Зетят на испанския крал Фелипе VI – Иняки Урдангарин, влезе в затвора след осъдителна присъда от 5 години и 10 месеца за корупция.

50-годишният съпруг на принцеса Кристина се е явил днес сутринта в затвора в Бриева, който се намира на 108 км. северно от Мадрид, в провинция Авила на автономната област Кастилия и Леон, обяви говорител на затворническата администрация.

Преди седмица Върховният съд на Испания осъди окончателно Урдангарин по обвиненията в данъчни и длъжностни престъпления, злоупотреба с държавни средства и с влияние, както и за измами. Той беше обвинени и в документни престъпления, но за тях беше оправдан.

Според обвинението Урдангарин е присвоил чрез своя фирма милиони еверо, които са били предвидени за хонорари за непроведени събития. Той е ръководил организацията Nóos, сред чиито функции е била и съдействие за развитието на спорта в Испания.

Върховният съд потвърди решението в частта, според която принцеса Кристина (52 г.) се е облагодетелствала от престъпленията на съпруга си и тя е осъдена да плати 136 950 евро, като намали глобата на предишната инстанция, която беше 265 000 евро. Разследването започна преди 10 години и доведе до абдикацията на бащата на Фелипе – Хуан Карлос, а едва миналата година отпаднаха обвиненията срещу принцесата в съучастие.

Иняки Урдангарин е бивш хандбалист и има участие на три Олимпийски игри. През 1996 г. и през 2000 г., когато вече е и капитан на испанския отбор, той печели два пъти бронзов медал на игрите.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Читател
Читател
18 юни 2018 13:38
Гост

Интересното е, че принцесата и баскът Иняки от много отдавна живеят в Швейцария и той можеше въобще да не се появява нито за делата, нито за затвора. Но, да – друг свят, други хора.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 13:16
Гост

Принцеса Кристина дали наистина не се е досещала, че има нещо гнило?

Анонимен
Анонимен
18 юни 2018 13:12
Гост

Така е в цивилизованите държави. Поемаш си отговорността, независимо от поста, който заемаш, или роднинските ти връзки.

Минувач
Минувач
18 юни 2018 13:12
Гост

А тук кога ще се преустанови корупцията по високите етажи?