Продължаването на по-строгите мерки срещу коронавируса до 31 януари 2021 г. ще бъде съпроводено и със стриктен контрол по големите магазини, за да не се получават струпвания и опашки по празниците, каквито бяха наблюдавани в последните седмици.

Това обяви здравният министър Костандин Ангелов на седмичния брифинг на министерството, като уточни, че окончателната му заповед за продължаването на ограниченията ще бъде готова до края на деня.

Очакванията са с нея да бъде удължено затварянето на моловете, заведенията за хранене и забавления и спортните зали, което първоначално беше въведено до 21 декември. Днес Ангелов потвърди, че е взето решение от 4 януари да бъде разрешено само на децата да тръгнат на ясли и градини, както и учениците до 4 клас да започнат да посещават училищата. Не е сигурно единствено дали ще бъдат отворени кината на 30% заетост, както и музеите и галериите, като това ще бъде решено днес.

След като моловете и заведенията останат затворени по празниците, очакванията са риск от повече струпвания да има пред големите вериги магазини.

„Много внимателно ще наблюдаваме какво се случва с мерките. Аз ви гарантирам, че в това, което предстои, ще видите цялата сила на държавата. Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки“, каза Ангелов и обясни, че мобилни групи ще извършват постоянни проверки и ще реагират на всички получени сигнали.

„Там, където има неспазване на мерките, тези места ще бъдат много бързо затворени“, увери здравният министър.

Решението да бъдат отворени ресторантите към хотелите, но с ограничение да се ползват само от настанените там и при въведен вечерен час, Ангелов обясни с това, че министерството следи и за психическото здраве на хората. По думите му, сега могат да се ползват хотелите в зимните курорти и така хората да се откъснат от изолацията вкъщи.

Според Ангелов продължаването на по-тежките мерки до 31 януари се налага, защото спадът в заболеваемостта е много малък, а смъртността продължава да е висока.

„Категорично не сме доволни от тези данни“, каза още министърът и подчерта, че леката тенденция за спад все още дори не се е усетила в болниците, като положението с леглата в Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Русе, Ямбол, Сливен, Пазарджик и Ловеч е притеснително.

На днешния брифинг стана ясно още, че се очаква до края на годината да започне и ваксинацията в България, като вероятно първата одобрена в ЕС ваксина ще бъде на „Пфайзер“ и това ще стане още следващата седмица.

„Ваксините вече се задават, затова трябва да сме още по-мотивирани да се запазим здрави, да спрем тази агония в икономиката, училищата, здравните заведения и в психиката на хората. Призовавам всички да се ваксинират, колегите да бъдат компетентни и да се запознаят с ваксините, защото от всеки лекар се очаква да бъде последна инстанция и той да каже на пациентите си, че това е начинът да се преодолее тази криза и коя е подходящата ваксина. Да бъдат достойни за очакванията на техните пациенти“, призова и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 19:10
Гост

Цялата сила на държавата трябваше да я видим например за неща като шкафа на тиквата, осемте джуджета и т.н. А не като терор срещу собствения си народ бе, профан Ангелов! Герберастче послушно!

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 17:40
Гост

Не се заричай, защото можеш да останеш с пръст в устата

ала бала
ала бала
17 декември 2020 12:30
Гост

“Цялата сила“ на държавата я видяхме вече – отделения без лекари, пациенти които чакат пред входовете на болниците и там си умират, сестри със заплати от 500 лв., липса на линейки а през това време Шкембе войвода и Боко Тиквата купуват кораби и самолети за много милиарди – само че с кораби и самолети, пациенти не се транспортират

Джулка
Джулка
17 декември 2020 12:18
Гост

Призовавал всички да си сложат ваксина-подпиши ми договор,че ако стане нещо ще ми пратиш 10 млрд и може и да се замисля! Дотогава-д**@й супичката госпожа ботокс!!!

DDDDDDDD
DDDDDDDD
17 декември 2020 12:06
Гост

Доколкото съм чел психилогията на педалите е точно такава- да демонстрират сила, със злоба! Ангелов, върви да те опъва Карамазов. За това явно само ставаш

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:02
Гост

А защо се стигна до тук? Заради тези, които пренебрегнаха опасността.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 22:08
Гост

Стигна се дотук, заради едни герберасти, които искат да усвоят едни ЕС пари за борба срещу ковид, и надуха стъкмистики с болни, и насадиха истерия. И плащат на такива като теб да им прокарват тезата по форуми.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:58
Гост

Според мен нещо грешно има в прилагането на тия мерки, но да видим

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:58
Гост

Затягането на мерките беше неизбежно след тази статистика на заразените.

Мда
Мда
17 декември 2020 12:06
Гост

Кой ще провери статистиката, се пита в задачката?

Неман
Неман
17 декември 2020 11:57
Гост

Мерките са смотани и сега ще ни създадат такива проблеми преди празниците, че не ми се вярва

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:57
Гост

Сега ли се сетихте за цялата сила на държавата? А като отхлабихте мерките преди време.

Димитриев
Димитриев
17 декември 2020 11:54
Гост

Да си гледат работата. Аз съм си на село и си ям домашните луканки. Ходя в малките магазини в селото, където ако ще свинкя у джамия да влезе мерки и коридори няма. Следователно и опашки няма!

Vergi
Vergi
17 декември 2020 11:55
Гост

Тези мерки се отнасят за големите магазини и големите градове. Ясно е, че в градчета с по 3-4 хиляди души, никой няма да следи стриктно има ли мерки или не и дали се спазват. Та на тия места може и ез колани да си караш колата. Всеки си го кара през просото!

Цецо К
Цецо К
17 декември 2020 11:57
Гост

Затова сме и на този хал… Същото както можете да се сетите и сама, важи и за кварталните магазинчета примерно в София. Кой ще ти следи какво се случва или в Бургас в Долно Езерово! Или примерно Владая в София. Откъснати места, въпреки, че са близо до голям град и са техни квартали, а същото се отнася и за големте квартали в големите градове. Между блоковете някой много ще те гледа дали спираш хората без маски на входа на магазина

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:54
Гост

Харесвах Костандин Ангелов, но последно време започна жестоко да ме изнервя и да ме фрустрира!

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 11:53
Гост

Когато едни прости хора започнат да се месят в държавните дела и да вземат решения – така става!

Asparuhov
Asparuhov
17 декември 2020 11:53
Гост

Мерките досега бяха скапани. Сега ще ги стягате още. Каква строгост на държавата ще усетим? Да не знаем по кое време да идем да си напазаруваме. После защо имало опашки

Радев
Радев
17 декември 2020 11:51
Гост

Опашките по магазините се получават от това, че направихте коридори, които видимо старците не използват. В резултат никой не ходи в магазините от 14 до 16 часа и всички се изсипват в 16. Става мазало.

Asparuhov
Asparuhov
17 декември 2020 11:52
Гост

Това слушах да си говорят онзи ден продавачките на щанда за месо в Кауфланд. Изнервени и бързат, защото вътре е като за подготовката за Нова година, с разликата, че е 16. декември!