Не може да се отрече, че България относително бързо взе ефективни мерки за ограничаване на епидемията от COVID-19. Но едновременно с това прави впечатление, че се допускат и сериозни пропуски и относно превенцията срещу заразяване, и във връзка с икономическите мерки.

1. Груба икономическа и правна грешка беше вечерта преди Цветница да се забрани със заповед на Министъра на здравеопазването продажбата на цветя на самата Цветница. Причината е проста – поне две седмици преди това търговците на цветя са поръчали и платили продукцията, която ще продават на празника. И е било съвсем очевидно, че, както всяка година на Цветница, ще има струпване на хора, които ще купуват цветя. Какъв беше тогава проблемът решението за забраната да се вземе преди 2-3 седмици. Сега голямата част от цветята ще се изхвърлят и много фирми ще фалират, тъй като голямо количество цветя се купуват точно на Цветница. Заповедта на министъра очевидно противоречи на заложения в АПК принцип за предвидимост. И държавата трябва поне да компенсира фирмите, които ще изхвърлят продукцията си.

2. Със заповед на министъра на здравеопазването се затварят кооперативните пазари. Причината – имало струпване на хора и съответно опасност от заразяване. Естествено, ако един пазар не се опаше с лента, ако не се пренаредят някои от сергиите, ако не се обособи вход и изход и ако няма контрол, ще има струпване на хора. А какъв беше проблемът да се процедира като при супермаркетите – да се обезпечи влизането и излизането само от определени места и да се пускат определен брой хора, а останалите чакат на разстояние един от друг над метър и половина. Ако пазарите не са в състояние да осигурят охрана и контрол, такива можеше да се осигурят от местните органи и от държавата и то без да се харчат кой знае колко много средства. А сега ще се похарчат много, много повече пари за изкупуване на залежала българска продукция, продавана на тези пазари.

Принципите за последователност и предвидимост изискваха държавната администрация да постъпи като при супермаркетите, защото и в двата случая има обособена търговска площ за продажба на хранителни стоки.

3. Папата може да отслужи литургия в една от най-големите църкви в света без да присъства нито един мирянин, само заедно с неколцина свещенослужители. Руската и гръцката православна църква затвориха храмовете си. Но българската църква и българската държава поставиха църквата в привилигировано положение и допуснаха събирането на много хора в затворени помещения.

Така се наруши прокламираният в АПК принцип за равенство. След като има забрана за събиране на множество хора в затворени помещения, това важи за всички организации, в частност и за религиозните. Ако човек няма вярата в сърцето си, той няма да я получи и в църквата. Какъв е проблемът щом молебенът ще се излъчва по обществената телевизия, а някои храмове вече обявиха, че ще предават службата онлайн? Би следвало правоохранителните органи да обмислят доколко подобни действия, застрашаващи с разпространение на заразата, са законосъобразни. Държавата така или иначе предвиди необходимата допълнителна помощ за основните религиозни организации по време на извънредното положение. Така че свещенодействията без присъствието на миряни едва ли ще се отразят тежко на свещенослужителите във финансово отношение.

4. Добре, забранено е майка да разходи бебето си в парка на чист въздух, защото можела да се размине с някой на метър и нещо например. А каква е логиката общините да намалят превозните средства на всички видове обществен транспорт, защото, видите ли, пътниците били намалели. Ами нали това е целта – да има по-малко пътници в едно превозно средство, за да има по-голямо отстояние между тях. Нещо повече – би следвало в превозните средства в часовете пик да не допускат повече от определена безопасна бройка хора съобразно превозното средство. Сега има достатъчно свободни контрольори от Центъра за градска мобилност, поради това, че зоните са безплатни и те могат да вършат тази работа. В някои от по-малките градове, където разстоянията не са големи, може даже да се спре градският транспорт и хората да се придвижват пеша, с велосипеди, коли и мотори.

5. Би следвало хората да имат равни права с животните. След като съгласно съобщение на сайта на Министерството на здравеопазването собствениците на домашни животни могат да ги разхождат в парковете, защо бебетата и децата до двегодишна възраст да не могат да бъдат разхождани само от един родител в парковете в колички? Всички специалисти са единодушни, че за едно малко дете слънцето и чистият въздух след зимните месеци са от жизненоважно значение за здравето. Може би от по-голямо значение от редовното изхождане на едно куче, което естествено също е необходимо и никой не го оспорва.

6. Макар и с голямо закъснение България забрани влизането на граждани от най-засегнатите от епидемията 13 европейски държави. Ако го беше направила по-рано, случаите на коронавирус щяха да бъдат осезаемо по-малко. Най-малкото – можеше да бъдат прекратени много по-рано въздушните и автобусни превози от тези държави.

Но сега предстои един по-голям проблем. Много от държавите от ЕС имат нужда от стотици хиляди сезонни работници за селскостопанска работа. Само в Италия ежегодно се внасят към 370 000, основно от Източна Европа. И по-развитите държави организират транспорт за тези сезонни работници. Естествено – гледат си интересите.

България също трябва да защити интереса си. Защото след сезонната работа в тези държави, работниците ще се върнат в България. И то най-често от държави с относително по-широко разпространение на епидемия от COVID-19. Съответно е напълно възможно това да предизвика нова вълна от епидемия в страната.

Според повечето специалисти, включително от техни публични изказвания, основно случаите на коронавирус у нас дойдоха със завръщането на над 200 000 наши сънародници от най-засегнатите от епидемията държави. Ето защо България следва да приеме регулации, че ако български гражданин отиде на сезонна работа примерно за над 20 дни в определени държави, където има сериозна епидемия, той няма да може да се върне в България докато в съответната държава има заболели от COVID-19 над определен процент от населението. Това е елементарна мярка за защита на държавата ни и живеещите в нея. България не отказва да приема своите граждани и ги прие, но тя не е длъжна да допуска който и да е да подлага на риск здравето и живота на голямото мнозинство от хора, живеещи на територията ѝ. Естествено, право на всеки е да отиде да работи в съответните държави. България би следвало да уведоми и да се договори с държавите, които търсят сезонни работници, че ще допуска пътуванията за такива държави само при гореизложените условия. По време на пандемията всички държави правомерно ограничиха свободното движение на хора, като някои наложиха рестрикции на пътуванията на своите граждани.

7. България допусна голямо забавяне при своевременното намиране на PCR тестове, на надеждни тестове за антитела и на бързи и надеждни кръвни тестове. Да, в началото – преди около месец и половина – PCR тестовете бяха по-скъпи и се намираха по-трудно. Но беше въпрос на не чак толкова голям финансов ресурс да се закупят много повече от тях. Спомнете си, че тестове имаха право да си правят хора с температура над 38,5 градуса и с начална форма на пневмония – т.е. вероятно заразени от преди време с коронавирус и заразяващи с него. По този начин много, изкарващи по-леко заразата, не бяха диагностицирани и съответно са я разпространявали. Още повече, че тогава много хора бяха готови да си платят за изследване и нямаше да се ангажира държавен ресурс. След като частните лаборатории относително бързо се снабдиха с PCR тестове, значи и държавата би могла да го направи и то при по-изгодни условия. По същия начин стоеше и въпросът с осигуряването на защитни облекла за медицинските специалисти. В началото на епидемията лекарите просто нямаха такива. А месеци преди това беше ясно, че епидемията има големи шансове да се разпространи в целия свят.

Сега се възложи закупуването на 30 000 PCR теста от Южна Корея. А голямата част от специалистите са на мнение, че масовият скрининг на всички рискови групи може рязко да ограничи епидемията. Ето защо са необходими много повече тестове. Корея направи масов скрининг на рисковите групи, което ѝ помогна за бързо ограничаване на заразата. Бил Гейтс, позовавайки се на едни от най-известните специалисти в света, привлечени от неговата фондация, посочи Южна Корея като пример за най-успешни мерки в борбата срещу епидемията именно поради бързото тестване на всички рискови групи от населението. Бързото откриване на заболелите там доведе до смъртност под 1% през последната третина на март. За сравнение – за същия период смъртността в Италия надмина 9%. Към момента смъртността в България е 4,2%. Следва да се има пред вид, че според специалистите процентът на смъртност не зависи само от равнището на медицинско обслужване, но и от установения брой на реално заболелите, и от това колко рано се е случило това. Във все повече сериозни научни издания се посочва, че лекарства като хлорохинов сулфат, приложени в началната фаза на заболяването, имат положителен ефект. А и всички специалисти са единодушни, че ранното установяване на заразата дава значително по-големи шансове да се превентира развитието на бронхопневмония.

8. Цели сектори са пред колапс. Например търговията на дребно в магазините, сферата на услугите и редица други. За тях държавата следва да положи специални усилия, защото секторите в икономиката са взаимно свързани и когато един пострада сериозно, това води до вреди за всички останали. Като няма търговия, няма и производство. Като няма услуги, няма и покупателна способност и т.н.

Нека да отчетем и специфичните и решителни положителни мерки на държавата ни срещу епидемията – например бързо организиране на местно производство на надеждни маски и защитни облекла. Своевременното обявяване на извънредното положение имаше мощен стряскащ и дисциплиниращ ефект. В парковете масово се събираха ученици, а и групи от възрастни си пиеха бирите. Поради това, макар и непопулярна, забраната за масови разходки и събирания в парковете беше една ефективна мярка. Задължителното носене на маски закъсня, но все пак беше въведено, за разлика от някои други държави. Държавата обаче трябва да има волята да предприеме и другите, препоръчвани от специалистите мерки.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мария Долджева
Мария Долджева
14 април 2020 11:39
Гост

Дали може някой да ми разясни имат ли право да работят аптеки, разположени в обособени помещения на територията на общински пазари, при положение, че имат обособени входове, които са разположени на тротоар, далеч от всякакви сергии и се спазват всички санитарно-хигиенни изискавания. Отправих запитване към МЗ, но силно се съмнявам, че някой ще си направи труда да ми отговори.

Горки
Горки
13 април 2020 11:55
Гост

Статията сравнително добре описва действията на българските управляващи , които могат да се опишат като глупаво ПОДРАЖАВАНЕ на други държави и ХАОС . Наред с добри мерки като затваряне на ресторанти и кафенета има и пълни идиотщини като пълно затваряне на паркове , блокиране на индивидуалната физическа активност , забрана за посещения на планината Витоша и носене на маски на открито . Затварянето на цветарски магазини и на кооперативни пазари може да се характеризира като абсолютна безотговорност и безсмислен терор . Вече месец ЧАКАМЕ АДЪТ ДА НАСТЪПИ , А ТОЙ НЕ НАСТЪПВА И НЕ НАСТЪПВА . Адът ще настъпи ,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 10:39
Гост

Прочетох статията на един дъх! Изключително точно и обосновано. Браво и благодарим на Лекс.

Dragomir
Dragomir
13 април 2020 9:51
Гост

Здравейте аз съм част от хората работещи на пазарите. Искам да кажа че ние работим по типа на веригите от 13март до деня в който не бяха въведени „мерките“ които просто спряха хората на входа и тогава стана струпване . Иначе на пазар класно село има 12 входно изходни точки които бяха ограничени до 2 входа и 1 изход. Просто всичко се прави да вкарат хората да пазаруват във веригите тъй като техния оборот бил паднал с 40%

Ристевски
Ристевски
13 април 2020 9:22
Гост

Свободните професии най-много страдат. Примерно фотографи, дизайнери, музиканти…но адвокатите пропискаха и писаха на депутатите да приемели закон защото те нямали работата сега и нямали доходи… а били свободни професии видиш ли.

Камилска
Камилска
13 април 2020 9:21
Гост

Нищо не чакайте от държавата. Има пострадали и примерно при сватбените агентки. Да не мислите, че нещо ще се подобри за тях? Може и да фалират фирми.

Димитринка
Димитринка
13 април 2020 9:20
Гост

Все пак смятам, че работещите хора ще започнат да пазаруват нужното им след кризата. Примерно мебел или друг уред. И така.

Стоян
Стоян
13 април 2020 10:29
Гост

Да ти имам проблемите. Мебелите не са на първо място в случая. Докато си обикаляш за някоя и друга секцийка, знаеш ли дали няма да се заразиш, или да заразиш околните.

Иван Миш
Иван Миш
13 април 2020 9:20
Гост

Така е, ако един сектор страда – то целият икономически организъм страда. Трябва да са вземат мерки, но ще е трудно.

Лалова
Лалова
13 април 2020 9:16
Гост

Лошо е за хората от пазара, които не могат да продават продукцията си. И сега трябва да се редим на опашки да си купуваме плодове и зеленчуци от супермаркетите. За тях няма забрани. Те си бичат пичовски. Е мерси. Аз зеленчуци от техните не искам!

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 10:31
Гост

Пълни боклуци са по супермаркетите. Е, поне в нашия Т-маркет. Жалкото е, че това се случва точно преди празниците. Ако трябва, няма да купувам. Ще го преживея без салата.

Павлов
Павлов
13 април 2020 9:15
Гост

Единственото място, от което гарантирно си купуваш българска стока, а не полска и аржентинска са пазарите. Примерно в София са Димитър Петков, Иван Вазов, така наречения Женски…сега като са затворени къде да ида за плод и зеленчук? В Кауфланд и Лидл. При картофените домати и ябълковите портокали. Брани преди месеци и оставени да зреят в склад! Е мерси.

Тошкова
Тошкова
13 април 2020 9:14
Гост

Има го и момента, че вероятно от щаба са смятали, че хората ще си останат по домовете съвестно, дори при затопляне на времето. Но наш Ганьо веднага избърза да излезе. И нали знаете, че без контрол няма да има никакво внимание от страна на гражданите, когато си купуват китка цвете. Ще стане батъл там. Е мерси.

Димитрова
Димитрова
13 април 2020 9:13
Гост

Наистина бе тъпо да се забрани на цветните борси преди празника да работят. Но вие как искате предвидимост, като министъра каза да не ходим без маски, после след 5 часа ни пусна да ходим без маски и след 2 седмици вече без колебания маските са задължителни.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:51
Гост

Иване, стига дращи, Иване. Да не падне боятА от косата.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:25
Гост

Пазарите са пълни с прекупвачи. Отдавна не знам за производители, които предлагат собствена продукция. Това са измекяри, които печелят на гърба на тези, които се бъхтат на земята. Да ви кажа, хич не ги жаля. Но съм напълно съгласен, че подобни заповеди трябва да са предвидими. И по АПК, и по законите на логиката и елементарната човещина

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:32
Гост

Затвориха ги и защото не спазват мерките, което е абсолютна истина. Ако е така, не трябваше ли най-напред да им тръшнат няколко глоби и после да ги затварят. Иначе на всички ни е ясно, че го направиха и от безсилие. Очакват да има много хора по празниците, не могат да гарантират контрол по изпълнение на мерките и затова най-лесно е да ги затворят

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:24
Гост

Голяма глупост е, че оставиха църквите отворени. Предлагам МВР да ги огради изцяло и да не допуска хора вътре

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:28
Гост

Да, още повече след репортажите за причастие с една лъжица. Как не ги е срам тия попове, ще допринесат за развитие на болестта. А и Баце няма топки да ги затвори

Рики
Рики
13 април 2020 10:34
Гост

А, Боко тук много се издъни. По телевизията много знае да се бие в гърдите за мерките, които взима, а не можа да спре хората да не излизат вечерта на Великден.

anned
anned
13 април 2020 18:20
Гост

А аз ти предлагам да им предложиш на полицаите по един Калашников. Хем по – евтино ще излезе на държавата, щото като гръмнат по 2 – 3 ма пред всяка църква, другите ще им се изпари желанието дори да минат покрай църквата, камо ли да влязат вътре!!
Ей, в нашата БГ само предложения да ти види окото!!
Айде, наздраве, докато не са дошли Калашниците!

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:22
Гост

Разрешил ли разходки на едни, ще трябва и на други. В заповедта на Ананиев не е разрешена разходката на кучета в парка. Той го каза на един брифинг, но това не е нормативно облечено

Гергана
Гергана
13 април 2020 10:35
Гост

Срамота е да не можеш да си изведеш детето на чист въздух. Ама какво да им обясняваш на тези „умници“ от горе.

и. михайлов
и. михайлов
13 април 2020 8:17
Гост

Никой не обяснява какво правят гермаците, как лекуват, че им е толкова ниска смъртността. Не е това, че имат много легла. И в България има много легла, но важното е какво правят на човека, като легне на това легло. Немците имат много ниска смъртност! Явно има нещо хлорхинин ли дават, какво ли?

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:20
Гост

Въпросът е и за огромния брой оздравели. Не само в ниската смъртност. При нас при 767 установено болни, имаме само 71 оздравели. Поставям си въпроса не става въпрос за начин на отчитане, т.е. на статистки кога една държава обявява за оздравял, колко отрицателни теста иска. На епидемиолози ни обърнаха.

човекът с котката
човекът с котката
13 април 2020 8:14
Гост

Каква е пречката хората, които живеят заедно – съпрузи и децата им, да се разхождат заедно? Те живеят заедно и ако се заразяват, ще се заразят всичките. Но ако нямат куче, ще си стоят затворени. Както и да е, явно ще изкараме ощ един месец без слънце и въздух

църковни компромати
църковни компромати
13 април 2020 8:10
Гост

Слушам брифинга и самият генеракл разбираш ли не иска да коментира безумието с църквите?! Боже, да не би нашият църковен генералитет, заклел се на КГБ, да държи с някакви компромати ББ, та се действа толкова неадекватно? Вече започвам да мисля конспиративно

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 8:04
Гост

Най-големият пропуск беше късното затваряне на границите! Пуснахме англичани да заразят Банско и не само него, пуснахме хора, които нямат принос за българското здравно осигуряване, макар и българи, да се върнат от рискови държави. Недщо повече – разчитаме, че те, а много от тях са от малцинствата, само да се карантинират за 14 дни. Я вижте какво правят македонците – затвориха всички завръщащи се в хотели! Докато не се разбере, дали са здрави или не. Така хем хотелите работят, хем не се сее зараза.
Доживях да давам примери с Македония!

прочистване или причастие
прочистване или причастие
13 април 2020 8:07
Гост

Вече започвам да си мисля, че тази КОЛОСАЛНА ГЛУПОСТ с отворените църкви всъщност е мярка в помощ на осигурителната система. Дават ненормалниците причастие с една лъжица на възрастни хора… Не вярвам да има нужда да казвам повече

Симона
Симона
13 април 2020 10:37
Гост

Ужас! И като започне едно целуване на икони… Ходи ги спри. Мен в автобуса ме е страх да се почеша по лицето, а тия ще използват една лъжица.