Ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт и стане част от изпълнителната, политическият натиск ще е ежедневие. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ.

Той повтори тезата си, която изрази при встъпването си в длъжност, че дебатът за промени в Конституцията, иницииран от президента Румен Радев, е политически и в него няма право.

„Прокуратурата е против това да бъде изведена от съдебната власт, защото тогава ще бъде част от изпълнителната. И тогава ще забравим за независима прокуратура – всеки прокурор ще бъде зависим и политическият натиск ще е ежедневие“, заяви Гешев.

Той направи аналогия с промените в следствието, направени по времето на Иван Костов. „Пътят към ада е постлан с добри намерения. Цели се не механизъм за контрол, а механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не се харесва. Унищожаване по начина, по който беше унищожено следствието по времето на Иван Костов“, каза Гешев, като обясни, че тогава това се е случило защото Костов не е харесвал Бойко Рашков.

„Политиците го направиха директор на НСлС и прекъснаха връзките с окръжните следствени служби. Окръжните следствия не комуникираха с националната следствена служба. Все едно главнокомандващият на армията да може да командва не военните поделения, а само щаба си. Това ме рани смъртоносно в следствието. След това имаше и други проблеми, които почти доубиха следствието, и заради това сега то е в толкова тежко състояние“, заяви главният прокурор. И каза, че за да се съвземе Националната следствена служба, има нужда от младши следователи и приемственост.

Той коментира и предложенията на правителството за промени в Наказателно процесуалния кодекс, с които да се намери начин в България да се проведе независимо и ефективно разследване, ако главният прокурор е заподозрян в извършване на престъпление. „Виждам определени добри идеи, които предлага правителството. Виждам проблеми, каквито виждат много юристи, с които съм говорил. Трябва да осъзнаем, че това е законопроект. Мисля че може да се стигне до разумно решение“, каза той, но специално добави: „Това е механизъм, който е потенциално неработещ, защото не смятам да извършвам престъпление“.

Ден след встъпването си в длъжност Гешев коментира, че за професионалистите много по-важен е Наказателният кодекс, който от една страна регулира обществени отношения, които отдавна не съществуват, и в същото време не предвиждат санкции за такива, които са на дневен ред. Като разказа как европейският главен прокурор Лаура Кьовеши му казала, че „не може с въдица да се лови слон“, а той ѝ обясни, че в България не само, че се прави, но и понякога и успешно.

„Не смятам да се променям. Правя неща, в които вярвам, и говоря неща, които мисля. Няма да се променя в посока, в която да не се харесвам. Но трябва да бъде ясно на българските граждани, че няма как да бъде харесван главният прокурор, аз не съм политик. Моята работа е да ръководя една структура, която осъществява репресия спрямо някои български граждани. Един кръг от хора задължително трябва да не ме харесват“, заяви още Иван Гешев.

Що се отнася до времето, през което ще ръководи държавното обвинение, той описа желанието си за промяна така: „На мен най-много ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им?“. И добави: „Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна от този мандат“.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
19 декември 2019 16:56
Гост

Политически натиск ми се струва една идея по-леко от политически слугинаж…

Иване, кажи си!
Иване, кажи си!
19 декември 2019 14:35
Гост

А сега не е натиск, а по желание, така ли?

помощ
помощ
19 декември 2019 14:33
Гост

Искам да знам на коя постановка ще ходи довечера г-н главния прокурор!!!

Някой
Някой
19 декември 2019 14:31
Гост

От ежедневие в ежедневие.

проф. Ф.
проф. Ф.
19 декември 2019 14:13
Гост

Ваньо, не яж пясък, Ваньо!

Смешко
Смешко
19 декември 2019 14:05
Гост

А такаааа, пак Костов е виновен. Бива ли и рожденикът да говори като форумна лелка? Ако Костов е унищожил следствието и това е такъв грях, защо никой след него не го възроди? Защото това в момента е една излишна и неработеща притурка, която предимно се храни от бюджета.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 13:37
Гост

Това е само началото на пътят ни към ада. Д..е да ни е яко. 🙂

Петър
Петър
19 декември 2019 13:35
Гост

Щели сме да забравим за независима прокуратура! Че ние кога я видяхме като такава.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 13:32
Гост

То пък сега като че ли не е ежедневие.Не му се мърда на Гешев от съдебната власт и това си е.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 13:29
Гост

Тогава поне всичко ще е ясно – сега става зад кулисите и със специални поръчки

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 13:37
Гост

Да, ама иначе на думи всички се правят на прозрачни.