В петък, 18 септември 2020 г. си отиде един от най-либералните и забележителни върховни съдии на САЩ – Рут Бейдър Гинсбърг. Смъртта ѝ неминуемо ще доведе до промяна в насоката на решенията на Върховния съд на САЩ, в битка между републиканците и демократите кой да замести съдия Гинсбърг и в стремеж това да бъде съдия, избран от президента Доналд Тръмп, което ще доведе до доминиране на съдии с консервативни възгледи във Върховния съд.

Загубата на съдия от ранга на съдия Гинсбърг не е загуба само на една нация, но и загуба на световната правна общност. Решенията на Върховния съд на САЩ имат значение не само за американския народ. Те се следят и цитират от други национални съдилища и международни трибунали. Те определят насоката на развитие не само на САЩ, но и на много други държави и законодателства, източник са на мъдрост, ценности и справедливост, вдъхновение са за много юристи по света. Понякога те определят и световната история – нека не забравяме, че през 2000 г. Върховният съд на САЩ реши резултата от президентските избори между Джордж Буш и Ал Гор.

Аз имах честта да наблюдавам на живо заседание на Върховния съд на САЩ през януари 2020 г. и да видя отдалече съдия Гинсбърг – дребна и крехка жена, почти загубена в огромния съдийски стол, но с ясен и силен глас докато задаваше въпроси към адвокатите по делото. Да бъдеш адвокат, който се явява пред Върховния съд на САЩ, изисква изключителна подготовка и компетентност.

По време на заседанията адвокатите са подлагани на множество въпроси по правото от 9-имата съдии. Обикновено всяка страна разполага с 30 минути за въпроси и отговори, като тези дискусии се следят от правната общност като източник на знания и вдъхновение, а след заседанията в много правни университети се провеждат дискусии по разглежданите дела и се правят прогнози как върховните съдии ще решат делото въз основа на задаваните от тях по време на заседанието въпроси. Заседанията на ВС се излъчват чрез аудио, а по време на COVID-19 пандемията – чрез YouTube, като съдиите не спряха да заседават и изслушваха страните по телефона.

Обикновено за хората се говори добро едва след като ги загубим. Но съдия Гинсбърг беше изключително уважаван и подкрепян съдия още приживе. Знаеше се, че тя боледува от рак и много нейни поддръжници – обикновени американци, университетски преподаватели, студенти, живееха с новините за нейното здравословно състояние, радваха се когато беше в ремисия, молеха се да запази здравия си дух и да продължи да работи, за да се запази балансът между либералните и консервативните възгледи в съда.

Бидейки наясно какво значи смъртта ѝ за разпределението на гласовете във Върховния съд,  ден преди да почине съдия Гинсбърг е издиктувала на своята внучка Клара следното изявление „Моето най-пламенно желание е да не бъда заменена докато не бъде избран нов президент“.

От началото на мандата си през 2016 г. президентът Тръмп е назначил двама съдии във Върховния съд. Ако назначи трети съдия, той ще стане вторият президент на САЩ заедно с Ричард Никсън, който за един 4-годишен мандат назначава трима върховни съдии. Преди смъртта на съдия Гинсбърг гласовете във Върховния съд на САЩ се разпределяха 4 на 5 в полза на консервативните възгледи, като понякога председателят на съда, Джон Робъртс, считан за консерватор, подкрепяше либералните съдии. И този състав на съда се считаше за един от най-консервативните, които Америка някога е имала.  Но не може да не се посочи, че дори консервативен, именно този съд през последните години разреши гей браковете във всичките 50 щата. Как ще се развият събитията в следващите седмици до президентските избори на 3 ноември предстои да видим, но нека почетем съдия Гинсбърг и си спомним коя беше тя.

Определят я като икона за жените, които се борят за своите права, като защитник на правото на аборт, на равенството на половете, както и носител на много прогресивни идеи във Върховния съд, където служи 27 години. Тя е втората жена върховен съдия в САЩ. Родена е през 1933г. в бедно еврейско семейство в Бруклин, Ню Йорк. Завършва право в университета Колумбия в Ню Йорк, първа по успех в класа си, след като е вече омъжена и има дете. Работи последователно като съдебен служител, преподавател вкл. и в Колумбийския университет и съдия в Апелативен съд в окръг Колумбия. Назначена е за върховен съдия на САЩ през 1993 г., номинирана от президента Бил Клинтън и одобрена от Конгреса на САЩ. Тя бързо се превръща в един от най-уважаваните съдии, чиито остри възгледи и особени мнения в последния консервативен Върховен съд я превръщат в изразител на либерални идеи и феминизъм. Когато я питат за смисъла на особените мнения, които пише по решенията тя посочва: „Особените мнения говорят на бъдещите поколения. Не мога просто да кажа „Моите колеги грешат и аз бих го решила по следния начин“. Особените мнения се превръщат в решения на съда и постепенно с времето възгледите на съдиите с особено мнение се превръщат в доминиращи възгледи“.

Известна е също с решенията, които пише като докладчик по делата, с които е отменена политиката на Военния институт на Вирджиния да приема само мъже (United States v. Virginia), потвърдена е политиката на Мичиганския правен университет за установяване на квоти за прием на студенти от малцинствата (Grutter v. Bollinger), признато е правото на хората с психични увреждания да се интегрират в обществото, вместо да бъдат настанявани в институции (Olmstead v. LC).

Известна е също, че задава най-тежките и провокативни въпроси по време на пледоариите във Върховния съд, които впоследствие вдъхновяват горещи дебати сред юристите. Наричат я и Жената Чудо, която за 25 години, въпреки борбата с рака от 1999 г., не е пропуснала нито едно заседание във Върховния съд. За първи път пропуска съдебно заседание през януари 2019 г. заради поредна операция, но пак се връща на работа и отказва да се оттегли. Работи усилено до смъртта си на 87 години.

И нека да завърша с думите на съдия Гинсбърг от обръщението ѝ към студентите от Университета Браун през май 2002 г.: „Докато следвате вашата пътека в живота, оставяйте следи. Така както други са положили основите на пътя за вас, така и вие трябва да помогнете на тези, които ще последват вашия път. Изпълнете своята роля по начин да помогнете да се промени обществото така, че да бъде добре за здравето и благосъстоянието на поколенията, които ще бъдат след вас“.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Advokat
Advokat
22 септември 2020 21:26
Гост

Поклон пред паметта на велик правник, допринесъл за развитие на правото в световен план!
Благодарности на автора за вдъхновяващата статия-думи, които те вдъхновяват!

The Grey Knight
The Grey Knight
22 септември 2020 16:59
Гост

Какви дитирамби за една либерастка пък и на всичкото отгоре чифутка. Зае…

Ненчо
Ненчо
21 септември 2020 22:04
Гост

Перфектна! Много български юристи има какво да научат от нея.

Оютимист
Оютимист
21 септември 2020 22:07
Гост

Дано и нашите юристин се грижат за здравето и благосъстоянието на поколенията, които ще бъдат след нас.

Заза
Заза
21 септември 2020 22:08
Гост

А, бе като гледам магистратите в спецсъдилищата…

Анонимен
Анонимен
22 септември 2020 1:20
Гост

Да не учат от нея по- добре българските юристи. Слава на Бог, че разумният човек винаги може да познае фаресейския квас по пресилените и крайни съждения. Те са очевадни – макар и мъртва нито е била толкова добра, нито нашите юристи са тооолкова лоши. Пълна глупост е да се създават човешки кумири, а това е любимо на неолибералите. Поредната глупост, която е против Закона Божий.

Нищо
Нищо
21 септември 2020 22:03
Гост

За мъртвият или добро, или нищо.

Бефамет
Бефамет
21 септември 2020 17:54
Гост

Остави големи следи, следи на дявола.

LSSAH
LSSAH
21 септември 2020 17:38
Гост

Като видя „либерал“ и спирам да чета. Явно е прокарвала и програмата на психично болните. Добре, че Тръмп ще назначи свой съдия.

Krasi
Krasi
21 септември 2020 16:48
Гост

И на мен не ми е мъчно за старата еврейка, прокарала куп античовешки, антиморални и амтихристиянски простотии чрез Върховния съд. Дано Тръмп прокара нов съдия до края на мандата. Иначе не е чудно, че бившата замка на бойкикев я хвали. Именно тези Луциферовски кръгове ги пращат в САЩ на специализации и им ги плащат. Жалко за промитите глави.

Калоян
Калоян
21 септември 2020 21:25
Гост

Е, нали именно за това Тръмп я избра. И той е един президент, да откършиш от него.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 16:24
Гост

Овации за страхотната статия както и поклон пред тази светла душа!
Дано занапред да има още като нея.
Браво на писателя за отдадената чест!!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 13:49
Гост

Съдия от градски съд да пише във възторг за човек, лобирал за гей браковете и унищожаване на традиционните християнски семейни ценности е смущаващо, но не е прецедент…особено ако същите бедни евреи от Бруклин са го разходили този българския съдия до САЩ или до други дестинации след което ПИШЕЙКИ СТАТИИ ЗА ВЪЗХВАЛА НА ЛИБЕРАЛНИТЕ (антихристиянски) ВЪЗГЛЕДИ му е тръгнало в кариерата… Вероятно починалата е била добър съдия, но без либералната й ориентация едва ли щеше да има точно такава кариера. …

Черен лебед
Черен лебед
21 септември 2020 12:42
Гост

Светла памет за починалата!

Но да попитам колко независим е българският съдия, написал статия, в която толкова демонстративно са изложени неолиберални политически тези?!
И не само той, но и тези съдии дето активно редят жалейки Из социалната мрежа. Много изкагащо, колеги, срам нямате.

Димитрова
Димитрова
21 септември 2020 11:11
Гост

Пълен професионалист. Чела съм за нея. Супер беше. Да почива в мир

Иванов
Иванов
21 септември 2020 11:11
Гост

Поклон. Благодарим за статията!

Сашо
Сашо
21 септември 2020 22:01
Гост

Благодарим на Лекс!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 11:11
Гост

Смятам, че такива хора са направо велики в своята професия и са натрупали много опит и дават прекрасни съвети за младите. Тя, Джобс. Великани

Тошков
Тошков
21 септември 2020 11:10
Гост

Поклон. Да почива в мир!

Севделина D.
Севделина D.
21 септември 2020 11:10
Гост

„Докато следвате вашата пътека в живота, оставяйте следи. Така както други са положили основите на пътя за вас, така и вие трябва да помогнете на тези, които ще последват вашия път. Изпълнете своята роля по начин да помогнете да се промени обществото така, че да бъде добре за здравето и благосъстоянието на поколенията, които ще бъдат след вас“.

Срахотни думи!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 11:09
Гост

Поклон!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 11:09
Гост

Страхотна. Браво, чудесна работа и кариера. Поклон

Demireva
Demireva
21 септември 2020 11:08
Гост

Да почива в мир. Голяма.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 11:08
Гост

А не бива ли Тръмп да НЕ избира сега съдия, като ще има избори след 2 месеца?

адв. Маринков
адв. Маринков
21 септември 2020 11:08
Гост

Голям човек. ПОКЛОН!