Главният прокурор Иван Гешев не е чел публикуваните от Васил Божков есемеси, за които твърди, че са с финансовия министър Vladi Goranov, но колегите му казали, че не виждат основание за реакция. Това каза самият Гешев в интервю пред БНТ.

В отговор на въпрос дали прокуратурата ще търси отговорност от Горанов, главният прокурор заяви: „Не си причиних това да чета тези есемеси. Разбрах, че има публикувани някакви есемеси. Колегите, които го четоха, казаха, че в тях не виждат причина за някаква наказателно-правна реакция”. Той уточни, че държавното обвинение не се притеснява да извършва проверки. И даде пример с ареста на бившия вече екоминистър Нено Димов.

А що се отнася до разпространените съобщения, то Гешев заяви, че това е част от защитната стратегия на Васил Божков.

Божков е с 11 обвинения, но основната част от тях касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси на държавата за над половин милиард лева. Затова обвинения с Божков получиха и бивши шефове на комисията по хазарта, а преди седмица той заяви, че не е имал никакви контакти с комисията, защото е комуникирал само с Владислав Горанов.

Едната публикувана кореспонденция е от 2018 г., в която Божков се оплаква на „Vladi Goranov“, че няма връзка с „девойката“, а в обяснение вчера бе подчертано, че става дума за Мария Филипова, бивш председател на комисията по хазарта и настоящ зам.-шеф на Комисията за финансов надзор. Отговорът, който получава Божков е: „Ще има в 12 я видях и получи ценни указания В 12:30 се разделихме“.

Вторият разпространен разговор е от началото на тази година, когато вече беше започнало разследването срещу Божков. В него пък се споменава името на друг бивш шеф на комисията по хазарта – Александър Георгиев. Бизнесменът казва, че комисията ги саботира, а потребителят с име Vladi Goranov му отговаря, тя не работи до приключване на инспекцията и че ще говори „със Сашо да не смесва нещата“.

Днес главният прокурор заяви, че Божков е едно от лицата, които в годините на криминалния преход са се чувствали недосегаеми“.

Гледам неща, които са се случващи вече. Матрицата е една и съща“, изтъкна Гешев и даде за пример случая с банкера Цветан Василев.

Главният прокурор засегна и темата за съдбата на ПФК „Левски“. „Аферата с джиросването на акциите на “Левски“ показа, че Васил Божков не се интересува от този клуб. Човек, който се интересува, нямаше да се подиграе по този начин с него и да го вкара в политически игри”, каза Гешев.

Той коментира и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод дадено от него интервю, в което коментира искането на Иван Гешев до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от основния закон. По този повод Прокурорската колегия излезе с декларация, в която призова Панов да спазва независимостта на съдебната власт.

Днес Гешев заяви следното: „Г-н Лозан Панов явно се готви да политическа кариера, която определено не е общински съветник, доста по-нагоре е предполагам, на база на това, че изнася политически речи. Работата му е да има определено поведение пред медии когато се излъчват на живо негови изяви. Ако заседанието на Съдийската колегия не се извълчваше онлайн, поведението му щеше да бъде различно. Тъжното е, че според мен той не решава проблемите на магистратите, за които е изпратен от ВСС. Това е проблем на колегите от съда и те трябва да го решат. Знам, че прокуратурата има проблеми и съм се насочил да реша проблемите в моята структура. Надявам се колегите в съда да решат своите. Панов е част от проблемите и не го казвам аз, а колеги от ВКС в Съдийската колегия“, заяви Гешев.

И премиерът не е притеснен от обявената кореспонденция

Премиерът Бойко Борисов също не видя нищо притеснително в кореспонденцията между Васил Божков и „Vladi Goranov“. „И аз съм говорил в Божков. Дотогава нямаше такива обвинения. Обаждаха ни се от всички газови и петролни компании. Ние сме изпълнителна власт и това е нормално. Нещо произлязло ли е от тези срещи? Има ли промяна за фирмите на Божков след тези срещи?“, заяви днес Борисов, който е на инспекция на строителните дейности на интерконектора България – Гърция.

Премиерът добави, че Божков е бил като „всички бизнесмени в тази държава, с който сме се чували и срещали в различни формати“. „Когато неговите съдружници изнесоха информация и последваха дела, се стигна до тази ситуация. Никой преди това не го е третирал различно от всички останали“, добави Борисов.

А по повод акциите на „Левски“ заяви, че не са на негово име. „Дядо ми казваше, че насила може да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Това беше подигравка, защото е ясна целта по какъв начин и защо. Как така без да ме питат ще ми прехвърлят? Като законът го позволява и аз мога да кажа: „Вие сте просто едни негодници и не искам да чувам за Вас“. Нито знам кой какво подписва, нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Не ме интересува. Това е направено умишлено. Ако така казва законът, това е направено умишлено, за да не стане. Затова феновете трябва да си търсят този, който го е направил. По никакъв начин няма да ме вкарате в тази игра, че някой си е позволил да ми джироса акции. Идете при този, който го е направил“, каза премиерът.

Аз действам, като правя магистрали. Моята работа е тази. Няма да се хвана на въпросите на Божков. Акциите не са в мен, те са в Сашо Диков. Не искам да се упражнявате на мой гръб. Нямам отношение към това. Няма полезен ход в момента. Подиграха се с „Левски“. Ако искат да ги прехвърлят тези акции на който искат. Аз няма да участвам в това. Не искам да се замесвам с тази тема. Има повдигнати обвинения“, каза още Борисов.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
18 май 2020 11:14
Гост

Какво бездейства гл. прокурор гешев след поредната порция „паметна записка“, побликувана от Божков тази сутрин на Интернет страницата си?
Тук обаче има пълно мълчание по повод тази новина.
Или собствениците на този форум (те ще се познаят) считат, че техните потребители не заслужават да бъдат информирани ???

Да считам ли мълчанието им по този въпрос е израз на медийна цензура?

ИСТИНАТА
Анонимен
Анонимен
19 май 2020 10:56
Гост

Кафяво-лайн*метен сайт – извор на най-чистата истина! Недялко, няма да е зле да замениш мегафона с определени хапчета.

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 22:06
Гост

Ако вместо Горанов, фигурираше Панов, не само щеше да си го причини, но вече целият репресивен и медиен апарат щеше да е впрегнат да разследва и разяснява за каква корупционна схема става въпрос. Много е тъжно положението и няма никакви изгледи да се подобри. България се отдалечава все повече от мечтата на мнозина да бъде правова държава.

Барни
Барни
17 май 2020 1:10
Гост

Излизайте на улицата и се борете за правата си. Никой няма да ви върне свободата и нормалността даром.

без страх
без страх
16 май 2020 15:28
Гост

Няма начин балонът, чиито съставки са сраснала се изпълнителна власт+законодателна власт+ така наречената независима Прокуратура да не се спука някой ден в близкото бъдеще.

Както знаем, съгласно физичните закони, нищо в природата не се губи – просто преминава от едно състояние (власт) в друго.

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 14:24
Гост

Ето затова трябва да има независим прокурор, за да разследва главния прокурор – в случая, за пропуск да извърши действия по служба.

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 15:03
Гост

А този дето разследва този, който не разследва него кой ще разследва? Ти ли?

без страх
без страх
16 май 2020 14:04
Гост

Пълна атрофия в мисловната дейност на нашия най-най главен прокурор. Абе, той демонстрира поведение такова, което не отговаря на възложените му функции. „Колеги“ били му казали, че няма нищо притеснително в излъчените от Божков SMS-си. Видите ли, той дори не може сам да прецени дали да възложи проверка доколко съдържащата се в тях кореспонденция е между Божков и лицето „Влади Горанов“. Страх, страх, страх струи отвсякъде, защото ако бе възложил проверка тя би завършила със акт на съответния Прокурор, който би подлежал на обжалване от неудовлетворената от заключението му страна. В заключение, Пази се човекът, както пази и поверената му… Покажи целия коментар »

jhoro
jhoro
16 май 2020 12:37
Гост

… „колеги казаха, че няма основание за реакциколеги казаха, че няма основание за реакция“!
В Русия използват „одна баба сказала“!

Васил
Васил
16 май 2020 11:38
Гост

Само едно нещо ще кажа – популизмът разцъфтява

Пепи Иванов
Пепи Иванов
16 май 2020 11:39
Гост

Извънредното положение свърши, сега ще видим какво е разцъфтяване 🙂

123
123
16 май 2020 11:27
Гост

Такава ли ще бъде реакцията при следващата порция sms

Найден
Найден
16 май 2020 11:29
Гост

Ще стане само тогава, когато на Бойко му писне от Горанов и му намери заместник. Засега нали е ясно, че се е дистанцирал от него. От дни Горанов не е в обкръжението му. Където и да ходи, с когото и да се среща, Бойко не се показва публично с Vladi Goranov.

Тони
Тони
16 май 2020 11:30
Гост

Гешев си постила точно за следващата порция и пак ще каже някоя умна дума защо няма да има проверка

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 11:25
Гост

Какво очаквате от човека, той толкова си може

Краси
Краси
16 май 2020 11:26
Гост

Справя се блестящо с поставените му задачи, нали

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 11:24
Гост

Лозан Панов изнасял политически речи. А ти, човеко снажен, какво правиш. Не е ли същото, че и по-лошо

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 11:22
Гост

За какво е сложен инструментът. Да се насочва само в правилната посока

Анонимен
Анонимен
16 май 2020 11:20
Гост

Разбира се, че няма нищо нередно в това едър бизнесмен да комуникира с министър за контрола върху бизнеса. Кой казва, че има нещо нередно в това да се дават инструкции по веригата след обаждане