Доскорошният председател на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Както „Лекс“ писа, в надпреварата кой да застане начело на ВАдС се включиха първо Райна Аврамова (повече виж тук), после председателят на пловдивската колегия Иван Демерджиев (повече виж тук), а миналата седмица и Ивайло Дерменджиев (повече виж тук).

На сайта си (виж тук) Данов се представя така: В професионалната си кариера съм бил само адвокат и имам близо три десетилетия практика зад гърба си. Винаги съм имал вътрешната потребност да работя за нашите общи професионални каузи. Това съм го правил като заместник-председател (2012 г.-2014 г.) и като председател (2017 г.-2021 г.) на Софийската адвокатска колегия“. И публикува и професионалната си автобиография (с нея можете да се запознаете тук).

Ивайло Данов обяснява защо се кандидатира за председател на ВАдС и сочи, че работата в софийския съвет му е дала необходимия опит и познава отлично проблемите на адвокатурата. „Доказал съм, че отстоявам идеите, в които вярвам, умея да работя в екип и уважавам чуждото мнение и разумните аргументи дори на опонентите си. Уверен съм, че мога да се справя с тази отговорност и затова се кандидатирам за председател на Висшия адвокатски съвет“, заявява той.

Кандидатът за председател на ВАдС пише, че от опит знае, че на тази позиция трябва много да се работи, тя изисква посвещаване и е за хора, които от сутрин до вечер ще се занимават с проблемите на адвокатите. „Мисля, че с досегашната си дейност съм доказал, че мога да се отдавам стопроцентово за защита на дадена кауза, а за мен адвокатурата е висша кауза. Доказателство за това е фактът, че през мандата на предишния Софийски адвокатски съвет ние заедно успяхме да обединим Софийската адвокатска колегия след период на двегодишно противопоставяне и съветът постигна сериозни успехи в дейността по повишаване на професионалната квалификация, в социалната и международната дейности“, казва Данов.

В представянето си той пише, че като модел на управление ВАдС не трябва да се превръща в „Еднолично ООД“ или в „Клуб за избрани“. „Висшият орган на адвокатурата не трябва да бъде оръжие на корпоративни интереси. По тази причина – декларирам, че ще работя с всички колеги в цялата страна и ще се вслушвам в мненията им. Ще направя необходимото за това всеки адвокат да участва равноправно в живота на адвокатурата. За мен едновременното участие на самостоятелно практикуващи колеги и тези от формални и неформални сдружения е ключово за легитимността на съвета“, заявява Данов.

Той сочи, че ако бъде избран, още на първото заседание на ВАдС ще настоява за двойно намаляване на членския внос. И заявява: „Знам, че има идеи в обратната посока – за многократно увеличаване на всички вноски, което би поставило в неравностойно положение мнозина. Ако бъда избран – няма да допусна подобно нещо“.

Ивайло Данов пише и че „трябва незабавно да се спре използването на най-висшия орган на адвокатурата за прокарване на лобистки бизнес интереси“.

Другите приоритети, за които заявява, че няма да пожали сили, са: „Приоритетно да бъде приет нов Закон за адвокатурата и да бъдат променени процесуалните закони и ЗДДФЛ, като процентът на нормативно признатите разходи се увеличи от 25% на 40 % за адвокатите, да бъде актуализирана методиката на оценяване на адвокатския труд при осъществяване на правна помощ по реда на ЗПП, както и предвидените в Наредбата за заплащане на правната помощ размери на възнагражденията“. И обещава да представи управленска програма.

Данов завършва представянето си със следното обръщение към адвокатите: „Уважаеми колеги, ние сме адвокати, а не политици. Моето разбиране е, че в тези дни преди изборите за висшите органи на адвокатурата трябва да има състезание на идеи, а не размяна на компромати. Нашата професия е благородна и почтена. Вярвам, че този избор ще докаже твърдението ми за пореден път. Ние не бива да вкарваме в предизборната си борба клюки, интриги, недоказани твърдения, пошли внушения и лични обвинения към опонентите си. Като кандидат в тези избори, аз декларирам, че няма да използвам подобни методи, които нямат нищо общо с работата на адвокатурата и на Висшия адвокатски съвет. Влизам в предизборната надпревара с чиста съвест, открито лице, ясна визия и готовност да вложа всичко от себе си за постигане на важните за адвокатурата цели“.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Drago
Drago
28 май 2021 16:35
Гост

Тоя тип и за майтап не става!

Kari
Kari
29 април 2021 14:32
Гост

Поне на този кандидат може да направим оценка на база опита му на ръководни позиции в адвокатската администрация. За жалост неговият конкурент д-р Дерменджиев е прав, че понякога липсата на опит и обремененост точно в административните структури е плюс. Имайки предвид, че при колегата Данов наблюдаваме наличие на голям опит, съчетан обаче с пълно безхаберие и алчност. Не знам кой би го подкрепил, но аз със сигурност не бих!

Д-р Дерменджиев
Д-р Дерменджиев
30 април 2021 17:38
Гост

Май имаш спешна нужда от ваксина, а? При това руска. Надо срочно … Хвани единият Данов, удари другият … „доктор“. По право.

адвокат
адвокат
25 април 2021 23:40
Гост

Имаше една детска приказка красавицата и звярът Обаче при тях не знам кой кой е.

Немарчев
Немарчев
25 април 2021 12:22
Гост

Данов е пътник към другия Висш адвокатски съвет. Въпросът е какъв е Марчев с чудовището от спалнята?

Re:
Re:
25 април 2021 12:25
Гост

Веднага отговарям: Мъж по Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие от 11 май 2011 година, подписана в Константинопол!

Адвокат
Адвокат
24 април 2021 22:57
Гост

А случайно да допускате, че мнението на адвокатити за Данов е еднозначно? Мислите ли, че този самозванец може въобще да е нечия конкуренция?

Анонимен
Анонимен
24 април 2021 19:12
Гост

Много от писанията са тролски –
очевидно от конкуренцията. Личи си, че са писани от един човек. Това, което видях е, че Данов беше видимо много по-деен от предишните председатели та САК. Но не съм запознат какво е в кухнята. Насрочването на втория тур на изборите на 2-ри май е изкуствено наредена работа от ВАдС чрез Народното събрание – така ще гласуват само организирани адвокати, но няма да има представително гласуване.

Анонимен
Анонимен
24 април 2021 19:16
Гост

Явно отново се тръгва с прецакване на възможността повече адвокати да гласуват. Отново лошо начало!

Asen
Asen
24 април 2021 13:02
Гост

Дребна душичка

Hristo
Hristo
24 април 2021 12:55
Гост

Намаляване на членския внос? А какво ще каже за размера на встъпителните вноски? Добрс идея – нека направим членския внос левче, а да кихаме по 5 бона при вписване в колегията. Все пак нали трябва бързо да се гепят средствата, няма какво да се чака месец по месец. На Данов му пожелавам успех, ама в други поприще.

Dobri
Dobri
24 април 2021 12:52
Гост

Не се ли охрани достатъчно за последните 8 години тоя наглец. Не само, че се охрани, но и нищо не свърши! Винаги съм го казвал, за ръководни постояе ни трябват хора , постигнали нещо в живота. Защото при тях амбицията за кандидатиране и последвалите решения след встъпване в длъжност не произтичат от желанието да лапат. Ивайло Данов – неуспешен адвокат, още по-неуспешен ръководител!

Marko
Marko
24 април 2021 12:47
Гост

Дори няма да му изчета представянето, не знам кой изобщо ще се навие да гласува за него.

Dido
Dido
24 април 2021 12:45
Гост

Още ми е трудно да осъзная какво виждам. При всичките му издънки и липсата на каквито и да е било успехи тази кандидатура означава само едно – пълен наглец. Амбициите му (продиктувани от комплекса му за малоценност) не съответстват нито на възможностите му, нито на акъла му, а единствено на лакомията му!

Hristo
Hristo
24 април 2021 12:39
Гост

Половината колегия не може да го диша, а другата половина не знае кой е той дори и след двата му мандата на ръководни постове. За 8 години дори да лобира не се научи. Пълен некадърник!

Сава Карав
Сава Карав
24 април 2021 9:41
Гост

Нямам нищо лично, ама как е допуснато трудов договор с адвокат, с такова голямо възнаграждение – пиша за ОК „Адвокат“ или както се именува.

Анонимен
Анонимен
24 април 2021 0:32
Гост

Хайде сега – еднотипно написани коментари, писани очевидно от един човек. Нека да има конкуренция.

Наглец
Наглец
23 април 2021 23:45
Гост

Айде и тоя с намаления членски внос. Ми при толкова вземане, лапане и пиене, кво ще правиш с тая вноска от 10 лева? Ми ще харчиш парите на колегите си, които са ги събирали с години. Верно много милиони има за харчене, ама те не са ги събирали да ги харчи Данов, както се е нагласил. Сценария е същия като в софийската колегия-намаляване и освобождаване от вноски, откровени кражби, разкошен живот и после дефицит. Ама нали и ние сме освободени от вноски и ние ще си траем на безобразията. Само, че аз не искам да ме освобождават от вноски, искам… Покажи целия коментар »

Тоа па
Тоа па
23 април 2021 23:22
Гост

Даже си верва. Цел живот на бела покривка! На родилното му креватче пишело „председател на адвокати“. Онези допуснали подобен тип начело на адвокатурата са за онзи свят!

Dobri
Dobri
24 април 2021 12:32
Гост

Колеги, само искам да попитам кога видяхте тази подлога да отстоява идеите си? Този няма собствено мнение, а винаги се е нагаждал както му е удобно. И за тези 30 години практика като адвокат някога чули ли сте неговото име да се споменава по което и да е било голямо дело (или изобщо някое дело)? Всъшност, дори не е нужно да говорим за големи дела, имайки предвид, че не е стъпвал в съдебната зала. А от печално известния му опит като председател на САК останаха единствено следи от свинщината му. Този има комплекс заради не особено развитата му професионална кариера… Покажи целия коментар »

Пострадал от лобизма на Данов
Пострадал от лобизма на Данов
23 април 2021 16:52
Гост

И този ще говори за лобизъм? Този, който предложи на министъра на здравеопазването законопроект за българското гражданство от името на софийския съвет, с приложен разчет на сметки, кой какви пари ще вземе за прокарването на закона?

advokatTROL
advokatTROL
23 април 2021 14:13
Гост

Много Ивайловци се събрахме, да е живо и здраве името, всъщност адвокат е интересна професия, за съжаление се налага да се разделим със старото майсторство и уменията – навлизат бодри планинари, като гледам накъде отиват нещата, добре че забогатях навреме, че ужас. Има навлизане на повсеместна глупост – т.нар. поколение на прецедентите, как да кажа – затрудняват се да четат книги и кълват интернет.

Данов е завършен негодник
Данов е завършен негодник
23 април 2021 13:55
Гост

Данов е завършен негодник. Интересува се само от пиене, ядене и още нещо…Приемаха ме като адвокат и на клетвата единственото, което обясни с мазна усмивка е колко е силна адвокатурата в неформалната част. Аз бях отишъл притеснен и развълнуван, а то какво било адвокатурата.

Адвокат
Адвокат
23 април 2021 12:57
Гост

Тази наглец и айдук ще оправи и ВАдС, заедно с чичо Пейчо, Марийка и Динелка, невероятна комбинация. Комплексар и половина, не знам кой му се връзва на лъжите, освен милиционерите на Хр.Хр., жадни за постове.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
23 април 2021 12:53
Гост

98% смешки. От ОК Адвокат. Запазена марка. На сметката на колегите. Ако има късмет далаверата ще тръгне пак.

Адвокат
Адвокат
23 април 2021 11:00
Гост

Данов е един чист номенклатурчик от соц тип. Никой не го знае като адвокат, защото не ходи нито в съд, нито по сделки, ако проверите в ТР при регистрациите не може да срещнете името му. Единственото, с което е известен ,че е бил председател на САК. Само, че тази слава е печална. Вижте на сайта на САк финансовия отчет-пазарувал е храни, напитки, плодове и ядки в огромни количества събата и неделя. Явно хранил се е човека. Е, стига се е хранил.

Колега
Колега
23 април 2021 11:43
Гост

Колега, че е крал и облагодателствал за себе си е ясно. Трябва да му се търси отговорност и имуществена и наказателна, но това, че е забатачил колегията е непростимо.
За един месец разбрахме за работата на съвета, повече отколкото за всички предни мандати. Всички решения са на сайта. Не ни досаждат и спамят, като Данов, който само не не уведомяваше, кога е в тоалетната.

Нагъл
Нагъл
23 април 2021 12:29
Гост

Не е първият, който спекулра със слуебното си положение. Но да го пита човек как има очи да се кандидатира при това положение.

advokatTROL
advokatTROL
23 април 2021 14:20
Гост

Какво трябва да представлява Председателят на Адвокатският съвет според така да се каже нормалното – според мен не трябва да се усеща – тези напъни да има медийна изява доведоха до супер негативи – монополизиране в полза на отделни кантори, супер-героизиране на отделни личности, нещастно битие на останалите членове – спомняте си Доковска и сие – обяснимо е да не искаме да стъпим пак в същата дупка.

Случаен
Случаен
23 април 2021 10:45
Гост

Този крадец има наглостта да се кандидатира, а и да говори да идеи.

Lalov
Lalov
23 април 2021 9:10
Гост

Успех

Игнат
Игнат
23 април 2021 9:09
Гост

Дано стане

Иванов
Иванов
23 април 2021 9:09
Гост

Късмет му желаем всички

Кики
Кики
23 април 2021 12:30
Гост

Кои сте тези всички? Аз пък не съм съгласен въобще с тази кандидатура.

Hristo
Hristo
24 април 2021 13:00
Гост

Убеден съм, че не можеш да ми посочиш повече от двама адвокати, които му го желаят.

Цветков
Цветков
23 април 2021 9:08
Гост

Той е професионалист

Anonimen
Anonimen
23 април 2021 12:31
Гост

Може, ама в някое друго поприще. Защото като адвокат-не е.

Asen
Asen
24 април 2021 13:01
Гост

В лапането на пари и липсата на резултати ли? Да, съгласен съм!

Абагард
Абагард
23 април 2021 9:08
Гост

Късмет

Христакиев
Христакиев
23 април 2021 9:08
Гост

Желая му успех

Ристевска
Ристевска
23 април 2021 9:07
Гост

Голям човек

OMG
OMG
23 април 2021 8:12
Гост

Изгради ли се човек, който само търси на какво да е председател, не го търси.

не нам
не нам
23 април 2021 8:11
Гост

Съгласен съм, че трябва сблъсък на идеи и единствената, която виждам е НАМАЛЯВАНЕ НА ЧЛЕНСКИЯ ВНОС – СУПЕР ПОПУЛИЗЪМ! На колко да се намали? На един лев ли? И това от човека ръководил колегия с колосални встъпителни вноски, които спират младите да се развиват в професията. Не нам!

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 8:15
Гост

Популист – такъв си беше и такъв си и остана

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 8:09
Гост

Данов, Данов, и във ВАдС ли ще ползваш служебни пари за лична изгода, и от тамошния бюджет ли ще харчиш хиляди за ядки, таксита и други ненужни неща. Нямаш ли поне малко срама от безобразията, които върши в САК, та сега си тръгнал и към ВАдС

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 8:06
Гост

А защо не е посочил екипът, с който ще работи. Да не би тепърва да го търси

Който търси, невинаги намира
Който търси, невинаги намира
23 април 2021 8:08
Гост

Който търси, невинаги намира, колега… А и по закон няма изискване за екипи и листи, това се прави от практични съображения, иначе всеки сам за себе си е кандидат.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 8:14
Гост

Да, но знаейки екипа, ще може да вземеш информирано решение в по-пълна степен. Говоря по принцип, аз лично не бих гласувал никога за Данов, защото се знаем

прогноза
прогноза
23 април 2021 8:06
Гост

Да прощава Данов, но битката е между друг Ивайло и Иван.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 9:09
Гост

И победител ще е другият Ивайло Д. 😊

Miki
Miki
23 април 2021 12:32
Гост

А, дано. Той е много стойностен човек.

Прекрасен съдия
Прекрасен съдия
23 април 2021 13:00
Гост

Искаш да кажеш Валя Гигова и настоящото статукво, нали? Понеже Валя Гигова, Милен Ралчев, Красен Кралев и Албена Пискова нямат нищо общо с „управлението на адвокатурата“?!

STEFKA MANEVA
STEFKA MANEVA
23 април 2021 15:44
Регистриран

Днес бе хубав ден за адвокатура ! Дългоочакваният кандидат за Председател на ВАдС адвокат Ивайло Данов обяви кандидатурата си.От такива кандидати за председател на ВАдС има нужда адвокатура. От хора с опит, с доказани качества, че ще могат да се справят със сложните, многопластово наслоени от години проблеми на управлението й.
.От хора, способни да я изведат от положението на тежка криза, в която се намира понастоящем. И най-вече от хора, които се кандидатират не заради властта, а заради адвокатура..Попътен вятър за способните кандидати като Ивайло Данов .Желая пълен успех на предстоящите избори !

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 23:20
Гост

Не само че имат много общо с управлението на адвокатурата, но и с лобитата в адвокатурата. Най-добре е да стоят далеч от властта! Семейното ООД овладя САК, а сега и ВАДС е наред. Гласувайте за него, пък после се чудете наистина ли сте толкова неуки, некадърни и как не сте се усетили, че сте сгазили лука с някое дисциплинарно нарушение. Вместо списъци, екипи раздават. Да не вземе някой да се обърка!