Прокурорската колегия допусна кандидата за главен прокурор Иван Гешев до изслушването, което е насрочено за 24 октомври. Решението е формално, от една страна защото целият състав на ПК на ВСС номинира Гешев за обвинител №1, а от друга – то е следствие на вече обявените положителни становища за притежаваните от кандидата професионални и етични качества.

Даниела Машева като председател на Комисията за атестирането и конкурсите докладва извода на комисията за професионалните качества на кандидата.

„Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги. Отговаря в пълнота и на изискуемите качества, разписани в разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, а именно доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността. Наред с това, прокурор Гешев е получил признание за дейността си от редица международни институции, както и се ползва с категорично изразена широка подкрепа от колегите си от прокуратурата и от органи и институции, с които е работил в тясно сътрудничество“, заяви Машева и заключи, че липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от Гешев „високи професионални качества“.

След нея председателят на етичната комисия Георги Кузманов докладва становището за нравствените качества на кандидата: „Предложеният кандидат за главен прокурор Иван Гешев отговаря на изискванията, регламентирани в чл.170, ал.5 от ЗСВ. Не са налице предпоставки за основателно съмнение, че с действията си прокурор Иван Гешев е накърнил общественото доверие в независимостта на съдебната власт. В конкретните случаи, за които са депозирани сигнали и са извършвани проверки, прокурор Иван Гешев е съблюдавал поведение, което не го е поставяло в риск да злоупотреби с положението си или да дискредитира прокуратурата като институция. Липсват данни, които да поставят под съмнение нравствените качества на кандидата, неговата квалификация и опит. Прокурор Иван Гешев притежава необходимата специфичната подготовка и мотивацията за заемане на съответната длъжност“.

Изказвания нямаше. Само главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че по закон докладите на комисията не се одобряват от Прокурорската колегия. Това, което тя трябва да направи, е въз основа на изводите да реши дали да допусне кандидата до изслушването, каквито са изискванията на закона.

Според Машева става ясно, че Гешев напълно отговаря на законовите критерии и няма никакво основание да не бъде допуснат. И колегията единодушно  гласува в същия дух.

Освен това днес колегията гласува председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще получи цялата информация, налична във ВСС, за качеството на професионалната дейност на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Повод за това беше писмото на Панов от 2 октомври до обвинител №1 Сотир Цацаров. В него шефът на ВКС поиска данни не само за количеството, но и за качеството на изготвените от Гешев прокурорски актове. „За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му. Професионалните качества на всеки магистрат се разкриват преди всичко въз основа на непосредствено запознаване със съдържанието на изготвените от него актове“, написа Панов на Цацаров, а копие от искането си изпрати и до ръководителите на градската и на специализираната прокуратура Емилия Русинова и Димитър Петров, както и до Прокурорската колегия.

Днес Цацаров обясни, че „авторът на писмото“ познава процедурата и възможните източници на информация. „Нито главният прокурор, нито ръководителите на СГП и СП са органите, които участват и могат да предоставят информация съобразно разпоредбите в закона. Такива органи са Пленумът на ВСС, Прокурорската колегия и съответните комисии – Комисията за атестирането и конкурсите и Комисията „Професионална етика“ с оглед естеството на информацията“, каза той.

Даниела Машева, като председател на КАК, предложи писмото на Панов да отиде в комисията, която на свой ред да предостави информация за изготвения доклад, базиран на данни от съответните ръководители. „Да бъде представена информация за броя и вида на внесените обвинителни актове, броя на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт, материалите от последната атестация заедно с приложенията, на база на които е направена преценка и оценка за качеството на прокурорската дейност на Иван Гешев“, заяви още Машева.

В крайна сметка ПК на ВСС взе следното решение: „КАК да предостави на председателя на ВКС необходимата информация, с която разполага, за изготвения доклад по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ, както и данни за проведена последна атестация на Иван Гешев заедно с наличните приложения към нея“.

 

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
10 октомври 2019 9:02
Гост

Добре – а ако се окаже, че не е за тази работа.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 17:42
Гост

И до ден днешен се чудя кой е по-куха лейка – този олиг*френ или Пацо Терасата. Единствената добра новина в случая е, че явно е изключително ограничен кръгът на професионалистите-юристи, които са готови да продадат душите си, за да служат на задкулисието в съдебната ни система. И поради това подлогите на Делян Пеевски в съдебната система са принудени да залагат на подобни олиг*френи, защото при поне малко свестните и умните има риск по някое време да откажат няма да казвам на #КОЙ да обслужват мафиотските му схеми и интереси.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 14:38
Гост

Нещо критериите им за избор на Главен от година на година са в низходяща градация. Това е обида за българското общество и вярата му в справедливото правораздаване. Заради Полфрийман, един чужденец-убиец промениха закона, а се правят на глухи и слепи за хорското недоверие към Гешев.

ГРУ
ГРУ
09 октомври 2019 14:36
Гост

Апартаментгейт беше много добра схема, плод на Цацаратурата. Хем отстраниха алтенативния кандидат на Бойко за поста на главен прокурор – Пламен Терасов, но и удариха втория човек в партията – Цв. Цв. Подмолна война се води между кръга Бойко и кръга Сотир.

мили Ционер
мили Ционер
09 октомври 2019 14:34
Гост

При обявяването на конкурси искат дипломи, стаж, мотивация. А този бъдещия къде е завършил? Там ги обработват яко. Като се сетя за Велчев или Груев, а даже и Цацаров на фона на Гешев какви юристи са. А сега открийте седемте разлики.

Копирайтър
Копирайтър
09 октомври 2019 14:33
Гост

С новия главен прокурор скоро прокуратурата ще влезе и във вашия дом!

Цветан
Цветан
09 октомври 2019 14:32
Гост

Аз не разбирам какво толкова се завъртя скандал около Гешев. Че и някакъв протест май имаше един път, що ли? Кадърен си е човекът явно, колегите му го харесват, подкрепят го. Е, не Джордж Клуни, но той е прокурор, не му е нужка кой знае каква харизма, важното е да разследва качествено.

Ирония
Ирония
09 октомври 2019 14:29
Гост

Колко неочаквано! Това се казва предизвестена новина.

Реалист
Реалист
09 октомври 2019 14:30
Гост

То си е направо предизвестената смърт на независимото правораздаване…

Мъка
Мъка
09 октомври 2019 14:29
Гост

Какво ще го изслушват толкова. Сценарият е ясен. Да ни е честит, ама ще търсим Цацаров.

Lili
Lili
09 октомври 2019 14:20
Гост

След като прегледат съдържанието на изготвените от Гешев актове, друга песен ще запеят. Браво на Панов!

Найден Тодоров
Найден Тодоров
09 октомври 2019 14:26
Гост

Смеят ли? А диригента Цаци? Вече е свирено. Само циркове и прах в очите на хората.

Ода на радостта
Ода на радостта
09 октомври 2019 14:17
Гост

Лелеее Даниела Машева се разтече от хвалебствия.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 14:15
Гост

Къде ще ходи да не го допусне. Нали е единствен и неповторим. А и после какво ще правим, ако Прокуратурата е обезглавена.

баба Ванга
баба Ванга
09 октомври 2019 17:36
Гост

Каквото е решил Султана-тиква това ще стане, защото онези от които зависи, яко и кротко бозаят от цицката на данъкоплатеца, която обаче той държи. А българското племе, което иначе гордо се нарича народ, „добрува“ и мъдрува под сянката на султана, докато децата му заминават и няма да се върнат в територията на бледоликите.