Десислава Иванчева ще посрещне Коледа вкъщи. Утре отстранената кметица на „Младост“, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, които са подсъдими за подкуп, ще напуснат килиите си и ще останат под „домашен арест“ поне за почивните дни.

В първите работни дни след празниците се очаква Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) да реши окончателно дали тримата да бъдат върнати в ареста, или да останат с по-леките мерки за неотклонение.

В сряда съдия Иво Хинов от спецсъда, който гледа делото срещу тях, за трети път замени задържането им с „домашен арест“, но до момента втората инстанция винаги отменяше определенията му. В последното Хинов записа, че то не влиза в сила незабавно, а от утре. След това в мотивите си съдията подчерта, че макар да е отложил изпълнението на мярката, това е за доброто на подсъдимите, защото в противен случай прокуратурата ще подаде протест срещу незабавното изпълнение, а апелативните съдии ще го уважат и тримата ще останат задържани поне до окончателното определение на АСНС.

„Така – чисто практически – макар и актът за незабавно изпълнение „на пръв поглед“ да изглежда, че е в полза на подсъдимите – в действителност той ще увреди тяхното положение. Те ще бъдат принудени да изчакат окончателното решение на втората инстанция в условията на Следствения арест“, написа Хинов.

Впоследствие стана ясно, че прокуратурата е подала протест и срещу отложеното с 3 дни изпълнение, но след това го е оттеглила. По закон апелативните съдии имат 7 дни, за да се произнесат по същество за мерките за неотклонение на тримата, докато това стане Иванчева, Петрова и Дюлгеров със сигурност ще са извън килиите.

Съдия Хинов нареди на началника на Седмо районно управление на полицията в „Младост“, на СДВР и на МВР да организират периодичен контрол дали подсъдимите спазват домашния арест. Според определението на съда, полицаи трябва да проверяват подсъдимите поне веднъж на 24 часа.

Освен това, тримата подсъдими трябваше да бъдат и с поставени електронни гривни, но днес от правосъдното министерство съобщиха, че са уведомили спецсъда за невъзможността засега да приложат електронното наблюдение, което все още е в тестов период и не се прилага върху подсъдими и обвиняеми.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пипи
Пипи
21 декември 2018 17:29
Гост

Чак не ми се вярва. Разсипаха ги тези хора.

Фен
Фен
21 декември 2018 17:28
Гост

Още веднъж поздравления за съдия Хинов!

По Коледа стават чудеса.
По Коледа стават чудеса.
21 декември 2018 17:26
Гост

Не мога да повярвам, че прокуратирата си е оттеглила протеста.

Мишо
Мишо
21 декември 2018 16:47
Гост

Успокоих се, че поне на Коледа няма да слушам вопли от ареста. Макар, че Баневи…

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 16:43
Гост

Както е тръгнало, покрай тези две жени ще се създаде поредния прецедент или абсурд, този път с електронните гривни или нещо, сеързано с домашния арест.

Простак
Простак
21 декември 2018 16:33
Гост

С най-добри чувства към всички арестанти – виновни или невинни, но не мога да се сдържа да не напиша „За всяка свиня идва Коледа“.

Някой си
Някой си
21 декември 2018 16:31
Гост

Иванчева взе да ми става симпатична само защото репресията срещу нея вече е прекалена.

Марио
Марио
21 декември 2018 17:31
Гост

Нямаше да разсъждавате така, ако задържаше вашите преписки и после ви изнудваше за пари.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2018 0:51
Гост

Нея я репресират сякаш е убила един полк хора!