Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са окончателно осъдени да платят 100 000 лева на родителите на починало дете, на което е било отказано лечение в чужбина заради дискриминация.

Това реши Върховният административен съд (ВАС), който за втори път разгледа делото, заведено от родителите на починалото дете, показа проверка на „Лекс“. Съдебната им битка продължи 5 години, след като Административният съд в Пловдив на два пъти осъди МЗ и съществуващия тогава Фонд за лечение на деца да обезщетят родителите, но ВАС веднъж върна делото за ново разглеждане.

Миналата година съдът в Пловдив отново прие, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която се явява правоприемник на Фонда за лечение на деца, който беше закрит през април м.г.

Дъщерята на ищците е родена през 2007 г. и още на следващата година е била диагностицирана с остра лимфобластна левкемия. На детето са били проведени химиотерапия и поддържащо лечение, но в началото на 2011 г. бил установен рецидив на заболяването. Лекар съобщил на семейството, че следва да бъде проведена тежка химиотерапия, чиято цел е да доведе до ремисия на заболяването, за да може да се направи трансплантация на хемопоетични стволови клетки. На 13 април 2011 г. обаче Общественият съвет към Фонда за лечение на деца постановил отказ за подпомагане на момиченцето за трансплантация в чужбина. Мотивът за отказа бил, че семейството има и по-голяма дъщеря, която, като кръвен роднина, е напълно съвместима с детето. В същото време фондът е подпомогнал лечението на друго дете в аналогична ситуация и различното третиране е било единствено заради сестрата на момичето. Отказът на фонда бил мотивиран и с това, че то е било в ремисия, но това не е било вярно. Едва след набиране на пари от дарения и след като семейството е заминало за Италия, състоянието му там било стабилизирано за кратко, но през 2012 г. момиченцето починало.

Още през 2013 г. Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) установи, че с отказа си да финансира и организира лечението в чужбина, Фондът за лечение на деца е дискриминирал момичето по признак „лично положение“, който се изразява в това, че има сестра и само заради това обстоятелство е било третирано по-неблагоприятно от посочено за сравнение друго дете с такова заболяване.

След това и съдът прие, че изначалната вина на министерството е в бездействието му, че не е приложило приетата Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки 2007-2013 г. Програмата предвижда да бъдат създадени нужните условия в България да се извършва качествено лечение на пациентите с онкохематологични заболявания, чрез подсигуряване на необходимия брой донори на костен мозък за нуждите на страната ни и натрупването на достатъчно количество генетичен материал в обществената банка за стволови клетки от пъпна връв. Ако това е било изпълнено, вероятно нямаше да се стигне и до неравното третиране от страна на фонда, приема КЗД, а съдът е съгласен с извода и пише, че е налице неделима вреда, която обуславя и солидарна отговорност. Първата инстанция прие за справедлив и размера на обезщетението от 100 000 лева, като в решението беше подчертан изключителният интензитет на преживените от родителите мъка, тъга, безсилие, стрес, страдание и притеснение, че не са могли да помогнат на болната си дъщеря, гняв, безнадеждност, безпомощност и обреченост.

Съставът на ВАС с председател и докладчик Панайот Генков напълно споделя изводите на съда в Пловдив, като подчертава, че държавата, чрез Министерството на здравеопазването, е длъжна да изравни възможностите за лечение на всички деца с онкохематологични заболявания с тези на останалите членове на обществото. Според ВАС от събраните по делото доказателства категорично се установява, че е налице връзка между описаното бездействие на МЗ и отказа от финансово подпомагане за лечението на детето в чужбина.

Съдът цитира като правилно и решението на КЗД, в което е прието, че починалото момиченце е било дискриминирано по признак „лично положение“ заради сестра си.

„Починалото дете на ответниците по касация е било лишено от възможност да получи адекватно лечение както в България, така и в чужбина, като свидетели на това бездействие са нейните родители. Изложеното в мотивите на съда в тази връзка се споделя напълно от настоящия касационен състав на ВАС, поради което не е необходимо да се приповтаря“, пише в решението на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 22:42
Гост

Няма морал, култура и цивилизованост, има варваризъм

Безименен
Безименен
10 септември 2020 20:28
Гост

А кога ще бъде търсена наказателна отговорност за подобни действия, в причинно-следствена връзка с погубен детски живот.

Петър
Петър
10 септември 2020 12:17
Гост

Национална програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки 2007-2013 г. се създаде, за да се помага на болните, а не да не се спазва.

Коко-Роко
Коко-Роко
10 септември 2020 11:50
Гост

Много често някои забравят, че на първо място са хора … за тия, които сега за наследили Фонда за лечение на деца в чужбина трябва да имат в стаите по един празен детски ковчег, за да знаят каква отговорност носят!

Позор
Позор
10 септември 2020 11:23
Гост

Да гледаш как детето ти умира заради нечие бездействие…

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 11:10
Гост

Поредното доказателство, че здравеопазването ни е под всякаква критика.

Гери
Гери
10 септември 2020 11:20
Гост

Гледат те само в джоба. Нямаш ли стедства- до тук си.

Hristina
Hristina
10 септември 2020 10:56
Гост

Парите няма да върнат детето.😩

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 10:42
Гост

С наливането на пари проблем няма, но, виж, с мъдрото, с човешкото и работещо решение… там се късат нещата.

Чичо Сам
Чичо Сам
10 септември 2020 10:43
Гост

To това разделя обикновено и успешните от паразитиращите държави.

wtf wtf
wtf wtf
10 септември 2020 10:42
Гост

Поредно доказателство, че тази държава не се грижи за гражданите си. Да постъпиш така с дете е зверство. Не знам как спят тези от фонда

къде живеем!
къде живеем!
10 септември 2020 10:36
Гост

Когато четеш подобни истории се чудиш кога живееш – в 19 век ли? Къде живееш – в най-бедна държава от третия свят ли или в държава, в която премиерът спи с пачки с евро до главата

SlimK
SlimK
10 септември 2020 10:34
Гост

Що за човек трябва да си, за да откажеш? Що за държава трябва да е тази, която не осигурява тези грижи поне за децата?

Ivo
Ivo
10 септември 2020 10:40
Гост

A, колкото и грозно да звучи, в крайна сметка дори е по-евтино или равносилно за „държавата“ да плати за децата, отколкото след това да обезщетява родителите им.

Ивайло
Ивайло
10 септември 2020 10:44
Гост

Не може да се измерват парите, говорим за човешки живот, който е безценен

123
123
10 септември 2020 10:33
Гост

За съжаление тези обезщетения не дисциплинират отговорните, тъй като не ги плащат лично, а са за сметка на всички ни.

Отврат
Отврат
10 септември 2020 10:30
Гост

Не знам дали след закриването на фонда нещата са се подобрили, но явно от него не е имало много полза. Трагедия е това.

Чочо
Чочо
10 септември 2020 11:20
Гост

Навсякъде се мери с двоен аршин.

ала бала
ала бала
10 септември 2020 10:26
Гост

Уважаеми администратор на сайта, моля цитирайте дело и решение като номера

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 10:32
Гост

Има линк с решението в края на материала

65432
65432
10 септември 2020 10:26
Гост

И това дело се качва и връща по инстанциите с години?! Вместо незабавно да бъдат осъдени и да платят, това е най-малкото, което може да бъде направено за родителите

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 11:21
Гост

За това хората нямат вяра в правосъдието ни.

чудовища
чудовища
10 септември 2020 10:25
Гост

Изроди! Да постъпиш така спрямо който и да е човек е чисто убийство, а спрямо дете е чудовищно

Гост
Гост
11 септември 2020 13:39
Гост

Никой тук няма представа КОЙ взема решенията за лечение в чужбина. Ама дайте да плюем по фонда и по администрацията.. И ковчези, и простотии!!!Царе на безпочвените гръмки квалификации!!
Ако лекари специалисти се произнесат, че може да се лекува в Бг, на какво основание Фонда ще издаде разрешение?!