Главният прокурор Иван Гешев е в село Галиче, където тази сутрин е започнала спецакция срещу битовата престъпност, нарушения на обществения ред и проверка на криминално проявени лица. В Галиче са и вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, съобщиха от държавното обвинение.

Акцията е следствие на жестоко убитото на 11 януари 17-годишно момиче. За престъплението, определено от главния прокурор като зверско, е задържан непълнолетен, който е признал за деянието.

Иван Гешев е разговарял с кметовете на община Бяла Слатина Иво Цветков и на Галиче Страхил Стоянов, както и с жители на селото. Заедно с вътрешния министър са поели ангажименти за опазване на обществения ред в Галиче.

Пред местни медии Гешев и Маринов обясниха, че една от причините да отидат лично на място е сигналите за напрежение срещу извършителя и фамилията му. Целта е била да се успокоят страстите, да се засили полицейското присъствие, за да не се стигне до сблъсъци.

Главният прокурор обясни, че заедно с МВР се изготвя анализ във всички по-малки населени места за хората, които имат две и повече висящи досъдебни производства, които „тормозят населението“. „Те са известни на местния кмет, местния полицай, местното РПУ. Време е да се подобри координацията между прокуратурата, местната власт и полицията и да се предприемат законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се случват такива трагедии“, каза Гешев. И допълни, че задържаният за убийството на момичето е осъждан като непълнолетен, в изпитателен срок е в момента.

Може би това е вината на институциите и ако имаше по-добра координация, ако си говорехме, можеше да не се стигне до този трагичен край. В голямата си степен съдебната власт се намесва, когато нещо се случва. Превантивната роля е много важна, тук има своята роля МВР, за което ние може да помогнем и за това ще създадем тази организация, ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействието си с МВР, да извършат съвместен анализ на хората, които тормозят населението и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за околните жители на населените места за извършване на престъпления“, посочи още Иван Гешев.

По думите му ще разпореди на окръжните прокурори да направят оценка за това дали се спазват мерките за неотклонение извън задържането под стража, ако се нарушават мерките, да бъдат предприети съответни действия по тяхната промяна, а при нови престъпления да се взимат под внимание и висящите досъдебни производства.

Иван Гешев добави, че трябва да има обратна връзка с местните власти и кметовете, които познават хората, създаващи проблеми, да уведомяват полицията и прокуратурата.

Главният прокурор заяви още, че профилът на извършителя и подобен като този на обвинените за убийствата в Сотиря и Русе – хора, които не са образовани и са социопати. Извършителят на убийството в Галиче има завършен само първи клас.

Става дума за един много тежък инцидент – жестоко убийство на млад човек по подбуди, които са по-скоро присъщи на животни, а не на хора. Подбудите са на много ниско ниво на човешките потребности“, каза на свой ред вътрешният министър Младен Маринов.

Той посочи, че в Галиче има обострени настроения към извършителя и фамилията и, за да не се изостри обстановката и да не се стигне до спречквания и провокация е разпоредил засилено полицейско присъствие в населеното място.

Стана ясно още, че местната власт там работи по проект за изграждане на видеонаблюдение. Маринов отбеляза, че в много общини вече има такова, а не малка част от тях се наблюдава и от МВР в една обща информационна система.

Според вътрешния министър трябва да се работи за по-бързо събиране на доказателства и хората, създаващи проблеми, да се извеждат от населените места.

Главният прокурор отказа да коментира разследванията за водната криза в Перник и вноса на боклука от Италия.

Гешев отбеляза обаче, че нито един български гражданин не иска неговият град да бъде превърнат в кофа за боклук или тоалетна чиния. „Децата ни не заслужават това и не ме интересува кой го е извършил. Всеки трябва да си носи отговорността. Този въздух и тази вода дишаме и пием всички. Както казваше баба ми – който каквото си е надробил, ще си го сърба“, заключи Иван Гешев.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
стършел
стършел
13 януари 2020 14:34
Гост

Показухата е изпитана практика, която дава отлични резултати там, където простотията е доминираща. А българската простотия е огромна и нараства с геометрична прогресия. Народът ни е мъдър, но хората са прости !

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 13:23
Гост

Напълно естествено е да има обострени настроения към извършителя и фамилията.

Гери
Гери
13 януари 2020 13:20
Гост

Направо Гешев да арестува тези, които си продадоха гласовете за Ценко Чоков.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 13:21
Гост

Че то тогава няма да останат хора. 🙂

Георгиев
Георгиев
13 януари 2020 12:31
Гост

Не мога да се съглася съвсем с коментарите. Защо не погледнете от другата страна на нещата? Човекът реагира своевременно и се старае да вземе необходимите мерки.

Рики
Рики
13 януари 2020 12:32
Гост

Едно е да се стараеш, а съвсем друго да успееш.А и цялото това пъчене ми идва малко в повечко.

Филип
Филип
13 януари 2020 12:29
Гост

Голяма показност, голямо нещо…

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 11:54
Гост

Вместо да обикаля по села и паланки и да обещава, че ще се справи с престъпността, може да се захване с тази по високите етажи на властта.

анонимен
анонимен
13 януари 2020 14:00
Гост

Ееее, не виждаш ли, че е многоръкият Шива – всичко едновременно прави – праща министър в ареста, обикаля селата и паланките. Това е Гешев, нашата радост 🙂

анонимен
анонимен
13 януари 2020 11:02
Гост

Ужас. Ей така ще е през мандата му – пиар информацийки и снимки с каскетчето.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2020 11:43
Гост

Е, дано да го смени все пак по някое време.

презиращ
презиращ
13 януари 2020 14:27
Гост

Е това е ! Българинът само вярва и се надява, вайка се и се моли. Дано, дано, дано. Все така очаква поредния месия да реши проблемите. Ако не беше толкова прост и страхлив, би могъл вместо да очаква онзи да смени този, просто да бие шута на първия, а по-късно и на втория. Ама не, така си мре. Дий краста, дий !