Надежда, че ще се срещне с всички парламентарно представени партии, изрази главният прокурор Иван Гешев по време на днешния си разговор с групата на ДПС.

Както „Лекс“ писа, Гешев изпрати писма до всичките 240 депутати, в които призова за правна реформа и диалог между властите (повече за писмото на Гешев виж тук). Така започна поредицата му от срещи с парламентарните групи. Първо разговаря с „Български възход“ (повече виж тук), после с ГЕРБ (виж тук), а днес и с ДПС. Очаква се във вторник главният прокурор да се срещне и с депутатите от БСП, но няма информация да е поканен за разговор от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Надявам се да се срещнем с всички парламентарни групи. Няма как без да се води нормален разговор да се случи прогрес, не се притеснявам да чуя аргументите на „Демократична България“ и на други партии. Надявам се липсата на разговор, да не се дължи на липса на аргументи или на страх“, каза днес Гешев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ го попита какво е мнението му за идеята да се отнемат правомощия на главния прокурор и да му бъдат оставени само административни функции. „Създадохме Комисия по конституционни въпроси, аз самият влязох в нея и ни предстои да разглеждаме такива теми“, обясни Карадайъ.

„Изглежда ми изключително добре“, отговори Гешев и посочи, че така ще живее много по-лесно. Той заяви, че въпросът с правомощията на главния прокурор в момента се използва с политически цели, а трябва да бъде решен и да бъде изпълнено решението на ЕСПЧ по делото „Колеви“. При все това той подчерта, че „нещата не са такива като по времето, когато беше постановено решението по делото „Колеви“. И подчерта, че по закон прокуратурата вече не е централизирана, а само единна, както и че Конституционният съд се произнесе за разследването на главния прокурор.

„Моето мнение е, че това е една тема, която трябва да бъде обсъждана професионално. А основният механизъм за тази промяна е през Конституцията, всички други опити не почиват на законодателството. Препоръките на Венецианската комисия са, че тази промяна трябва да бъде съобразена с конституционната рамка“, каза главният прокурор.

Той коментира част от препоръките на Венецианската комисия (повече за тях виж тук) – например да се иска съгласието на съдията, който ще бъде назначен за прокурор, разследващ главния прокурор. „Няма как да определиш един съдия от Върховния касационен съд без той да има желание. Той няма да си го причини“, каза Гешев. Той подчерта препоръката за въвеждане на система за предварително пресяване на сигналите срещу главния прокурор. „За един месец ще има 150 сигнала за всичко възможно и ако няма система за отсяване на сигналите, главният прокурор ще си стои непрекъснато временно отстранен“, обясни Гешев.

Той коментира с депутатите ефектите от закриването на специализираните съд и прокуратура и възможностите за увеличаване на правомощията на следователите.

Мустафа Карадайъ се съгласи с констатациите на главния прокурор, че всички власти са в дълг към обществото. Той говори за връщане на държавността. „Това е държавните органи и институции да работят в диалог, в синхрон и във взаимен контрол съгласно своите компетенции, отредени от Конституцията и законите. За съжаление, през последните няколко години, включително и в 48-то НС виждаме как рамбовщината, а не компетенциите, излиза на преден план и всеки си мисли, че раздава справедливост, но според своите си разбирания. А когато справедливостта се въздава не по закон и по правила, а по разбирания, там вече демокрацията е в тотална криза“, каза Карадайъ.

И заключи, че пътят към възстановяване на държавността минава през политическата стабилност, която в момента липсва.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
31 октомври 2022 7:31
Гост

В кои поделения Гешев изслужи наборната си военна служба-конкретно в кое поделение служи в Учебна рота, и после в кое бойно поделение на армията служи останалата част от службата си в армията, задължителна до 2008г.

Колко пъти е викан в запас?

За кое поделение му е мобилизационното назначение по Закона за резерва?

хашишин
хашишин
31 октомври 2022 10:23
Гост

Магистратите подлежат ли на мобилизация и ако да – къде е урегулирано това?

Каскета
Каскета
29 октомври 2022 17:27
Гост

каква работа има да се среща с партии? Не трябва ли да е настрани от политиката?

Павлов!
Павлов!
29 октомври 2022 0:02
Гост

Среща на куклата с кукловодите и то истинските! Делянчо не е бил, за да не се изкуши да метне кокал през прозореца и да извика:Дръж! Току виж госта/ите/се втурнат първосигнално да изпълняват! Конфузно ще се получи някак си!

zero
zero
28 октомври 2022 17:40
Гост

Призовавам ПП и ДБ да поканят Гешев. Да гледаме сеир. Ще е сеир в полза на Гешев обаче, защото капацитетът и на двете групи е дъно. Идеологически съм на една позиция с тях, но знанията и подготовката в правната сфера са НУЛА, повтарям НУЛА

Няма място за сравнение
Няма място за сравнение
28 октомври 2022 19:12
Гост

Хардвардския университет кани на дебат завършилите вишу в ЮФ на Милиционерския университет. Не би било сериозно.

Киро Куролацията
Киро Куролацията
29 октомври 2022 0:31
Гост

Харвардци като Киро Литмуса ли?
Ко?
Нееее!

135Анонимен
135Анонимен
28 октомври 2022 17:39
Гост

Айде сгъвай трупата с която обикаляш, ставай политик или в плод зеленчук като Филчев.
Толкова вреди друг не е нанесъл като теб на Прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2022 10:53
Гост

Той е същия плод-зеленчук като Филчев. Но за разлика от него е изключително тъп и правните му познания са на светлинни години от тези на Филчев.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2022 17:37
Гост

Гешев за всичко е „за“, ама като му дадеш конкретно предложение и вече започва да увърта. Няма ли кой да го навие да се заеме с нещо друго, че това сега не му се отдава

ама друг път
ама друг път
28 октомври 2022 17:38
Гост

Няма как при тази политическа обстановка да се случи промяна в КРБ, ще е невероятно и е тотално невъобразимо. Затова и Гешев казва, че ОК, ама ако се промени конституцията

444
444
28 октомври 2022 17:36
Гост

Аз пък се сещам за няколко съдии, които с удоволствие ще се посветят на сигналите срещу главния прокурор 🙂

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2022 18:47
Гост

Те ще се превърнат в прокурори. Не бъди толкова сигурен, че ще го искат. Даже обратното. Толкова глупав законопроект отдавна не бях виждал. Как си го представяш върховен съдия да се преобрази в прокурор? Абсурд е да си наруши комфорта. Недомислица поредна.

Наблюдател
Наблюдател
28 октомври 2022 17:33
Гост

Как добре си говорят и си се уважават…Гешев, айде направо отивай в парламентарната група и всичко да е чисто и честно.

123
123
28 октомври 2022 17:32
Гост

Абе на този изявите му са повече от водата в Търговище. Айде стига вече!

Iii
Iii
29 октомври 2022 0:33
Гост

Тъпо! Не ти се получи…

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2022 17:30
Гост

Не мога да разбера какъв му е проблемът с процедурата за разследване на главния прокурор. Еми то и делата срещу министри, депутати и т.н. се гледат в СГС, тримата големи се избират по специална процедура, що се кахъри толкова

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2022 17:29
Гост

Всеки път като го видя и си спомням избора му и думите на Красимир Шекерджиев.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2022 17:28
Гост

Гешев няма нужда да се среща с никой друг. Ако някой иска да научи нещо, да прочете да срещите до тук. Едно и също, едно и също, до втръсване не, ами… Отврат

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2022 17:27
Гост

Лицемерно ще приеме поканата, това иска да каже. Ама иначе хич не иска и да се среща с ПП и с ДБ

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2022 18:50
Гост

То пък голяма полза ще е да се среща с тях. Неграмотници.