Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов днес отново отказа да отговори на 14 въпроса, поставени за втори път от 10 членове на Съдийската колегия във връзка с негова реч на конференция, проведена на 16 ноември и организирана от МЕДЕЛ (Европейските магистрати за демокрация и свободи) и Съюза на съдиите. Темата на форума беше „Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото“.

Колеги, няма какво да добавя към това, което казах на предходното заседание на Съдийската колегия“, заяви днес Панов и отново напусна залата.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев попита: „Така ли ще продължим отношенията си. Задали сме въпроси, които касаят независимостта на съдебната система. Говори се на публични форуми, отрича се това, което е направено през годините. С лека ръка се казва „не“. На форум във Виена г-н Панов говори същото – че трябва да се продължи мониторингът. Разговорът там беше за Полша и Румъния. Модераторът каза, че г-н Панов не е казал нищо конкретно и че нямат информация по този въпрос. Хората ни казват „Защо ни занимавате с тези въпроси“. Ние искаме да знаем грешим ли, не грешим ли, да си кажем нещата, да влезем в диалог. Тук е мястото, нали заради това сме колективен орган. Никой не казва, че един е прав, а друг виновен. Това е органът, който взема решенията по отношение на съдийската общност. Ако трябва да направим тиймбилдинг, за да си кажем нещата в очите и нещата да вървят“.

Магдалинчев има предвид конференция за ефективността на съдебните системи, проведена на 30 ноември във Виена и организирана от австрийското председателство и Европейската комисия.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който пое председателстването на заседанието заяви, че е право на Лозан Панов да прецени дали да отговори или не. И после предложи да продължат по дневния ред.

Миналата седмица стана ясно, че членовете на съвета Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Боян Новански, Вероника Имова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Красимир Шекерджиев, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев и председателят на ВАС Георги Чолаков поставят 14 въпроса към Панов. (виж въпросите тук)

Повод за тях беше изказване на Лозан Панов на конференция, на която изрази несъгласие с констатациите в последния доклад на ЕК, че България е изпълнила препоръката за независима съдебна система. „Като представител на най-висшата съдебна инстанция, уважаеми дами и господа, смея да твърдя точно обратното – съдебната ни система е затънала в дълбоки зависимости и доказателство за това са следните факти“, заяви още Панов и изброи 10 такива факти.

При опит да му бъдат зададени въпросите от членовете на СК на ВСС, Панов заяви, че това е подход от друга епоха, за която се предполага, че е отминала. И добави, че кадровиците нямат правно основание не само на него, но на всеки магистрат, да му държат сметка за това, че е изразил мнение.

Малко по-късно пред журналисти представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че личното му мнение е, че е безсмислено да се внасят за пореден път въпросите заседание на Съдийската колегия, но въпросът ще бъде обсъден с кадровиците.

В отговор на питане Магдалинчев заяви, че с колегите му не са обсъждали темата за импийчмънт на председателя на ВКС и целта на въпросите не е била такава, а да има диалог.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
04 декември 2018 13:46
Гост

Чолаков, защо го защитаваш. Проблемите не се решават с мълчание. А защо Панов не каже дали е независим?

Анонимен
Анонимен
04 декември 2018 13:44
Гост

Поведението на Панов е неприемливо. Нали той точно иска прозрачност и честност.

Възмутен
Възмутен
04 декември 2018 13:45
Гост

По тази логика и другите членове могат да не отговарят на въпроси.

Писна ми
Писна ми
04 декември 2018 13:23
Гост

Този е опозиция и борец за правда и свобода само на думи и на драматични жестове. Да вземе първо да си оправи съда, това е истинска работа за справедливост и правосъдие.

Минувач
Минувач
04 декември 2018 13:21
Гост

В интерес на истината тези въпроси към Панов приличат малко на другарски съд, но и неговото поведение е неадекватно. Като си казал А, кажи и Б, другото са чупки.