От утре хората над 65 години ще могат да пазаруват по-късно и по-дълго от двучасовото ограничение, наложено им в момента от здравния министър Костадин Ангелов.

Днес той издаде нова заповед, според която само възрастните ще пазаруват в хранителните магазини от 13,30 до 16,30 ч. В аптеките пък ще имат два „коридора“ – от 8 до 10 ч. и от 13,30 ч. до 16,30 ч. През останалото време хората над 65 години също ще могат да ходят по магазините и аптеките, но сега просто имат запазени часове само за тях.

Предишната заповед на здравния министър с ограниченията за пазаруване остана в сила само два дни, след като той я издаде в четвъртък. Според нея възрастните можеха да пазаруват в магазини и аптеки само от 8 до 10 ч. Веднага последваха негативни реакции, а днес и омбудсманът Диана Ковачева призова забраната да бъде отменена. Здравните власти пък поискаха време, за да видят как действа новата мярка.

Предписанията – по телефона или на имейл

Хората, за които има издадени предписания, че подлежат на задължителна карантина или изолация, да бъдат уведомявани по телефона или по имейл. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от шефката на парламентарната група Даниела Дариткова.

С тях тя предлага да бъде пренаписан чл. 61 от ЗЗ, като основната промяна е за предписанията (пълния текст на законопроекта виж тук).

Предвижда се, че за издадените предписания се съобщава по реда на чл. 18а, ал. 1-6 от Административнопроцесуалния кодекс или по два други начина. Първият е, чрез устно уведомяване на посочен от човека телефонен номер, което се удостоверява писмено с подпис на извършилото го длъжностно лице. Писменото удостоверяване се прилага към преписката и на адресата се съобщава, че може да получи предписанието лично след изтичане на срока на изолацията или на карантината. Докато тя трае предписанието може да се получи само чрез упълномощено лице. Предписанието се смята за връчено от деня на устното съобщаване.

Вторият начин на съобщаване е чрез изпращане на съобщение на посочен от лицето електронен адрес или телефонен номер. Тук също важи правилото, че човек може да отиде да си получи предписанието лично едва след изтичането на карантината. Но има друго условие, за да се приеме то за връчено – „адресатът да изпрати потвърждение за получаването му чрез обратно електронно или кратко текстово съобщение“.

„Към момента, непрекъснато нарастващият брой заразени лица поставя в невъзможност РЗИ своевременно да изолират положителните лица и да карантинират техните контактни лица. Забавяне в известяване на засегнатите лица и връчване на предписания се наблюдава в различни региони на страната, в зависимост от регистрираната ежедневна заболяемост и предстои да обхване цялата страна, с което да се превърне в общонационален проблем“, пише Дариткова в мотивите към предложението си.

И обяснява, че се цели да се прекъсне разпространението на заразата.

„Основни причини за предприемането на законовите изменения са както регистрираните средно на ден около 4 000 новозаразени с СOVID-19 лица в страната, така и хроничният кадрови недостиг в РЗИ, натрупан през последните години, което възпрепятства прилагането на противоепидемични мерки“, посочва Дариткова.

С внесения от нея законопроект се правят промени в Закона за електронните съобщения. Както е известно, при въвеждането на извънредното положение в чл. 251 б от него беше предвидено, че т. нар. трафични данни трябва да се пазят и за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация и лечение“.

Сега Дариткова предлага лечението да отпадне като основание за съхраняване на данните от клетките на мобилните оператори.

Изменението обаче може да се окаже безсмислено, тъй като се очаква във вторник Конституционният съд да се произнесе именно по тази разпоредба и да я „отмени“.

Със законопроекта се предлагат и изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се създава възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да забрани за определен срок износа на лекарства. „Предвид нарастващата заболяемост и разпространението на болестта сред населението е възможно да възникне недостиг или липса на лекарствени продукти, поради което е необходимо да се регламентира законов механизъм, който да гарантира осигуряване на непрекъснатост при лечението на българските граждани“, обяснява Дариткова.

За нарушаване на забраната тя предлага глоба от 50 000 лв. до 100 000 лв., а при повторност на нарушението санкцията скача на от 100 000 лв. до 150 000 лв.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Advokat
Advokat
14 ноември 2020 14:10
Гост

Няма нужда от часове, защото нуждата на хората от различни възрасти е различна. Може ли болен да чака час за аптека или човек за храна пред магазин и да не го пуснат? Стига щуротии, можем и сами да сме толерантни.

анонимен
анонимен
13 ноември 2020 23:54
Гост

Мерките накратко: Маските от полунощ са задължителни за деви, везни и водолей, както и за шофьори на „Волво“, с изключение на тези, които носят зелени чорапи. Това важи за часовете 18.00 до 21.30 с изключение на хората с „Ауди“ и регистрация завършваща на 17. Ако къщата ви е в жълт цвят – нямате право да излизате, освен ако не се намира от дясната страна на улицата. Тази забрана отпада, ако има паркинг отпред. Ако има повече паркоместа, забраната отпада, освен ако мястото за паркиране не е предвидено за инвалиди. Жените имат право да напускат домовете си само ако са омъжени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2020 20:26
Гост

Уникални глупости! Празна работа, дрънканици безкрай, никаква сериозна критика, нищо градивно, нищоговорене, типично за либерално, анархистично, социалистическо, неразбрано, троцкистко, тъпо мислене. Типично за пост- соц. крив псевдо интелектуалец! Пълна щета!

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
13 ноември 2020 20:50
Гост

Недейте така, колеги. Всичко е съгласувано с принципала, да се свети името му на св. Бойко Златокюл.
Изгледах видеото с джипката от вчера с Балтов и новото здравно недоразумение – министъра. Култов клип. Просто не е жив за съжаление Алеко Константинов, иначе за новата книга би имало достатъчно случки. Боко ще ми липсва, ако не е премиер, никога на сме имали толкова умен и всеобхватен космополит. Мислете за асфалт и маркировка, за да се разсеете от тая пандемия /китайския вирус/. За останалото мисли Боко. Все пак сме в Абсурдистан.

Пижо
Пижо
14 ноември 2020 10:58
Гост

Стига с тия фиксации! Утре като не е Бойко, ще бъде Пешо и пак така ще бъде. Другаде е заровено ключето от бараката – в чипа на българина. За неговото препрограмиране, той трябва да се откаже най-вече от всезнаковщината и тарикатлъка, което едва ли някога ще се случи.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2020 20:30
Гост

И ти си уникален глупак!

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 19:09
Гост

Нямам думи. Сега бабите ще тичат до аптеката да купят лекарство на бебето, защото майката няма да я пуснат. Ега ти уродите. Няма нужда от часове, толкова е просто. ОСТАВКА

Адвокат
Адвокат
13 ноември 2020 18:46
Гост

Голямо смятане ще почне сега. Махна ограниченията за старите, сложи на младите. Абе, оставка, боклуци!

Златимир
Златимир
13 ноември 2020 18:44
Гост

Дано няма напрежение пред магазини и аптеки, макар това да ме съмнява. Опредлеено този път очаквам напрежение от младите

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 18:43
Гост

Определено по-добре от предните наредбуи

12345
12345
13 ноември 2020 18:43
Гост

Е, няма угодия то е ясно, Хейтърите ще си хейтят. Герберите ще се кефят, но всъщност цялата история с коридорите е тъпа. Важното е да не се трупат хора, а за това трябва да следят самите магазини и аптеки, туй то – без значение на пол, възраст, раса и сексуална ориентация 🙂

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 18:43
Гост

Абе трябваше от 8 ( да го кажем 9, защото супермаркетите масово отварят в 9) до 12 да е само за пенсионери. 3 часа белким им стигнат

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 18:42
Гост

Означава ли това, че през това време няма да пускат младите да пазаруват. И дали те ще запомнят тези ограничения, това е въпроса.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 18:42
Гост

Да се надяваме, че това ще е достатъчно време за възрастните хора да се справят. Белким съумеят.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2020 18:41
Гост

Пълна пародия са тия мерки и си личи, кой не мисли преди да ги създаде. Защото ако се мислеше щяха да знаят, че наредба от 8 до 10 е нелепа.

Димитрова
Димитрова
13 ноември 2020 18:41
Гост

Това с часовете, като програма на БНТ, до 16:10 е за да може белким до 16:30 да излязат от магазините или за какво?

Руменов
Руменов
13 ноември 2020 18:40
Гост

Как го пресметнаха, че ще е до 16:10? На база на какви наблюдения и мна какви анализи? Защо не е 16 или 16:30? Нищо не пречеше и до 16:30 да е.

Саливерстров
Саливерстров
13 ноември 2020 18:40
Гост

Добре бе, защо не мислят преди да ги пишат тия наредби. Онзи ден още можеха дая въведат така съставена наредбата. Какви са тия опити айде само от 8 до 10, айде после от 13:30 до 16:10

дедов
дедов
13 ноември 2020 18:39
Гост

Сега пък ново 20 – младите не могат да пазаруват следобяд… Бедни ми Костадине, бедни ми Ангелов, що прайш тъпотиии

Абагард
Абагард
13 ноември 2020 18:39
Гост

Добре е. Има повече смисъл в така направените наредби

OMG
OMG
13 ноември 2020 18:38
Гост

Тоя министър е бетер премиера си, проба-грешка всеки ден.