Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е осъдена да плати обезщетение от 3 000 лева на 9-годишно момиче, на което закритият вече Фонд за лечение на деца е отказал да плати жизненоважна и скъпа операция, въпреки сключен договор за подпомагане.

Това съобщи адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова. Тя обяснява, че отказът на фонда да плати парите за лечението е бил мотивиран с това, че частната болница, където е трябвало да бъде извършена операцията, не е провела обществена поръчка за доставката на нужното медицинско изделие.

„Казусът беше „Параграф 22“. Защо? Защото Фондът за лечение на деца беше издал заповед за изплащане на парите, т.е те бяха разрешени за плащане, но не желаеше да ги преведе за лечението на детето, защото няма проведена обществена поръчка. Болницата не можеше и не беше длъжна да провежда обществена поръчка, защото просто така пише в закона… Да откажеш да изпълниш свое законово задължение и по този начин да подложиш едно малко дете на подобно мъчение, е ужасно. Да принудиш родителите да търсят близо 100 000 лева за спасението на детето си – абсолютно бездушие“, коментира адвокат Шаркова.

Става дума за случая на 9-годишната Самуела Куриян, която трябваше да бъде оперирана в началото на 2017 г., тъй като страда от тежко гръбначно изкривяване. След като фондът отказа да преведе 96 000 лева за операцията за поставяне на импланти, родителите на детето събраха сумата след дарителска кампания и операцията беше успешно извършена, но няколко месеца по-късно.

През февруари 2017 г. със заповед на директора на фонда е било разрешено финансовото подпомагане на детето с 93 600 лева, за което е сключен и договор с родителите. След това обаче фондът отказва да изплати парите с мотива, че частната болница, в която е трябвало да бъде извършена операцията, не е подала декларация, че медицинските изделия са закупени след проведена обществена поръчка. Такова изискване имало в отменения Правилник за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“.

Делото срещу НЗОК, като правоприемник на фонда, е заведено миналата година, а семейството на детето е поискало обезщетение от 10 000 лева заради причинени неимуществени вреди от бездействие.

В исковата молба се казва, че неизпълнението на договора е незаконосъобразно, тъй като не може конкретна разпоредба от подзаконов нормативен акт да противоречи на нормативен акт с по-висш ранг, какъвто е Законът за обществените поръчки, както и е недопустимо при приключила процедура и влязъл в сила индивидуален административен акт, фондът да изисква документи, които е трябвало да поиска по-рано.

„В резултат на това незаконосъобразно бездействие детето Самуела в продължение на няколко месеца продължава да търпи негативните последици от изкривяването, да усеща болки и да се страхува за живота си, както и са му причинени неимуществени вреди, изразяващи се в тревоги, болки и страдания, свързани с несигурността от предстоящата операция – дали ще се състои, дали родителите ѝ ще съберат средства навреме и преди да се е случило нещо фатално“, се казва в молбата. В нея изрично е посочено още, че операцията е забавена до началото на юни 2017 г., което е довело до допълнително влошаване на състоянието на момичето, допълнителни болки и страдания, които едно дете на 9 години не заслужава да търпи.

Преди дни съдия Бранимира Митушева от Административен съд София-град (АССГ) е присъдила обезщетение от 3 000 лева, като признава за доказани претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснения и несигурност за детето.

„Следва да се отчете и обстоятелството, че тези вреди са такива по естеството си, че не могат да бъдат заличени, те не могат да бъдат отстранени така, както засягането на увреденото имущество може да се отстрани чрез заплащане на парично обезщетение. Понесеното телесно или душевно страдание не може по никакъв начин да се заличи впоследствие, нито пък да се замени с някакво напълно съответно на него обезщетение по вид и по размер“, пише съдия Митушева, но преценява, че искът на семейството трябва да бъде уважен само до 3000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пее Лили
Пее Лили
30 декември 2019 15:11
Гост

Не всичко е пари, приятелю.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2019 14:16
Гост

Да слагаш от двете страни на кантара живота на 9 годишно дете и провеждането на обществена поръчка е меко казано геноцид.

Сантяго
Сантяго
30 декември 2019 13:50
Гост

3000 лева!?!?! Това ми прилича на подигравка

Анонимен
Анонимен
30 декември 2019 15:05
Гост

При положение, че си похарчил 100 000, а си поискал само 10% за нанесени вреди.

Моника
Моника
30 декември 2019 13:47
Гост

Ееее, тия във фонда съвсем са се олели. Липсата на човещина е повсеместна.

Това е то
Това е то
30 декември 2019 13:43
Гост

Поредното доказателство, че живеем в кочина и всеки, ако може, се спасява както намери.

анонимен
анонимен
30 декември 2019 14:00
Гост

Живеем в кочина, а ние сме прасетата, чакащи финалното заколение. Вместо да се направи нещо

Анонимен
Анонимен
30 декември 2019 15:13
Гост

Свинщината е повсеместна. И това е така, защото всеки се е свил в черупката си и само цъка с език на чуждото нещастие.

Ужас
Ужас
30 декември 2019 13:41
Гост

Хубаво го закриха, ама сега нещата едва ли са по-добри.

olele
olele
30 декември 2019 13:33
Гост

За съжаление това не е първият подобен случай. Бездушието на ония във фонда, които са повече чиновници, отколкото лекари, е потресаващо. Родителите са оставени сами да се борят с набирането на средства, за да помогнат на децата си.

Владислав
Владислав
30 декември 2019 13:12
Гост

И като не може да оцени страданието, как реши, че пък 10 000 лева са много?

Възмутен
Възмутен
30 декември 2019 13:12
Гост

Дано обжалват, искът съвсем не е прекомерен.

in ВАС we trust
in ВАС we trust
30 декември 2019 13:42
Гост

3000 лв. са изключително ниска компенсация за стреса, че може и да не съберат сами парите и детето има шанс да се оправи, а гадната ни държава го е прецакала. Дано във ВАС има повече справедливост!

срам
срам
30 декември 2019 13:11
Гост

Това е част от цялостния геноцид! Над деца!

Анонимен
Анонимен
30 декември 2019 15:08
Гост

И после ще ми правят статистики за отрицателен прираст и висока смъртност. Размърдайте се ТЪРТЕИ!

Анонимен
Анонимен
30 декември 2019 15:10
Гост

Не им пука. На тази държава и едно дете на семейство й е много. Как се облича, храни и не дай си Боже лекува?