Главният прокурор Иван Гешев отговори на новия правосъден министър Надежда Йорданова, която още при встъпването си в длъжност в понеделник го призова да си подаде оставката.

„Ако госпожа Йорданова ми посочи конкретни причини, които са основателни, аз ще ги обсъдя и ще си кажа мнението. Но към момента, на въпроса защо, никой не може да ми даде конкретен пример освен с политически изявления“, отвърна днес Гешев и пожела успех на новия министър.

В понеделник Йорданова се обърна към главния прокурор с думите, че инатът му струва пари и пречи планът за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен по-бързо. В тази връзка днес главният прокурор каза, че може да отговори и шеговито на исканията за оставката му, каквито в парламента за пореден път отправи и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение в държавата, включително ще прекрати COVID-пандемията в България и в целия свят, след като това се случи, аз с удоволствие ще си подам оставката“, заяви днес Гешев.

Той отново повтори виждането си, че прокуратурата има съвпадение с основния приоритет на правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията.

Главният прокурор присъства на представянето на изследване „Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията“, изготвено от Центъра за изследване на демокрацията, на което коментира и напрежението между прокуратурата и МВР.

Това стана, след като зам.-главният секретар на МВР Стоян Темелакиев заяви, че координацията и взаимодействието с окръжните и районните прокуратури е на добро ниво и се работи добре. На това главният прокурор отговори, че има данни за това как директор на ОДМВР се вижда „нелегално“ с окръжен прокурор, за да не го уволнят и че неофициално полицаи от „Икономическа полиция“ са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, защото им е забранено. Според него тези и други примери противоречат на правовата държава, европейските ценности, законите и Конституцията.

Главният прокурор отбеляза още, че според шефовете на прокуратурите в страната, в последните месеци МВР се е концентрирало само върху изборните престъпления.

На въпрос дали президентът Румен Радев може да е мост за изглаждане на различията между МВР и прокуратурата, Гешев каза, че той няма различия с вътрешния министър Бойко Рашков и дори го е поканил на среща, но не получил отговор.

„Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока“, допълни Гешев, който вече поиска среща с държавния глава за обсъждане на съдебната реформа.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Островът на съкровищата
Островът на съкровищата
18 декември 2021 19:16
Гост

Само една предостатъчна – гьонсурат!

Потресен
Потресен
16 декември 2021 7:11
Гост

В сайта bird.bg каква статия има, нямам думи.

Димитър
Димитър
15 декември 2021 23:05
Гост

Няма,г-н Гешев! Надка- пиратка разбра че дори не може да смени ВСС,защото дори мандата му да бъде прекратен,това НС НИКОГА НЯМА ДА ИМА 2/3 МНОЗИНСТВО ,ЗА ДА СИ ЗАПЪЛНИ КВОТАТА ЧЛЕНОВЕ! Ах протестърчета,тъжен край на една обречена война. Днеска ГЕРБ ви прецакаха и с мораториума защото знаеха че е незаконен,а вие се хванахте като шарани,сега ще имат и процедура от ЕК,освен че изкуствено ще държат цените и април ще квичим от сметките за ток. Такъв номер имаше вече с олиото и кошницата на МЗХ преди години…..

Хо-хо-хо, коледата наближава!
Хо-хо-хо, коледата наближава!
16 декември 2021 9:36
Гост

Мандатът на Гешев не е пожизнен, драги ми каскетолюбителю, и със сигурност ще има срещи с бай Ставри, рано или късно. Така че може спокойно да треперите от страх пред следващите няколко години или месеца.

Димитър
Димитър
16 декември 2021 19:59
Гост

Да протестърче,не е пожизнен,но отиването му от „власт“ ще е късно,твърде късно ,за да го му се радвате…..Знаете че всичките ви реформи в правосъдието са противоконституционни,а ако не го знаете,то
си е за вас,така че имате доста от какво да се плашите когато отхвърлят вашия НПК ограничаващ прокуратурата противоречащ на чл127ал1.т1 и2 от КРБ и още доста други проблеми ,които ще имате….А ще ги иамте повярвайте ми

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 декември 2021 1:55
Гост

Ти па да си видял някой главен прокурор да се е обърнал срещу предшественика си? Престъпността само това чака -разцепление в държавата.

Йорист
Йорист
15 декември 2021 18:34
Гост

Да попитаме и Pi Ar Sevi Boiko за някоя друга конкретна причина?

Оставка, мутро с каскет!
Оставка, мутро с каскет!
15 декември 2021 16:14
Гост

Престъпникът от „Магнитски“ Делян Пеевски е в парламента, а не в затвора. Години наред ПРБ за едни олигарси е ПРИКРИВАтура, а за други ПОРЪЧКОратура. Непреследване на големите престъпници в държавата и избирателна защита на част от мафията в България. Една от хилядите причини да бъде отстранен от поста.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:38
Гост

Ей, с тази ехидна усмивка.

Anonimen
Anonimen
15 декември 2021 15:39
Гост

Изключително нагло същество.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 декември 2021 15:17
Гост

Бе то хубаво, ама това не е коментар, подходящ за правен сайт. Малко се стегнете бе хора, че нивото пада яко с подобни публикации.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:53
Гост

Пеевските тролове са свикнали да се позовават на кафявите „медии“ на началника си. А това е несериозно за правен сайт.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 декември 2021 14:41
Гост

Ха, ха, ха… Госпожата е юрист, да посочи основания. Големи хора са, пък и да покаже, че не е на нивото на Минеков да я кара с молби.

Стаматова
Стаматова
15 декември 2021 14:37
Гост

Ами примерно, че имаш доверени хора по улицита, които се пъчат, че са ти приятели и не можело да им се случи нищо. Един в Търново така се репчи и се хвали.

адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 14:44
Гост

Ха- че то всички протестъри се репчиха, че имали “свещеното гражданско право“ да преиначават правният принцип и да го изродят в “принципа“ всеки може да черпи права от неправомерното си поведение….И в София глутница наркоманизирани протестъри така се репчиха, че имали правото да поставят палатки върху пътното платно на кръстовището на Орлов мост, но полицията си спази чл.5 от Закон за митингите и след 22;00 ч. ги премахна. Сега същите тези са готови да премахнат прокуратурата като държавна институция, защото без нея няма държавно обвинение, а без държавно обвинение никой не може да реализира наказателно преследване срещу тях, ако ги… Покажи целия коментар »

Съвет
Съвет
15 декември 2021 16:15
Гост

Пийте си хапчетата, че само протестъри ви се привиждат.

Моолов
Моолов
15 декември 2021 14:35
Гост

Абе факта, че си близък с ГЕРБ, а те имаха репресивни методи още при Цветанов и Ботьо Ботев и съсипаха здравето на редица българи, говори достатъчно.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:41
Гост

Какъв Ботьо Ботев те гони бе? Нормален ли си? Я марш при Цветиславка да ти изпише хапчета и да полежиш в Нови искър малко, че да се освестиш

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:35
Гост

Е то това остана сега. Да излезе, че коалицията е по-лоша от ГЕРБ. Насаждате едно мнение, че едва ли не тия ще се провалят, въпреки, че дори още не са почнали да управляват и поради тази причина е добре пак да си гласуваме за ГЕРБ на някакви бъдещи избори. Няма да стане.

адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 14:55
Гост

“…Насаждате едно мнение, че едва ли не тия ще се провалят, въпреки, че дори още не са почнали да управляват …“ ДА, ПРОВАЛЯТ СЕ. ВСЕКИ, който позволи на чужденци да извършват кражба на българската национална идентичност, българската история, българските традиции, българската писменост и българската култура, трябва НЕЗАБАВНО ДА СЕ МАХА от управлението на България- справка- България сменя позицията си и няма да блокира РСМ по пътя към ЕС Това е заявил премиерът Кирил Петков в интервю пред „Financial Times“ 14.12.2021 | 17:32 Редактор: Тодор Петров българияонеър. Нов завой в отношенията между България и Република Северна Македония. Премиерът Кирил Петков е… Покажи целия коментар »

Stratiev
Stratiev
15 декември 2021 14:34
Гост

Причина ли е, че си патерица на Борисов? Или викаш това не е доказуемо. Е не е. Вярно е. Не сме пускали агенти да ви слушат разговорите или да четат беллежките, които вероятно си разменяте, за да имате координирани атаки и координирано да се репчите на новите управляващи.

Темелкова
Темелкова
15 декември 2021 14:33
Гост

Ма и нагъл бе…

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:31
Гост

Че народа не те иска?
Че Европа казва, че имаме проблем за да ни даде парите за помощи.
Че крепиш Борисов, да не го съдят.
Още трябват ли?

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:38
Гост

1. Не си ти народа, че да говориш от негово име.
2. Такова нещо Европа НЕ КАЗВА! Престанете да лъжете!!
3. Дай доказателства за изложеното, които да не са вятърничави приказки. Напротив, борисов и гешев не са в топли отношения, но ти като една протестърска лумпениада няма как да го знаеш.
4. ДА! ТРЯБВАТ!!!

!!!
!!!
15 декември 2021 16:17
Гост

ЕС години наред критикува работата на прокуратурата и широките правомощия на гл. прокурор.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 14:30
Гост

Точно така! Никакво отстъпление пред тези майкопродавци и изпълнители на чужди поръчки! какъвто и да си – с теб сме!

Gerova
Gerova
15 декември 2021 14:32
Гост

Ти адекватен ли си?

Zeta
Zeta
15 декември 2021 14:33
Гост

Кажи само за кого си гласувал. Аз залагам за ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:44
Гост

Със сигурност.

адвокат от САК
адвокат от САК
15 декември 2021 14:27
Гост

Хахахаха- БРАВО на главпрока- сериозно ги е плъзнал по пързалката;D Все повече започва да ми харесва начина, по който елегантно сдъвква политическите си опоненти и платените им тролове- неюристи;D

Стефка Хр.
Стефка Хр.
15 декември 2021 14:32
Гост

Вие сериозни ли сте? Човек ще каже, че Гешев е най-добрият главен прокурор, който сме имали.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2021 15:44
Гост

Направо ми става мъчно за Цацаров.

Haralampi
Haralampi
15 декември 2021 14:33
Гост

Бе май Гешев си има тролове…

RisteV
RisteV
15 декември 2021 14:36
Гост

Ти си адвокат, колкото аз притежавам телекинетични умения.