За три месеца държавата е платила 173 500 лв., за да обезщети пострадалите от бавно правосъдие. Това става ясно от решение на Министерския съвет, с което днес сумата беше възстановена на Министерството на правосъдието.

То вече е платило на гражданите, разглеждането на чиито дела е надхвърлило разумния срок.

Всички тези случаи са проверени от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Той има 6 месеца, за да разгледа заявленията на гражданите и юридически лица, които твърдят, че са пострадали от бавно правосъдие. И ако установи, че това в действителност е така, ИВСС предлага на министъра на правосъдието Цецка Цачева да сключи споразумение за изплащане на компенсация.

От инспектората регулярно съобщават за най-драстичните случаи на бавно правосъдие, на които са се натъкнали при проверките си. Така наскоро от там огласиха, че дело за кражба на три крави се е точило над 22 години.

Друг от последните случаи беше за дело за хулиганство – за два мъже вилнели в столично заведение, което се е проточило близо 10 години. Като от инспектората установиха как всички институции по веригата от разследващия полицай до съда не са си свършили работата както трябва, за да се стигне до забавянето на делото.

За предходните три месеца – от април до юни, държавата плати 171 500 лв. Така се очаква тази година сумата, която бавното правосъдие ще струва на държавата (без да се броят делата по Закона за отговорността на държавата, където присъжданите обезщетения са значително по-големи) да надхвърли 500 000 лв.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой
Някой
31 октомври 2018 13:01
Гост

Същото е и с делата в Страсбург, никакъв дисциплиниращ ефект нямат обезщетенията.

Бонд
Бонд
31 октомври 2018 13:00
Гост

Не мога да разбера защо когато една власт – съдебната, се издъни, друга власт – изпълнителната, й плаща сметката. Нали има разделение на властите?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
31 октомври 2018 15:00
Регистриран

Разделението на властите е фикция/по дефиниция нещо невярно/.Съдебната брани изпълнителната и законодателната, затова изпълнителната им плаща сметките,а народа плаща на всички.Какво още не сте разбрали-че сте глупака , или че сте умника в схемата.Мъдреците отиват при медиатор и сключват споразумения, а глупците искат да бъдат съдени.ВИЕ точно от кои сте…

Анчо
Анчо
31 октомври 2018 12:59
Гост

Абсолютна немърливост. Поредният пример за проточили се дела.

Гражданин
Гражданин
31 октомври 2018 12:58
Гост

Тези пари не трябва да ги плащаме всички ние – клиентите на правосъдието и данъкоплатци, а виновните за забавените дела, т.е. съдебната власт.

Анчо
Анчо
31 октомври 2018 13:22
Гост

А, те са по взимането, а не по даването.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2018 12:58
Гост

Лошото е, че това е за наша сметка.