200 човека. Всеки защитава каквото прецени. Няма начин и не е нормално всички да харесват главния прокурор. Точно за личностно и за принципно харесване става въпрос, защото някой не иска прокуратурата да си върши работата“.

Иван Гешев заяви, че уважава всички български граждани и че всеки има право на лично мнение и да го защити. „Не уважавам това някой да ми казва какво да мисля, връщаме се в годините преди 1989 г. един кръг от хора да са носители на обективната истина, едва ли не говорят от името на Бога, те казват какво е истина и какво не, кое е вярно и кое не. Ето това не искам. Искам всеки да защити личното си мнение. Защо идва кръг от хора и казва това е добро, това е лошо – не е ли връщане към едни други времена“, каза той.

Прокурори и следователи искат завършване на процедурата за избор на обвинител №1

Междувременно днес Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите призоваха за завършване на процедурата за избор на главен прокурор в разумен срок и при спазване на Конституцията и законите.

Двете организации излязоха със специални становища, като това на асоциацията беше публикувано на сайта ѝ, а на камарата е изпратено до президента Румен Радев, ВСС и Инспектората към ВСС.

В позициите си организациите заявяват, че процедурата за избор на Иван Гешев е била публична, прозрачна и съобразена с нормативната база. Наред с това се противопоставят на „недопустимия натиск“, на който са били подложени членовете на ВСС.

Белег на правовата държава са стриктното спазване на Конституцията и законите, при зачитане на правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите. Това, на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова  поведение има една единствена цел – избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Гешев“, твърдят от прокурорската асоциация.

Камарата на следователите от своя страна заявява: „В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на граждани и организации, беше предоставена възможността да изразят мнението си за кандидата за главен прокурор и неговата концепция. Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева, г-жа Керелска и г-н Панов. Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече за гражданите на Република България“.

Нататък двете организации настояват да бъде зачетена позицията на професионалната общност и на мнозинството във ВСС, които аргументирано и с името си застанали зад номинацията на Гешев. От асоциацията и от камарата се противопоставят на опитите, според тях, за конфронтиране на двете магистратски професии – съдийската и прокурорската.

Винаги сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме принципите на ненамеса в кадровата политика на съдийската общност, зачитане на независимостта и самоуправлението на съда и уважение към колегите съдии. Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании“, изтъкват от Асоциацията на прокурорите.

От Камарата на следователите заявяват, че изместването на фокуса от професионалните качества на Гешев към политически дебат и опити за упражняване на външен натиск върху избора на главен прокурор, са в нарушение на буквата и духа на закона и правилата за избор на „тримата големи“ в съдебната власт. „В този смисъл остро възразяваме срещу продължаващия политически натиск, включително с декларации и отворени писма, целящи да предизвикат скандал и генериране на фалшиви новини. Призоваваме членовете на Висшия съдебен съвет да отстояват независимостта съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат институционални и междуличностни конфликти“, се посочва в становището на камарата. То завършва с призив за приключването на процедурата в разумен срок с оглед на стабилността и ефективността на съдебната система, взаимодействието между институциите и най-вече в интерес на българското общество.

А на финала на своето становище асоциацията пита дали има човек, който да се страхува от активна прокуратура в борбата с корупцията и защо някой се притеснява тя да бъде оглавена от обвинител.

Призоваваме за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и  за недопускане на политическо вмешателство в работата на прокуратурата“, заключават от АПБ.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Радостин
Радостин
20 ноември 2019 15:55
Гост

Дори да имаше съмнения дали Дишева е преувеличила заплашителността на думите на Гешев, то последвалата неандертало-байганьовска реакция на индивида Гешев, показват, че е била права. И не виждам нищо в тоя тип, което да ми навява дори бегла индикация за личностни качества да заема пост директор на водопад, какво остава за главен прокурор.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
18 ноември 2019 16:11
Гост

Наистина няма да се извини. Друго щеше да е, ако беше казал, че 99% няма да се извини.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 15:11
Гост

Още не е встъпил в длъжност, прокурорската бухалка на Делян Пеевски започна да заплашва и то с цялата си наглост! Срам за българското право и съдебна система!

Евалата Гешев
Евалата Гешев
18 ноември 2019 15:07
Гост

Според мен Гешев е адски прав . Който иска да развива активна политика – да последва челния опит на Методи Лалов и да става общински съветник . Опитите да се овладява съдебната система чрез НПО-та – ССБ и прочие – са не просто глупави , те ще бъдат винаги неуспешни . Т.е. Гешев е дал много добър съвет на Дишева и е добре тя да се възползва от него . Партийното строителство му е майката , а не подскоците пред Съдебната палата или крясъците във ВСС .

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 16:21
Гост

Недялко, Недялко, явно няколко дни не си си пил хапчетата… съдебната система щяла да бъде овладяна от съюза на съдиите… в същата тази съдебна система! Разбери, че кафявите ти опорни точки може да вървят в лайн*метните медии на дебелия ти началник, но не и в сайт на юристи.

Евалата Гешев
Евалата Гешев
18 ноември 2019 18:20
Гост

Значи „дебелият началник“ има опорни точки , а Дишева и сие нямат опорни точки и не се занимават с активна политика ? Те са „принципни“ , ама принципът е …..според каквото им отърва. Да предположим , че Гешев бъде „елиминиран“ , тогава кой ще бъде новия главен прокурор ? Мъжа на Дишева или някой друг посочен от Христо Иванов ? Някой роднина на съдия във ВКС ? И как ще си го гласувате в този ВСС ? Всеки път ще скачате и правите протести от по 100 души и така до 62-рия кандидат през 2042 г ? Знаете ли въобще… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 12:53
Гост

Ще си позволя да говоря от името на всички обикновени юристи в България – искаме компетентен и уважаван в юридическите среди човек за главен прокурор (като Борис Велчев напр.), а не изпълнител на нечии поръчки, подкрепян САМО от футболни хулигани и платени контрапротестиращи.

Блудния
Блудния
20 ноември 2019 15:57
Гост

Недялко, неблагодарен син и лош брат се оказа. Хайде поне не мърси тази медия със своите мекотелски изказвания, а иди се извини на брат си и поискай прошка от баща си.

без страх
без страх
18 ноември 2019 14:37
Гост

Цитат:
„„Призоваваме за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и за недопускане на политическо вмешателство в работата на прокуратурата“, заключават от АПБ.“

Пишете, пишете….
Народът ще се произнесе!

без страх
без страх
18 ноември 2019 14:29
Гост

Хахахахааааааааааааааааа, този път Гешев ЗДРАВО кърти миФки – `н-ачи, обърнете особено внимание, всеки може да си плещи думи, които накърняват конститущионно защитими ценности на личността, но отбележете, засегнатата страна нямала чувство за хумор, ерго – не е налице състав на състав от НК.
БРАВО, бе гешев!!!!!!!!!!! Бил си погрешно разбран, така ли?

НЕ НАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Кики
Кики
18 ноември 2019 14:12
Гост

А Гешев може би Цацаров го е заплашил с прокурорска кариера.

Ненужен
Ненужен
18 ноември 2019 13:56
Гост

Точно Гешев ли ще говори за толерантност към мнението на останалите?

златното момче на прб
златното момче на прб
18 ноември 2019 13:43
Гост

тези две организации проявяват нечувана активност за този избор! преди това с години мълчание, цацаров даже беше скастрил и то мощно апб и беше взел ус на мушка и почнаха да валят становища… ех, хора, гешев и златен да беше, така му правите мечешка услуга

morbid joke
morbid joke
18 ноември 2019 13:34
Гост

че Гешев има чувство за хумор е едно от малкото му безспорни положителни качества, но малко черен ми и два…

Хуморист
Хуморист
18 ноември 2019 13:36
Гост

Той може би за това се кандидатира в последния момент за главен. На майтап, както се казва.

хахахах
хахахах
18 ноември 2019 14:11
Гост

Чувството за хумор на Иван Гешев е толкова свежо, че от „Лидл“ ще го предлагат в седмицата на шегата

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 13:34
Гост

Някой иска прокуратурата да си върши работата. Обаче това няма да се случи в следващите 7 години.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 13:32
Гост

Естествено, че обвинителите не биха си позволили да коментират какъвто и да е избор. Каква лоялност само! Или може би е друго?

анонимен
анонимен
18 ноември 2019 13:30
Гост

Камарата на следователите са прекалили. Какво искат да кажат? Че Дишева, Керелска и Панов са за инспектората, защото са изразили лично мнение ли? И защото задават въпроси?

анонимен
анонимен
18 ноември 2019 13:35
Гост

И асоциацията не изостава. Какво искат – съдиите да са едни безкритични, може би безмозъчни същества, които с готовност да натискат копчето на всяка прокурорска приумица. Смешници. Алооо, не сте ли чували за информиран избор, нима не знаете, че тримата големи се избират от целия пленарен състав. Т.е. всеки трябва да има мнение по качествата на кандидата. Въпросът е принципен, абстрахирам се от скритите договорки и натиск тук.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 13:21
Гост

Точната снимка! Ехидна усмивка в унисон с нагло поведение. Защо ли повечето като се доберат до властта се смятат за недосегаеми?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 13:20
Гост

ух на мама убавеца!