Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на Националната следствена служба (НСлС). Той е номиниран от главния прокурор Иван Гешев и тримата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

Миналата седмица ПК на ВСС откри процедурата за избор на нов шеф на НСлС. Предложения могат да правят главният прокурор, поне трима членове на колегията и министърът на правосъдието в две поредни заседания след това, на което е даден старт на процедурата. Самият избор ще бъде на 9 ноември.

В предложението за издигане на кандидатурата, Гешев и тримата членове на ПК на ВСС отбелязват, че Борислав Сарафов притежава безспорни професионални и нравствени качества.

Те напомнят, че сегашният шеф на НСлС има над 26 години стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Сарафов започва работа в системата през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба в София. През 2001 г. става зам.-районен прокурор в РП-Сливница, а после – прокурор в ОП-София. От 2007 г. е обвинител в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховната касационна прокуратура. Той е първият ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, избран през 2011 г. от  ВСС. Две години по-късно става зам.-главен прокурор, а от 18 декември 2017 г. е директор на НСлС.

Сарафов има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител. Това е безспорна гаранция за неговите административни и ръководни умения. С организационните си способности и умения, проявени като административен ръководител, е показал, че може отлично да анализира състоянието, проблемите и нуждите на Националната следствена служба.

Отчитайки значителния напредък и развитие на НСлС в последните пет години както в организационно отношение, така и в постигнатите резултати по конкретни досъдебни производства и изпълнение на молби за правна помощ, считаме, че Борислав Сарафов е реализирал един изключително успешен мандат като директор на НСлС“, се казва още в предложението на главния прокурор и тримата членове на колегията.

В него се посочва още, че като директор на НСлС Борислав Сарафов е постигнал успехи в работата по конкретни наказателни дела с особено висока фактическа и правна сложност. В тази връзка през 2011 г. е удостоен с награда от директора на ФБР с почетна грамота за ефективна работа срещу организираната престъпност като ръководител на съвместни екипи за разследване, а през тази година е награден от офиса на ФБР в щата Флорида за успешната съвместна работа между НСлС и ФБР по разследване на международна престъпна мрежа, извършвала закононарушения в интернет.

Министърът на правосъдието призова следователите да посочат кой да бъде директор

Малко по-късно днес служебният министър на правосъдието Крум Зарков призова следователите да кажат кой е най-подходящ да оглави НСлС в следващите пет години.

Зарков напомни, че и министърът на правосъдието има право да издига кандидатури за поста, но ще избере друг подход.

Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията, искам да чуя техния глас преди да реша дали да упражнява правомощието си за номинацията. Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставян в ръцете на политици и кадровици. Затова призовавам следователите да намерят необходимия начин, за да изразят становище кой би бил най-подходящ да оглави службата през следващите пет години“, каза Зарков.

Той допълни, че често изборите по върховете у нас са спорни – както по процедурата, така и резултатът. „Когато са били безспорни, е било винаги, защото е била ангажирана професионалната общност. Затова призивът е в следващите две седмици следователите да заявят своето становище по въпроса“, изтъкна Крум Зарков.

В отговор на журналистически въпрос, правосъдният министър заяви, че номинацията на Сарафов е направена доста бързо и се надява кандидатурата му да не преклудира дебата.

Няма да се поколебая да упражня правомощието си, но в същото време това не е самоцел. Има достатъчно време – две заседание на ПК, след което процедурата ще продължи. Но ролята на министъра е тази по номинацията и я предоставям на професионалната общност – ако те желаят да работим в синхрон“, добави Зарков.

 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Bird
Bird
27 септември 2022 8:51
Гост

Пак ли този сарафин ни го предлагат? Цял живот началник,аман бе

Анонимен
Анонимен
27 септември 2022 1:39
Гост

Колеги, г-н Сарафов е доказан професионалист и администратор. Работил съм с него и мога да изкажа само добри слова по негов адрес. Желая му успех в конкурса!

Пепи Еврото
Пепи Еврото
27 септември 2022 9:18
Гост

Подкрепям!

7/8
7/8
27 септември 2022 0:19
Гост

Силно неприятен човек. Рядко арогантен и нагъл. Отмъстителен. Вижте му cамо физиономията-излъчва злоба,злоба и пак злоба! Как е възможно подобни послушни човечета като този елемент да бъдат инсталирани на ръководни постове в съдебната система?! Не беше ли Борислав Сарафов един от главните герои в сериала за „Седемте джуджетя“. По разказ на очевидци от поредицата,същия този псивдомагистрат е стоял вдясно от някой си, изместен с псевдоним „Еврото“,като по време на срещата е бил същинска карикатура! По време на избора на Сарафов не трябва да се забравя,че той беше и Е част от „джуджетата“. За каква справедливост говорим,ако тоя същия отново бъде… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
26 септември 2022 22:51
Гост

Нямаше ли да е Ясен Тодоров!?

Неприятен тип
Неприятен тип
26 септември 2022 17:15
Гост

Не го харесам този . Излъчва примитивизъм, агресия и полицейщина . Не е добър избор.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 17:27
Гост

Лика-прилика с Гешев. Даже не разбира от селски туризъм.

Сарафови Попови докогааа
Сарафови Попови докогааа
26 септември 2022 13:24
Гост

Изключително не долюбван е в системата – повсеместно- в прокуратура, следствие и съд. Все началник на синекурни длъжности и супер агресивен. По – лошото е че той и родата(Марга Попова и синът й съпругата му и всички все на високи постове) му са мафията в прокуратурата. С нищо не може да привлеч1е в биографията си освен, че е завършил Симеонов ? Поредната скандална фигура !

кики
кики
26 септември 2022 13:47
Гост

Именно за това е не долюбван е в системата.

Паскал
Паскал
26 септември 2022 10:49
Гост

Няма да се оправим докато борисовци управляват страната и еврофондовете, а гешевци ги защищават.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 13:48
Гост

Няма край тази сага.

Много компетентен магистрат
Много компетентен магистрат
26 септември 2022 10:49
Гост

Всеки който не е посочен от Христо Иванов, секретарката му Надето Иванова и въобще от умнокрасивитета, е неподходящ

Лозан
Лозан
26 септември 2022 13:49
Гост

За съжаление е точно така.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 13:50
Гост

Става въпрос за професионални и нравствени качества, които при пионките на ГЕРБ и ДПС в съдебната система отсъстват.

Тони
Тони
26 септември 2022 10:47
Гост

Определено много интересно развитие на нещата. Кучето си лае, кервана си върви, а?

Темелков
Темелков
26 септември 2022 10:47
Гост

Добре де, на мен ми допада как работи човека. Но на мен в първия момент ми допадаше и Гешев, докато се осъзная що за го*** е.

faustin
faustin
26 септември 2022 11:21
Гост

Рядко спокоен коментар, без изблици и мантри. Може би си добър кандидат, за да изясниш вечния въпрос, в случая леко видоизменен, а именно – по кое точно разбра, че Гешев е говно?

Филип
Филип
26 септември 2022 13:49
Гост

Е, на кого би му допаднал Гешев?

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 13:52
Гост

Би допаднал на тези, които щяха да са при бай Ставри вече, ако не беше разпънал чадър над тях

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 10:38
Гост

Ами човека да ви кажа се справя добре на тази позиция. Нямам оплаквания.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 13:49
Гост

Баце, ти ли си?

Страхотно CV
Страхотно CV
26 септември 2022 10:16
Гост

Също кат Гешев с хартия от под полите на Витоша.

Учил за милионер.

Този и за пъдар не става, те … втори мандат.

Ние на тебе, ти – на нас … и те така до второто пришествие.

Галина
Галина
26 септември 2022 10:49
Гост

Прав сте. Това е запазен модел на назначаване още от Тошово време, после умело прехвърлен и при Боко. Може да си пълен гьон, но те назначават, защото таковаш някой важен или си му приятел или сте роднини. А по-умните под теб трябва да търпят малоумното ти управление на предприятие преди – на фирма сега.

Стоев
Стоев
26 септември 2022 10:12
Гост

Ама вие да не си помислите, че не съм завършил ЮФ на СУ?

Чепев
Чепев
26 септември 2022 10:46
Гост

Няма как да си го помислим

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
26 септември 2022 10:10
Гост

Честито!

Гласувай за Демократична България!

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 10:43
Гост

Ами интересното в последните дни е, че за разлика от предишните пъти, когато партиите ме дразнеха, сега не ме дразни партия ДъБъ, а жълтопаветните им избиратели. Изключително живеещи в розовия си балон. Нямат понятие какви са проблемите на масата хора в тая скапана страна, защото те са образовани, начетени, знаят езици и изкарват големи заплати. Последните неща са страхотни и е жалко, че болшинството от населението в България е неграмотно и просто, а не е като тези жълтопаветници. Но лошото на жълтопаветника е, че той се увлича по розовите приказки на ДБ и смята, че „нещата почвали да се оправят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 септември 2022 10:45
Гост

Забравих да добавя, но и щеше да стане много дълго. В крайна сметка и аз смятам, че трябва повече ГЕРБ да не помирисва власт. Защото смятам, че 12 години тяхно управление направи така, че народа да затъпее още повече и да се примирява с мизерната си заплата от 1000 лв. но да се радва на тиквун, че направил срщеу 100 милиона лева – 5 км. магистралка… да може до село да си иде по-бързо българина…

Шлепи
Шлепи
26 септември 2022 10:46
Гост

Само да не е за ИТН, ГЕРБ, Израждане, Янев и останалите пост съветски партии.

Позор
Позор
26 септември 2022 10:10
Гост

Следващите номинации на каскетурата ще са за Пепи Еврото и Митко Каратиста.

Ставрев
Ставрев
26 септември 2022 10:45
Гост

Ами какво искате? Докато управляват ГЕРБ под някаква форма и няма рални промени, така ще е.

Тихомир
Тихомир
26 септември 2022 13:51
Гост

Още дърпат конците тези за съжаление.