За първи път жена оглави военен съд. Полк. Мадлен Димитрова-Гебрева беше избрана за председател на Военен съд-София. Тя беше подкрепена единодушно от всички членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Мадлен Гебрева беше номинирана от всички свои колеги от военния съд. „Жена полковник да се подкрепи от толкова мъже полковници… това е показателно“, заяви Севдалин Мавров.

Един от акцентите при изслушването на съдия Гебрева беше натовареността на военния съд. За първите девет месеца на тази година средно на месец магистрат във ВС-София е разглеждал близо 5 дела.

Гебрева обясни, че от 2008 г. насам, когато беше ограничена подсъдността на военните съдилища, средно годишно натовареността намалява с около 76 дела. Според Гебрева полицейската престъпност изчезва, но въпреки това, ако се приемат предложенията за промяна на подсъдността, които неотдавна военните магистрати изложиха, тогава натовареността ще се увеличи. Но това, по думите ѝ, зависи и от органите на досъдебното производство, защото съдът разглежда толкова дела, колкото постъпят.

На въпрос какво мисли за идеята за редуциране на първоинстанционните военни съдилища от три на един, тя заяви, че това няма да доведе до нищо добро. И даде следния пример – закриването на военния съд в Плевен през 2014 г. и прехвърлянето на делата му към София не се отразило на натовареността в столицата. Тя обясни, че вече не се гледат дела от Плевен, защото органите на досъдебното производство в този район не работят.

На уточняващ въпрос, тя заяви: „Не мога да кажа дали органите на досъдебното производство работят, но със съкращаването на съда бе съкратена и прокуратурата. Там има участък с един прокурор, няма титуляр. А военна полиция отчита в годишните си доклади, че няма разследващи органи, работещи на тази територия“.

Другата тема, която беше поставена на обсъждане, беше за „изваждането“ на военния съд от Съдебната палата. Мадлен Гебрева обясни, че те ползват четири съдийски кабинета, три помещения за служители и една зала. Мястото е малко и едва ли би решило проблемите на останалите съдилища, стана ясно от думите ѝ.

Тя обаче постави друг сериозен проблем. Става дума за взаимодействието с Националния институт на правосъдието. Оказва се, че от НИП отказват участия на военни магистрати в различни обучения и семинари с мотив, че те не гледали дела за корупция и подкуп. Гебрева разказа как наскоро е имало семинар на тема „подкуп“. Военните не били допуснати до участие, а същевременно залата била пълна с районни съдии, някои от които граждански такива.

След изслушването в подкрепа на кандидатурата ѝ се изказаха Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Боян Новански и Севдалин Мавров.

Новански заяви, че е огромно предизвикателство дама да бъде избрана за председател на военен съд, особено когато нищо добро не чака този съд, като уточни, че има предвид преместването му в друга сграда.

Цветинка Пашкунова обясни, че познава работата на съдия Гебрева и е дълбоко впечатлена от качеството на актовете ѝ.

Севдалин Мавров се спря на думите на кандидатката за изчезващата полицейска престъпност. И каза, че макар полицаите да са комисари, те по никакъв начин не са девоенизирани. Изтъкна още, че със закриването на военните съдилища в Плевен и Варна, не са били постигнати финансови икономии, а напротив – увеличили са се разходите за командировки на магистратите.

С 12 гласа „за“ и нито един „против“ Гебрева беше избрана за председател на ВС-София.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пурко
Пурко
05 декември 2018 18:48
Гост

Този съд трябва да се закрие. Те нямат работа и се чудят кво да измислят за да оправдаят съществуването си.

Разжалван
Разжалван
04 декември 2018 14:09
Гост

Този съд трябва МОМЕНТАЛНО да се закрие , а те председател му избират . ВСС не са в час и ужасно много ОБИЖДАТ всички претоварени ПОРАДИ ТЯХНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ съдии и прокурори .

kolega
kolega
04 декември 2018 12:47
Гост

Поздравления!
В тези трудни времена се цени принципност и твърдост, съчетана с етика.
Формулата е както за мъже, така и за жени.
Управлявах и това е моя личен извод!

Анонимен
Анонимен
04 декември 2018 11:32
Гост

Сега ще видите на какво се казва желязна ръка в кадифена ръкавица.

Пешо
Пешо
04 декември 2018 11:15
Гост

Жалко, че Военния съд има толкова малко работа, тази жена ми изглежда оправна и можеше да стане шеф на институция с по-голяма ефективност и значение.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2018 11:08
Гост

В епохата на еманципацията сме все пак.

Кашик
Кашик
04 декември 2018 10:58
Гост

Браво на полковниците!