Ден след като парламентът реши окончателно да закрие специализираните съд и прокуратура, главният прокурор Иван Гешев направи обръщение към всички обвинители, следователи и служители от Специализираната прокуратура, които по думите му могат да се гордеят с работата и постигнатите резултати.

„Можете да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури, а трябва да се срамуват тези, които направиха всичко това. Можете да се гордеете с това, че изпълнихте това, което очакваха в голяма степен българските граждани – борба с организираната престъпност, тероризма, а последните години и с корупцията, и постигнахте безспорни резултати“, каза Гешев и подчерта, че закриването им е заради това, че са работили, а очакванията на политиците били други.

„Виновни сте, защото си свършихте работата, затова, че направихте това, което не е правено след 1989 г., че не оправдахте очакванията на някои политици, че всичко ще продължи по стария начин. Застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително и политическо“, заяви още главният прокурор.

Той потвърди заявката си да сезира Конституционния съд за закриването на спецструктурите. Гешев повтори и виждането на магистратите, че предстоящото им преназначаване е равносилно на лустрация и изселване.

Депутатите приеха вчера преназначаването на магистратите да е на квотен принцип. Онези от тях, които искат да бъдат възстановени на предишните си длъжности, ще имат 14-дневен срок да подадат заявления. След това Прокурорската колегия на ВСС в 30-дневен срок трябва да разкрие длъжности в следствените отдели и прокуратури, съответни на двете закрити като в една прокуратура могат да бъдат преназначени до една трета от спецобвинителите и следователи. Магистратите от закритите структури ще запазят размера на заплатите си и придобития ранг.

Според главния прокурор обаче закриването им, освен противоконституционно, противоречи и на основни европейски принципи, и на практиката на съда в Страсбург.

„Гордея се, че ви познавам и че съм бил част от Специализираната прокуратура и заявявам, че ръководството седи твърдо зад вас и ще продължава да ви подкрепя“, каза още Гешев.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кет
Кет
20 април 2022 5:17
Гост

най-лесният начин да се победи престъпността е да се премахне изцяло прокуратурата.

Смях
Смях
18 април 2022 17:59
Гост

Каскета да хване още няколко руски шпиони. Да се покаже като по-деен сащофил, може да му намигнат благосклонно от „Козяк“. За обезщетенията по ЗОДОВ после проблем няма, нито Мустафа ще ги плаща, нито от чекмеджето ще излязат- за сметка на бюджета са. Специализирания поръчков съд бил закрит.. голяма драма.

Babata
Babata
17 април 2022 10:31
Гост

Много е паднало нивото на коментиращите в лекса. Вероятно и форума затова умря. Напълнило се е с хора които не могат и не искат да разберат как работи съдебната система, правоприлагането и правораздаването като цяло. За тези с малкото останал мозък трябва да им е ясно, че доказването се осъществява посредством разпити на свидетели, назначаване на експертизи и т.н. Прокурорът и Съдията не могат да си измислят доказателства, а съобразяват това което имат в делото като протоколи от тези действия. На всички които са работили като разследващи полицаи, следователи, прокурори или съдии по знакови „медийни“ дела им е ясно, че… Покажи целия коментар »

Дознателче
Дознателче
18 април 2022 19:02
Гост

За коментара плюс, с една забележка- следовател със 70-80 дела няма. При тях отиват само поръчките.

Затвор за Каскета
Затвор за Каскета
16 април 2022 14:04
Гост

По повод изнесената от медията ни информация за контрол върху вътрешното убеждение на държавните обвинители, адвокат Михаил Екимджиев каза: “Изненадани и възмутени от този факт могат да са само хора извън системата. Защото ние, които сме вътре в това блато, виждаме и знаем как прокуратурата работи на принципа на уличните банди. С една строга субординация, с формални и неформални зависимости и команди, които се дават и устно, и се предават чрез посредници. Както видяхме – тече комуникацията и през есемеси. Това е начина на функциониране и на управление не на публичните държавни институции, а точно на неформалните, паравоенни и криминални… Покажи целия коментар »

Мьенку Мьенкуф
Мьенку Мьенкуф
16 април 2022 6:56
Гост

Гешефф, виновен си, че си се родил.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 април 2022 17:17
Гост

Кои “фанансови интереси“ е застрашил гос’ин Гешев – тези на господата Пеевски Доган ли? Единият е в списъка по “Магнитцки“, другият се изцепи че разпределя финансирането в държавата – тях що не ги разследва?

Прокурор
Прокурор
15 април 2022 22:35
Гост

Бобокови, Стайков,Арабаджиеви,Божков не е ли достатъчно. Може и още

Мьенку Мьенкуф
Мьенку Мьенкуф
16 април 2022 6:58
Гост

Ако имената бяха Борисов, Първанов, Доган, Пеевски, Домусчиев щях да призная гешефф за лъв. А той си остана едно малко наакано котенце.

Stamat
Stamat
15 април 2022 17:10
Гост

Може ли да ни осведомите каква работа е тази, дето са я свършили? Голяма или малка?
И какви сапроизведените от нея резултати?
Ако може и да е конкретно – с дела като брой осъдителни присъди.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 7:42
Гост

Над 1800 осъдени само по чл. 321 / това е участие в организирана престъпна група, ако не знаете / от НК / Това е Наказателния кодекс, ако не знаете/ за 9 години. Ако искате да знаете конкретните имена на осъдените, пуснете искане по закона за достъп до обществена информация.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 7:56
Гост

https://spns.justice.bg/bg/12755
Тук, ако наистина Ви интересува, може да изтеглите и да прочетете всички поставени съдебни актове от този съд, със заличени лични данни. Трябва да се търси по зададен период и вид акт – присъди.

Деси Атанасова
Деси Атанасова
15 април 2022 17:09
Гост

Чудя се как, като е такъв виден познавач на практиката на ЕСПЧ, господин главния прокурор допусна България да бъде осъдена от същите тези ЕСПЧ, за негови изказвания? Или може би практиката относно презумпцията за невиновност не му е силна страна..

само отбелязвам
само отбелязвам
15 април 2022 16:21
Гост

Тази военизирана, мафиотска структура, наречена прокуратура, в момента се олицетворява и реално се управлява от един бандит. Казвам го в прав текст – Гешев е престъпник. Защото има куп данни, включително съзнателната злоупотреба с презумпцията за невиновност, което е съзнателно нарушение на Конституцията. От наказателноправна гледна точка това е злоупотреба с власт. Парекселанс престъпление по служба по чл. 282 от НК. Апелирам за стачки на адвокати и на съдии.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 21:40
Гост

Тази правна квалификация направо ме разби. Големи специалисти по чл. 282 имало в този форум. 🙂

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 23:54
Гост

Те в спеца са повдигали такива обвинения, разбира се не на Гешев, разбира се са приключили подобаващо, но за тях не се говори

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 7:59
Гост

Ако в спецпрокуратурата е повдигано такова обвинение и е приключвало подобаващо, то заслугата е на спецсъда, който току що закриха, защото обслужвал властта.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 12:04
Гост

Подобаващото приключване е абсолютна катастрофа за прокуратурата и е напълно съобразено със съдебната практика.

ГЕШЕВ Е ПРЕСТЪПНИК
ГЕШЕВ Е ПРЕСТЪПНИК
15 април 2022 16:15
Гост

Тази военизирана, мафиотска структура, наречена прокуратура, в момента се олицетворява и реално се управлява от един бандит. Казвам го в прав текст – Гешев е престъпник. Защото има куп данни, включително съзнателната злоупотреба с презумпцията за невиновност, което е съзнателно нарушение на Конституцията. От наказателноправна гледна точка това е злоупотреба с власт. Парекселанс престъпление по служба по чл. 282 от НК. Апелирам за стачки на адвокати и на съдии.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 8:15
Гост

Прочетете си теорията и практиката по чл. 282 НК, моля ви, не се изшсгайте.

Мирослав Хаджиев
Мирослав Хаджиев
15 април 2022 15:27
Гост

Ем, г-н Гешев, прав сте, ние разбираме тоталната правна неграмотност на повечето от политиците и най-лошото – на гражданите. За жалост тази неграмотност….роди поредното недоразумение- Закриването на специализираните съдебни звена за борба с високата престъпност.

Ужас!
Ужас!
15 април 2022 15:45
Гост

Докога студенти по право ще възхваляват каскета?! Срам сте за правото! Или очаквате да ви настани за прокурори, с каскетните ви дипломи?!

Stamat
Stamat
15 април 2022 17:11
Гост

Нека е само „студенти“.
Някак по-реалистично звучи.

Спите ли, прокурори?
Спите ли, прокурори?
15 април 2022 15:22
Гост

Заради този милиционер и „методите му“ на работа закриха спеца, но понеже е рядко „умен“ и упорит, няма да спре докато не закопае цялата прокуратура! Всеки ден на мястото на което го инсталираха и с глупостите, които върши, ще става все по-основателна причина прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт!

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 15:25
Гост

Точно!

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 8:17
Гост

Успех със свикването на Велико народно събрание.

Юриста
Юриста
15 април 2022 15:05
Гост

Специализираното правосъдие ще продължи да съществува, но не в настоящия му уродлив вид. А ОПГ „Каскет и Тиква“ реагират на закриването на Спеца все едно закриват тяхната собствена фирма. Защо ли? Реторичен въпрос…

Ангелов
Ангелов
15 април 2022 15:14
Гост

Същите съдии ще продължат да правораздават по същите дела, ама няма да са подчинени на Ушев… няма кой да ги следи изкъсо да изпълняват поръчките на ГЕРБ. Пък на последните не им трябват независими магистрати, а бухалка, която да използват, когато им потрябва.

Анонимен
Анонимен
16 април 2022 8:21
Гост

Съдиите не са подчинени на никого и никой не може да им казва какво да правят.

Съдът на мафията
Съдът на мафията
15 април 2022 15:00
Гост

Основната работа на Съда за специализирани поръчки на мафията беше да държат месеци и години наред опоненти на ГЕРБ и ДПС в ареста. И между другото да одобряват споразумения за условно осъждане на квартални дилърчета.

Закривай!
Закривай!
15 април 2022 15:07
Гост

За толкова години нито една присъда по знаково дело или за корупция по високите етажи на властта! Пълен провал. Единствено ще ги запомним с изпълнението на политически поръчки и осъдителните решения на ЕСПЧ след това.

Калинска
Калинска
15 април 2022 14:57
Гост

Коя точно работа са си свършили, че не си личи ама никак

Радосвета
Радосвета
15 април 2022 14:57
Гост

Този наистина няма ли си друга работа, че само занимав аобществото?

Тодор
Тодор
15 април 2022 14:56
Гост

Той се плюнчи успешно

Леонидас
Леонидас
15 април 2022 14:55
Гост

Този продължава да ни смята за балами и да вярваме на глупостите му

Канако
Канако
15 април 2022 14:55
Гост

Абе стига се излага бе Гешев. Стига се излага.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 14:55
Гост

Очакваше се язвителния му коментар. Не е добре.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 14:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Така е
Така е
15 април 2022 15:01
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Отчаян
Отчаян
15 април 2022 14:53
Гост

О, боже. Псих.

SOS
SOS
15 април 2022 14:45
Гост

Това да не е някоя нова рурска сапунка? Поръчковите спецове да са жертва!

Хари
Хари
15 април 2022 14:46
Гост

Отдавна трябваше да ги закрият. Напълно излишни са.

Лазар
Лазар
15 април 2022 14:41
Гост

Става смешен вече. Тотална излагация.

Красен
Красен
15 април 2022 14:39
Гост

Айде, пак ще сезира Конституционния съд.

Рори
Рори
15 април 2022 14:40
Гост

Той като че ли няма друга работа.

Анонимен
Анонимен
15 април 2022 14:41
Гост

Е що пък да не го сезира?

Филип
Филип
15 април 2022 14:36
Гост

На този човек не му ли писна да ръси глупости и да се излага.

Симо
Симо
15 април 2022 14:37
Гост

Толкова си може. Добре че Сийка му пише изказванията.

Борис
Борис
15 април 2022 14:33
Гост

Не съм съгласен, че могат да се гордеят с работата и постигнатите резултати.

Иванчева
Иванчева
15 април 2022 14:35
Гост

Поръчкоратурата обвинява доста субективно.

Отстраняване и съд за ИВАН СТИМЕНОВ ГЕШЕВ
Отстраняване и съд за ИВАН СТИМЕНОВ ГЕШЕВ
15 април 2022 14:33
Гост

Михаил Екимджиев пред Фрог: Гешев е престъпник. Апелирам за стачки на адвокати и на съдии

fghjkl
fghjkl
15 април 2022 17:15
Гост

Едните няма как да стачкуват – свободна професия са, уж без работодател. Другите – нямат право. А и интерес – на всеки е ясно, че самото създаване на специализираните магистратура егрешка и нарушение на КРБ, нищо, че подчинения КС смята друго – той смята това, което му се заръча от управляващата каста.
Да си „стачкуват“ прокурорите – те са най-йерархично подчинената структура у нас. За съжаление.

колелоездач с колело
колелоездач с колело
15 април 2022 20:34
Гост

Мишо, подценяваш Гешев. Много умело му хвърляш ръкавицата, за да се почуства наклеветен и да те предизвика на дуел в съдебната зала. Няма да стане приятелю, той не е глупав. Гешев няма да се изправи срещу теб в съда, защото го е страх, че ще го размажеш и с фактически и с правни аргументи. Иначе, всичко което говориш е така, но кой да те чуе? Много си прав за компрометирания Висш съдебен съвет. Разни субекти като Магдалинчев, Марчева, Дишева, Новански, Дамянов, Мутафова и сие ще си карат до второ пришествие и ще продължават да нанасят вреди на всички ни. В… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
15 април 2022 14:17
Гост

Разбира се, само дето е другата „работа“ …