Десетки въпроси – от невъзможността за ефективно разследване на главния прокурор, през делото „КТБ“, проверката на приватизацията, „Апартаментгейт“, апартамента на бившия финансов министър Владислав Горанов, записите с гласа на премиера Бойко Борисов, къщата в Барселона и огласяването на данни от разследвания до полицейското насилие на протестите и работата по делата за корупция, получи главният прокурор Иван Гешев от депутати по време на изслушването си от парламентарната правна комисия, което продължи над три часа.

На практика той беше питан по целия конспект от значими казуси от обществения живот през тази година, в които се е намесвала прокуратурата.

Преди да се стигне до въпросите обвинител №1 представи доклада си за свършеното от прокуратурата откакто я ръководи (повече за него виж тук).  Извън статистическите данни, Гешев коментира свършеното по приоритетите, които постави – битовата престъпност с над 20% спад на кражбите, телефонните измами, които обяви за на практика ликвидирани, разказа за проверките за опасни отпадъци и постави остро въпроса с ръста на броя на пияните и дрогираните шофьори.

Докладът му беше приет с 14 гласа „за“ и 7 „против“, а обсъждането му в пленарната зала предстои.

Хвърчат банкноти от 500 евро

Първоначално присъстващ на заседанието млад мъж с прескарта на хумористичния сайт „Неновините“ размахваше фалшиви банкноти от по 500 евро с лика на Бойко Борисов зад Гешев, за което главният прокурор беше уведомен. „Разбрах, че някакъв господин размахва някакви евро зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори и да хване мускулна треска“, каза главният прокурор, а след това мъжът го замери с банкнотите. В последствие от „Да, България“ обявиха, че той е техен активист.

„Нямам нужда, заплатата ми е достатъчно висока“, каза обвинител №1, а мъжът беше изведен от залата. После Гешев добави: „Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които стоят зад определени процеси в България“, с уточнението, че родоотстъпници винаги е имало, но се надявал да са малко.

Той обобщи ситуацията като забавна и изрази надежда да бъде отразена обективно от медиите. Като коментира: „По-добре беше по този начин отколкото с пистолет да мине през НСО, още повече, че има един обвиняем от НСО за група за поръчкови убийства. В крайна сметка се случи нещо хубаво, можеше и да по-лошо“.

Не се притеснявам от никакви форми за разследване и контрол

Първият въпрос, който беше поставен на Гешев, беше за констатациите в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, че в България липсва възможност за ефективно и независимо разследване на главния прокурор и дали той самият би участвал при обсъждане на решение на проблема.

„Готов съм да участвам във всякакви формати. Нямам проблем да участвам във всякакви обсъждания, но решението първо дали това е проблем, е на българската държава, а какви стъпки да бъдат предприети – на Народното събрание“, каза Гешев.

И заяви, че няма притеснения да бъдат въведени различни фигури, които да го разследват. Като по думите му не се притеснява, защото „главният прокурор няма как да извърши престъпление при и по повод на работа си“. Гешев обясни, че прави три неща – издава методически указания по приложението на закона, извършва надзор за законност и има административна работа. Вероятността главен прокурор да извърши престъпление е със същия интензитет, като при народен представител и президент, заключи той.

Първа порция въпроси

Първата група въпроси към Гешев бяха за мегапроверката на приватизационните сделки и за серия от публично известни случаи, за които има проверки или разследвания.

По време на цялото си изслушване главният прокурор многократно се позова на решение №6/2017 г. на Конституционния съд, в което се казва, че Народното събрание не може да изисква от него доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство (пълния текст на решението виж тук). Въпреки това, Гешев подчерта, че би отговорил по-точно и подробно, ако депутатите му бяха задали предварително въпросите си и той беше получил разрешение за огласяване на данни от наблюдаващите прокурори по конкретните дела, за които го питат.

„Мисля, че съм поканен за аналитичен доклад на цялата прокуратура. Не съм се интересувал от този казус“, каза Гешев за проточилата се две години проверка за Владислав Горанов, който живее в луксозен апартамент на кръстника си Иван Сариев.

За записите с гласа на Бойко Борисов с нецензурни коментари, снимките от спалнята на премиера и разследването в Испания за пране на пари за т. нар. къща в Барселона, Гешев заяви, че има три отделни проверки – тази за снимките е в градската прокуратура, а тези за къщата и за аудиозаписа – в спецпрокуратурата. И припомни, че по всички тях е разпитан Борисов. „Три пъти са му снети обяснения, ако трябва и още 20 пъти ще бъдат, ние нямаме притеснения от нищо“, каза главният прокурор.

По т. нар. „Апартаментгейт“ Гешев съобщи, че във ВКП се анализират всички произнасяния на прокурори по тях. Както е известно спецпрокуратурата отказа да образува досъдебно производство за апартамента на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

По повод на питане разследва ли се полицейско насилие по време на протестите, Гешев многократно подчерта стоицизма на полицаите докато са били замеряни с бомбички и предмети от провокатори. „Който нарушава закона, трябва да понесе отговорност, ако са събрани доказателства и не се прави разграничение между полицай и друг гражданин“, каза той и съобщи, че има 8 преписки срещу полицаи и 53 срещу протестиращи.

Презумпцията за невиновност и огласяването на данни от разследвания бяха тема на друг въпрос, като Явор Божанков от БСП припомни позицията на Висшия адвокатски съвет, който определи публикуването на информация от досъдебни производства от прокуратурата като порочна практика (повече виж тук).

„През годините по телевизиите се изявяваха само обвиняеми, подсъдими и адвокати и се създаваше превратна представа за много производства. Никой не постави въпроса защо те  коментират досъдебни производства? През годините се говореше, че прокуратурата е някаква тайна организация, която не дава информация. Когато тя изяснява своята гледна точка с факти и обстоятелства от производствата и то след разрешение на наблюдаващ прокурор, без да нарушава презумпцията за невиновност, е проблем. Явно някой не иска българските граждани да бъдат информирани по дела с обществен интерес“, заяви Гешев.

Нали нямате съмнения, че ще убия някого?

Серия от въпроси към Гешев зададе депутатът от БСП Крум Зарков. Той пита защо главният прокурор в България е постоянно в новините, защо в доклада му ги няма отговорите, изпратени до европарламента, дали вярва, че има прокурор, който би го разследвал. Според Зарков прокуратурата проявява и двоен стандарт в разследванията и попита има ли добри и лоши олигарси.

Гешев отговори, че за него би било удоволствие да не бъде споменаван, но подчерта, че винаги ще се изказва, когато прокуратурата е атакувана несправедливо.

„Не ме е страх да изляза и да защитя колегите си“, каза Гешев. За отговорите, които прокуратурата изпрати до европарламента преди гласуваната резолюция за България, Гешев каза, че няма пречка да бъдат публикувани и на български. Според него обаче се правел опит прокуратурата да бъде вкарана в „политически игрички“, защото предизборната кампания вече е започнала.

За съмненията дали ще се намери прокурор, който да разследва главния, Гешев каза, че това е чисто пропагандна теза.

„Нали нямате съмнения, че ще убия някой? Това означава, че 1500 прокурори нямат смелост и имат някакъв друг проблем, ментален. Все едно да няма един депутат, който да е на различно мнение от останалите“, отговори Гешев.

Като говори за олигарси, главният прокурор няколко пъти спомена имената на Цветан Василев и Васил Божков, като подчерта, че щом са повдигнати обвинения на Божков, значи прокуратурата не се страхува от никого.

На въпрос, защо е охраняван от Бюрото за защита при главния прокурор, а не от НСО, Гешев каза, че няма доверие, че службата може да го пази, след като е получавал заплахи и то не за това да бъде целен с яйца.

„Основното е доверието, аз нямам доверие на НСО, въпреки че брат ми работи там“, каза той.

Гешев беше попитан и за зрелищните и публични арести като този на бившия министър Нено Димов и за нахлуването в президентството. По думите му, въпросът не е юридически и не той е информирал журналистите за предстоящите акции. Конкретно за Нено Димов главният прокурор каза, че той не е бил изведен арестуван, а „поканен на домашен адрес“.

Зарков попита и дали има статистика колко дела за организирани престъпни групи завършват с оправдателни присъди за подсъдимите точно по този текст, при положение че именно заради това обвинение делата са в спецсъда.

Гешев отговори, че не контролира вътрешното убеждение на прокурорите, а още по-малко на съдиите и добави, че не би попитал защо даден съдия освобождава предсрочно престъпник 6-7 години преди да е изтърпял наказанието си.

„Аз си мечтая да е като в Америка – за всяко едно престъпление да се определя наказание и да се сумира. Каквото и да се говори пропагандно, специализираното правосъдие е добра европейска практика. Без него никога нямаше да се случат тези разследвания срещу хора, смятащи, че са над закона“, каза главният прокурор.

За случая, известен като „Осемте джуджета“, Гешев каза, че има образувани две проверки – едната е в градската прокуратура, а другата е възложил да бъде извършена от инспектората на ВКП.

Главният прокурор посочи още, че е против въвеждането на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства. По думите му, за това има и чисто конституционни пречки, тъй като това е решение единствено на прокурора.

„Това означава блокиране на съда със стотици хиляди дела за откази. Това никой съдия не го иска, вярвайте ми“, добави Гешев.

В края на изслушването си той обобщи, че се чувства добре със себе си и ще е изключително щастлив и доволен, дори и да му останат само успехите срещу телефонните измамници.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Изтрещялков
Изтрещялков
15 октомври 2020 14:41
Гост

На изслушването вчера един от тулупите грубо ме попита „Разкажете ни повече за това как се борите с престъпността, г-н Гешев?“, учтиво отвърнах:
„За без пари – толкова бе цървул!“.
Тогава ми казаха, че към длъжността вървяла и заплата. Никога нямаше да сетя.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 10:41
Гост

Официалната позиция на Гешев е, че:
1. Той не може да извърши престъпление
2. Не знае развитието по нито едно конкретно производство срещу властта
3. Не се притеснява от това, че премиерът може да е извършил престъпление
4. Прокуратурата има „стотици хиляди“ случаи, в които разполага с достатъчно доказателства, но е отказала да образува досъдебно.

Недоумявам как е възможно, като са имали месеци за подготовка, това да са им отговорите. Толкова ли са тъпи, че не могат да измислят една адекватна лъжа. Или просто наглостта им вече измества всякакво чувство за самосъхранение…

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 10:50
Гост

Също така, явно не знае как се определят наказанията при множество престъпления в България…

Дзвер
Дзвер
15 октомври 2020 10:23
Гост

„въпроси по целия конспект“ ме развесели искрено. Браво на редактора.

Комплексариньо
Комплексариньо
14 октомври 2020 20:51
Гост

Тоя клоун на снимката ако не е с кооператорски каскет, ще е с маска „Прокуратура“. Сигурен съм, че и на бельото си е щамповал „ПРБ“. Че и се кефи от себе си. Патология.

юрист
юрист
14 октомври 2020 20:23
Гост

„Това означава, че 1500 прокурори нямат смелост и имат някакъв друг проблем, ментален.“

Ами в интерес на истината точно така изглежда от страни..

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 20:30
Гост

Не е лошо и ти самият да се погледнеш отстрани. Нищета!

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 20:11
Гост

Напълно подкрепям тезата за това наказанията да се сумират както е в САЩ. Възприетият у нас вариант е крайно несправедлив, не може за 5 престъпления да се налага само най-тежкото, а останалите във въздуха. За всяко отделно престъпление – отделно наказание, което да се търпи отделно. Всяко наказание е реакция на извършено престъпление и с неналагането на останалите се нарушава принципът за справедливост. Де факт деецът остава несанкциониран за всички престъпления, а само за най тежкото – не трябва да се игнорират засегнатите в по-лека степен обществени отношения за сметка на по-тежко засегнатите такива.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 17:40
Гост

Тъп и упорит като мицилионер. Всъщност милиционерите са по-умни – тъп и упорит като каскет (без нищо под него). За пореден път доказа, че родната прокуратура е за едни майка, за други мащеха, но като цяло обслужва „обръчите от фирми“ на Доган сарай („добрите“ олигарси) и „опрасква“ всеки, дръзнал да им се опълчи („лошите“ олигарси).

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 20:22
Гост

Измисли някоя друга опорка! Тази се изтърка! Свобода за Черепа!

Мирослав
Мирослав
14 октомври 2020 17:03
Гост

Не виждам защо вечно поставя битовата престъпност на преден план.

Anonimen
Anonimen
14 октомври 2020 17:04
Гост

Толкова си може човекът. А и така си прави PR.

Spiro
Spiro
14 октомври 2020 17:01
Гост

Цели три часа на вятъра. Какво ли се учудвам.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 16:51
Гост

Гешев е позор! Оставка и затвор!

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 16:51
Гост

Много поставено лице е този. И всичко в държавата се свежда до решенията на Борисов, Домусчиев и Гешев. каква правова държава, какви пет лева, какви свободни медии?

Четвъртата власт
Четвъртата власт
14 октомври 2020 17:06
Гост

Бяха свободни медиите. Обаче Пеевски ги заграби.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 20:24
Гост

И кога бяха свободни) може би при Жан Виденов?

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 20:23
Гост

Какви ти джендъри, какви ти македонци…

Drob4ev
Drob4ev
14 октомври 2020 16:50
Гост

Тази клоунада защо продължава? Той наистина ли смята, че няма защо да си подаде оставката

Филипа
Филипа
14 октомври 2020 16:49
Гост

Когато те питат нещо и не искаш да отоговриш – почваш да поставяш контра въпроси. Ако всичко ти е ок ще отговаряш директно, без завъртулки. Нещо, което той не прави в частта с Иван Горанов

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 16:49
Гост

Прочетете му интервюто и ще стане ясно, за който не знае, защо наричат Иван Гешев бушон на управляващите и защо той НЕ Е опция за справяне с мутрите

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 20:26
Гост

Да! Най-добре ще се справи Ицето Иванов – малкия Маджо!

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 16:48
Гост

Да и нищо не казва против Горанов и управляващите. Класик

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 16:47
Гост

Значи аз в началото не разбирах каква е тази апатия към Гешев и дори ми харесваше какво говори. Когато задълбах малко в изреченията му и ми стана ясно, че е пълен гьон и бухалка

Хтисто
Хтисто
14 октомври 2020 17:07
Гост

С много яки наколенки.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 20:28
Гост

А като задълбаеш още малко ще разбереш, че си пълен несретник!

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 16:47
Гост

Според мен този не знам как успява да говори 3 часа. И като цяло е много нагъл

Sаsho
Sаsho
14 октомври 2020 17:10
Гост

Я, ръси само глупости. Той и на изслушването за главен прокурор беше много обстоятелствен, ама какво от това.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2020 16:46
Гост

Може ли да вурже три изречения

Том Круз
Том Круз
14 октомври 2020 17:08
Гост

Мисията невъзможна.